Connect with us

Economie

Autoritatea de Supraveghere Financiară atenționează privind tentative de fraudă în care este folosit numele instituției

zile libere 2025

Publicat

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) avertizează publicul asupra apariției unor tentative de fraudă. Persoane necunoscute se prezintă în mod fals drept angajați ai instituției.

Acest tip de fraudă se bazează pe simularea unei anchete oficiale cu implicarea succesivă a mai multor instituții, presiunea psihologică și inducerea sentimentului de urgență și solicitarea de informații bancare sensibile și impunerea unor documente cu caracter ilegal.

Cetățenii care sunt contactați în astfel de condiții sunt rugați să întrerupă imediat convorbirea, să nu ofere informații personale și să sesizeze de îndată Poliția Română.

ASF: tentative de fraudă financiară folosind numele instituției

Într-un caz recent, o persoană a fost contactată succesiv de pretinși angajați ai unei bănci, ai Poliției și ai ASF. Sub pretextul investigării unui presupus furt de identitate și a unei cereri fictive de credit, aceste persoane au creat o aparență de urgență, determinând victima să furnizeze informații personale și financiare sensibile, transmite ASF.

În ultima etapă a schemei frauduloase, victima a fost contactată de un individ care s-a recomandat drept reprezentant al ASF. Acesta a transmis printr-o aplicație de mesagerie o așa-zisă carte de vizită digitală, folosind date de indentificare reale (nume și fotografie) ale unui angajat ASF, pentru a conferi o aparență de legitimitate.

Ulterior, sub pretextul desfășurării unei „proceduri confidențiale de protecție a conturilor bancare”, presupusul angajat ASF i-a solicitat victimei semnarea unui contract de confidențialitate cu prevederi abuzive și fără temei legal, în care erau menționate penalități financiare considerabile, în cazul divulgării discuțiilor. Mai mult, acesta i-a solicitat victimei să-i comunice sumele pe care le deține în toate conturile bancare.

ASF atenționează că nu utilizează astfel de practici, nu impune clauze de confidențialitate coercitive, nu solicită semnături prin aplicații neautorizate și nu condiționează sprijinul oferit de exprimarea verbală a unui acord sau dezacord.

ASF reiterează faptul că nu contactează telefonic persoane fizice pentru a solicita semnături, informații financiare personale, declarații verbale sau semnarea unor contracte de confidențialitate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.