Connect with us
Publicitate

Eveniment

Atentatele din 11 septembrie: Corul Theotokos din Alba Iulia vizitase WTC cu câteva zile înainte. Un român din Abrud a decedat

Publicat

Atentatele din 11 septembrie de la New York. Pe 11 septembrie 2024 se împlinesc 23 de ani de la atentatele teroriste de la World Trade Center (WTC). A fost unul dintre cele mai mari atentate teroriste din istoria omenirii. 

În urmă cu 23 de ani, Corul de copii Theotokos din Alba Iulia se afla atunci în turneu la New York și cu doar câteva zile înainte, făcuseră chiar o vizită la World Trade Center.

De asemenea, cinci cetăţeni americani de origine română și-au pierdut viața în atentatele din 11 septembrie. Printre ei se afla și Eugen Gabriel Lazar, născut în Abrud, dar emigrat în USA.

În 2001, organizația teroristă Al-Qaeda, condusă de Osama bin Laden, a coordonat atacurile. 19 teroriști au preluat controlul asupra a patru avioane comerciale și le-au folosit ca instrumente de distrugere.

Două dintre aceste avioane au lovit cele două turnuri gemene ale WTC, un al treilea a lovit Pentagonul în apropiere de Washington, D.C., iar al patrulea avion, United Airlines Flight 93, s-a prăbușit în Pennsylvania după ce pasagerii au încercat să recupereze controlul asupra aeronavei.

Atacurile teroriste de la WTC au provocat pierderea a aproximativ 2.977 de vieți omenești, incluzând victimele din avioane și cele de la sol. Este unul dintre cele mai letale atentate teroriste din istorie.

Corul de copii Theotokos era în turneu la New York

Corul de copii Theotokos din Alba Iulia se afla atunci în turneu la New York și cu doar câteva zile înainte, făcuseră chiar o vizită la World Trade Center.

Delegația română era formată din 43 de persoane, majoritatea copii de la 12 la 18 ani și câțiva însoțitori.

La început, informațiile erau puține și nu se știa ce s-a întâmplat de fapt. SUA erau în stare de război și asta era atmosfera pe care o resimțea toată lumea.

Zborurile au fost sistate, iar grupul de români din Alba Iulia nu a mai putut pleca spre casă. Acasă, la Alba Iulia, îngrijorarea părinților, era și mai mare.

CITEȘTE ȘI: Atentatele din 11 septembrie: Corul Theotokos din Alba Iulia se afla în turneu la New York. Au vizitat WTC cu câteva zile înainte

Liniile telefonice au fost întrerupte în SUA, internetul era rudimentar la acea vreme, iar singurele informații despre situația din New York veneau de la posturile tv americane.

După mai multe ore de asteptare, copiii au reușit să sune fiecare câte un minut de pe un telefon pus la dispoziție de autorități, pentru a-și liniști familiile și a le transmite că ei sunt bine.

Au fost plasați în grija Armatei Salvării (Salvation Army), un nume care a stârnit la acel moment și mai multă confuzie acasă. De fapt, Armata Salvării este o organizație caritabilă internațională, care aparține de Biserica Protestantă.

Au fost duși la un hotel și au fost asistați pe toată perioada șederii suplimentare acolo de ambasadorul României, Sorin Ducaru.

Un bărbat născut în Abrud și-a pierdut viața în atentate

Cinci cetăţeni americani de origine română și-au pierdut viața în atentatele din 11 septembrie: Eugen Gabriel Lazăr, Corina şi Alexandru Liviu Stan, Joshua Poptean şi Ana Fosteris. Unul dintre ei era originar din Abrud, județul Alba.

Joshua Poptean, în vârstă de 37 de ani, emigrase din România la vârsta de 17 ani, alături de familia sa, originară din Abrud.

CITEȘTE ȘI: Ce s-a întâmplat la World Trade Center în 2001. Cine au fost românii care au pierit în atentatele teroriste. Unul era din Abrud

Înainte de a se muta în statul New York, a locuit în Portland, Oregon. Joshua a fost inițial șofer de taxi, apoi a învățat tâmplărie și a devenit coordonator de proiect al firmei de construcții Bronx Builders. Se afla în interiorul clădirii World Trade Center pentru a participa la o întâlnire cu niște posibili clienți.

The New York Times îl descrie ca fiind un om credincios, cunoscut pentru dorința sa de a munci, corectitudinea, loialitatea și simțul său al umorului. Joshua a fost membru al Gărzii Naționale vreme de patru ani, lucru cu care se mândrea.

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate