Connect with us

Administrație

Atacuri ale animalelor sălbatice în Alba. Autoritățile județene, convocate pentru a stabili măsuri

Publicat

Atacuri ale animalelor sălbatice în Alba: Prefectul Nicolae Albu i-a convocat la o întâlnire de lucru pe reprezentanții instituțiilor publice cu atribuții în gestionarea problemelor cauzate de animalele sălbatice în județ.

Este vorba despre urs, lup, șacal și mistreț, specii care produc pagube în județul Alba.

Reprezentanții Instituției Prefectului Alba au constatat o ”creșterea exagerată în ultima perioadă a numărului de urși, lupi sau mistreți” care a determinat o restrângere a posibilităților de procurare a hranei și implicit creștere a atacurilor animalelor sălbatice asupra populației, a gospodăriilor și animalelor domestice.

Alba24 a semnalat recent o asemenea situație. Detalii aici: Haitele de lupi fac prăpăd în zona unor comune din Alba. Localnicii solicită ajutorul autorităților

”Vom întreprinde măsuri concrete, în sprijinul populației afectate de atacurile animalelor sălbatice” a transmis marți, prefectul Nicolae Albu.

La ședință au participat reprezentanții următoarelor instituții: Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba, Agenția pentru Protecția Mediului Alba, Comisariatul Județean Alba al Gărzii Naționale de Mediu, Garda Forestieră Județeană Alba, Direcția pentru Agricultură Județeană Alba și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba.

Totodată au fost prezenți subprefecții Andrei Vincze, Sandu Heler și secretarul general al Instituției Prefectului, Nelu Fleșer.

În cadrul reuniunii s-a stabilit organizarea în cel mai scurt timp a unei întâlniri cu reprezentanții fondurilor de vânătoare, primarii din județ și reprezentanți ai instituțiilor publice cu atribuții în domeniu, pe tema optimizării acțiunilor de prevenție și formularea de propuneri de îmbunătățire a legislației în materie.

Atacuri ale animalelor sălbatice în Alba

”Am stabilit ca primă măsură întocmirea și transmiterea de urgență a unei circulare către toate UAT-urile din județ, prin intermediul căreia, să le reamintim primarilor, atribuțiile ce le revin conform H.G. nr.3/2023 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagube și sau/daune produse de speciile de faună de interes cinegetic și OUG nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, responsabilitățile și pașii de urmat în cazul unor evenimente produse de animalele sălbatice.

Voi solicita celor prezenți la viitoarea întâlnire, inclusiv propuneri de modificare și simplificare a cadrului legislativ pentru recoltarea animalelor sălbatice și eventuala majorare a cotelor de extragere aprobate.

Nu putem asista pasivi la pagubele semnificative produse de animalele sălbatice sau ignora pericolul real care amenință cetățenii județului nostru.

Propunerile legislative, care vor fi desprinse în urma acestor întâlniri, le vom definitiva și transmite cu celeritate, ministerului de resort”, precizează prefectul Nicolae Albu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. daian daniela

    marți, 25.02.2025 at 12:06

    Nu animalele sunt de vina,ele cauta hrana sa supravietuiasca,oamenii sunt de vina prin taierea salbatica a padurilor distrugand astfel unul din componentele echilibrului natural.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement