Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Atenționări CNAIR pentru șoferii care circulă în zonele în care a nins: mașinile trebuie echipate corespunzător

Publicat

Atenționări CNAIR pentru șoferi: Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) atenționează că că este obligatoriu ca vehiculele care tranzitează zonele înalte, unde au început ninsorile, să fie echipate de iarnă.

De asemenea, turiștii care se aventurează în zonele de munte trebuie să țină cont de mai multe aspecte pentru siguranța lor.

A nins la munte, încă din noaptea de sâmbătă spre duminică, iar precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare sunt anunțate și în zilele următoare.

Citește și: FOTO-VIDEO: A nins la munte, în județul Alba. Peisaj de iarnă în Șureanu și la Arieșeni. Atenționări de ninsori și vânt puternic

Potrivit CNAIR, în special autovehiculele grele sa fie echipate cu lanţuri, deoarece există risc de accidente, dar şi de blocare a drumurilor, ceea ce îngreunează acţiunea utilajelor de deszăpezire.

„Facem apel la conducătorii auto ca înainte să plece la drum să verifice prognoza meteo şi atenţionările CNAIR şi ale poliţiei rutiere”, au mai transmis reprezentanții CNAIR.

Condiții de trafic, ora 14.00

  • DN13A/106+000/120+100/Baile Chirui (HR) – Miercurea Ciuc (HR)/Zăpadă frământată/0.0 – 1.0 cm/
  • DN13B/0+000/32+000/Bucin (Praid) (HR) – Borzont (HR)/Zăpadă frământată/2.0 – 3.0 cm/
  • DN7A/86+601/91+000/Obarsia Lotrului (VL) – /Zăpadă frământată/0.0 – 1.0 cm
  • D.N. 67C – Transalpina, circulație închisă pe sectorul de drum cuprins intre km 34+800 (Ranca) si km 79+200 (Curpăt)

SDN Alba a acționat cu utilaje pe DN75

Mai jos, imagini de la Arieșeni (sursă: Facebook)

Instituţia informează că utilajele sale de deszăpezire şi drumarii au fost mobilizaţi în teren şi acţionează acolo unde situaţia o impune.

Acțiuni SDN Alba pe sector drum DN67 C – Transalpina

Recomandări din partea jandarmilor montani pentru siguranța turiștilor

Toţi cei care doresc să se deplaseze în zonele în care au fost ninsori trebuie să aibă maşinile dotate corespunzător anotimpului rece (cauciucuri de iarnă, combustibil suficient şi lanţuri antiderapante)”, potrivit Jandarmeriei.

  • Înainte de a pleca în excursie, informaţi-vă temeinic în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porţiuni periculoase), prognoză meteo, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există;
  • Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să vă lipsească lanterna, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, telefonul mobil;
  • Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum şi alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup;
  • Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;
  • Folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu;
  • Nu vă abateţi de la traseu şi evitaţi scurtăturile;
  • În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau al înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană. Pe vreme rea (ceaţă, ger, viscol), deplasaţi-vă în grup compact şi nu rămâneţi în urma grupului;
  • Nu consumaţi băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează capacitatea de efort;
  •  În cazul apariţiei unei situaţii de dificultate sau de risc la adresa integrităţii, sănătăţii sau a vieţii, puteţi solicita sprijinul jandarmilor montani prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, specificând, pe cât posibil, următoarele:
  1. datele de identificare ale persoanei care anunţă
  2. ce s-a întâmplat
  3. câte persoane au nevoie de ajutor
  4. unde sunt persoanele aflate în dificultate;
  5. când s-a produs accidentul.

Circulație în condiții de iarnă în zona de munte din județul Bihor

Drumul montan spre staţiunea Padiş a fost blocat de zăpadă

Proprietarul unei pensiuni din staţiunea Padiş a scris, duminică dimineaţă, într-o postare pe Facebook, că mai mulţi turişti cazaţi nu au putut pleca cu maşinile deoarece drumul nu este utilizabil, fiind blocat de zăpada căzută, aşezată într-un strat de peste 40 de centimetri.

„E o zăpadă udă, plină cu apă, nu e pufoasă. Ceea ce înseamnă că e foarte greu să o degajezi, iar înaintarea maşinii este destul de lentă. După ce îndepărtăm zăpada, suntem obligaţi să dăm cu sare.

Noi am pornit din Beiuş, dar deszăpezirea o facem pe o lungime de 16 kilometri, mai avem doi kilometri pe urcare până la Cabana Padiş.

Utilajul acţionează. Noi oricum interveneam, şi dacă nu erau turişti.

Când e polei, zăpadă de chiar de 5 – 10 centimetri, tot timpul se curăţă drumul. Dar a apărut această schimbare de temperatură, care a transformat ploaia în zăpadă, şi fiind cantităţi mari, a devenit o problemă. Iar acum nu sunt temperaturi negative, sunt zero grade, cum e mai greu. Dacă ar fi fost minus cinci, ar fi fost mult mai uşor”, a precizat Ioan Sabău, citat de Agerpres.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax