Eveniment
ATENŢIE, ŞOFERI! COD GALBEN de POLEI în judeţul ALBA: Trafic îngreunat şi intervenţii întârziate ale drumarilor pe autostradă, la Sebeş
Meteorologii anunţă Cod Galben de precipitaţii mixte şi polei, valabil vineri, până la ora 23.00, în judeţul Alba, inclusiv în municipiul Alba Iulia şi Sebeş, pe drumurile naţionale şi europene aferente.
O avertizare similară a fost valabilă şi dimineaţa, între orele 10.00-12.00 şi pe parcursul zilei.
Soferilor li se recomandă să circule cu atenţie şi în judeţele Sibiu, Mureş, Braşov, Covasna, unde vor fi fenomene meteo similare.
Temperaturile scăzute şi precipitaţii care au căzut încă de vineri dimineaţa în mai multe zone din Alba au dus la formarea poleiului şi la scăderea vizibilităţii. Chiar dacă majoritatea şoferilor au condus cu prudenţă, în aşteptarea intervenţiei drumarilor care să ajute la fluidizarea traficului, s-au produs şi două accidente. Unul dintre acestea pe autostrada A1, în zona Sebeş, acolo unde şi anul trecut s-au produs astfel de evenimente la începutul sezonului rece. Potrivit unor şoferi, pe autostradă s-a intervenit cu material antiderapant abia după producerea accidentului.
Vineri, de dimineață, trei TIR-uri au derapat pe autostrada A1 din cauza condițiilor meteo nefavorabile, în zona Sebeș, pe sensul dinspre Sibiu. Traficul rutier în zonă s-a desfășurat cu dificultate, nefiind înregistrate victime.
UPDATE: Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a informat că între orele 11.30 şi 13.00, pe autostrada A1 Deva – Sibiu, traficul rutier a fost oprit pe sensul de mers către localitatea Sebeş, între kilometrii 292 şi 309, “din cauza desfăşurării activităţilor impuse de ridicarea unui autotren răsturnat în cursul acestei dimineţi”.
S-a circulat deviat din localitatea Cunţa, pe DN1, cu reintrare pe autostradă după localitatea Sebeş.
Un alt eveniment rutier s-a produs în Partoş, unde două autoturisme au intrat în coliziune, în zona pasarelei, pe strada Regimentul V Vânători.
Şi în municipiul Alba Iulia, şoferii au sesizat că se circula cu dificultate din cauza poleiului format pe anumite străzi.
În judeţ, drumarii au intervenit pe DJ 107 F, între Unirea şi Ocna Mureş, tot pentru combaterea poleiului.
De întreţinerea drumurilor naţionale din Alba pe timp de iarnă se ocupă tot firma Diferit SRL Cluj, care a semnat anul trecut un contract cu CNANR de 8,74 milioane lei cu TVA. În ceea ce priveşte întreţinerea autostrăzii A1 Sibiu-Deva, pe tronsoane, aceasta revine Conforest SRL Braşov, respectiv Asocierii CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara – Gecor SRL, companii ce au acorduri-cadru încheiate din toamna anului 2013, valabile până în vara lui 2015.
Reamintim că în 22 decembrie 2013, un grav accident, în care au fost implicate 31 de autoturisme, s-a petrecut în zona localității Cunța de pe Autostrada Orăștie -Sibiu. Atunci, Secţia Drumuri Naţionale Deva, administratorul drumului public, a fost amendată cu 8.000 de lei, pentru că nu a intervenit corespunzător cu material antiderapant.
Citeşte şi Cât costă DESZĂPEZIREA pe drumurile naţionale şi tronsonul de AUTOSTRADĂ care trece prin ALBA, în iarna 2014-2015
În ceea ce priveşte menţinerea circulaţiei în siguranţă pe timp de iarnă pe drumurile judeţene din Alba, Drumuri şi Poduri Locale SA Alba a estimat un buget necesar de 6 milioane lei pentru perioada octombrie 2014 – martie 2015. Suma ar acoperi materialul antiderapant, combustibilul pentru utilaje şi alte cheltuieli de logistică pentru cei 1.068,211 km de drumuri administraţi de CJ Alba. 191 de kilometri de drumuri, de pe 17 rute mai puţin utilizate sunt fi închişi circulaţiei, din 15 noiembrie, şoferii având la dispoziţie rute ocolitoare.
CNADNR anunţă într-un comunicat publicat vineri că “împotriva depunerii poleiului si a zăpezii pe suprafaţa părţii carosabile se acţionează pe întreaga reţea de drumuri naţionale si autostrăzi cu utilaje de deszăpezire si materiale antiderapante (sare, nisip, CaCl2, alte produse chimice cu efecte de degivrare), conform normelor în vigoare.
O altă măsură de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de fenomenele meteo se referă la monitorizarea modului în care îsi desfăsoară activitatea firmele angajate de CNADNR SA pentru întreţinerea pe timp de iarnă a reţelei de drumuri naţionale si autostrăzi.
În acest context, CNADNR SA recomandă tuturor participanţilor la trafic să pornească la drum doar cu autoturisme echipate cu pneuri de iarnă, săculeţ cu material antiderapant si lopată, să aibă o conduită preventivă în trafic, să nu bruscheze comenzile autovehiculelor, să folosească cât mai mult frâna de motor si să evite depăsirile acolo unde nu există suficient spaţiu si suficientă vizibilitate pentru a fi executate în condiţii de maximă siguranţă”.
De asemenea, CNADNR atenţionează participanţii la traficul rutier că, din cauza ploilor abundente si a temperaturilor scazute, poate apărea fenomenul de spălare a materialelor antiderapante împrăstiate pe partea carosabilă a drumurilor naţionale si a sectoarelor de autostrăzi, în aceste zone existând posibilitatea ca pe anumite sectoare să alterneze suprafeţe lunecoase cu suprafeţe umede.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române a informat încă de dimineaţă că există polei pe anumite segmente din autostrada A1 şi drumurile naţionale DN1 şi DN7 (pe raza judeţului Alba), precum şi pe mai multe artere rutiere importante din judeţul Argeş.
Fenomenul a fost semnalat şi pe unele drumuri din judeţul Olt, inclusiv în zona municipiului Slatina, în estul judeţului Dolj şi municipiul Craiova, dar şi în sudul judeţului Vâlcea, inclusiv în zona municipiului Drăgăşani.
Poleiul este prezent şi pe unele străzi din municipiul Bucureşti precum şi pe segmente de drumuri ce traversează judeţele Buzău, Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov şi Prahova.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Nicu
sâmbătă, 29.11.2014 at 18:14
Saracii drumari! Au fost luati prin surprindere de vremea rea ! Nu se asteptau la asa ceva, desi incaseaza banii, indiferent de vreme….
El Barto
duminică, 30.11.2014 at 11:29
Asta cu „au fost luati prin surprindere” cred ca e de cand s-au asfaltat prima data drumurile…