Eveniment
Autorizațiile de construire emise în baza unui PUZ anulat în instanță rămân VALABILE. Decizie controversată a CCR

Autorizațiile de construire emise în baza unui PUZ anulat în instanță rămân VALABILE: Curtea Constituțională (CCR) a adoptat o decizie controversată care prevede că, în cazul în care un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) este anulat în instanță, autorizațiile emise în baza lui rămân valabile.
CCR a declarat astfel neconstituțională hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 10/2015, care permitea anularea autorizațiilor de construire aflate în litigiu, în cazul în care PUZ-ul aferent era anulat.
Curtea a justificat decizia prin faptul că legislația în vigoare „afectează securitatea juridică a beneficiarilor actului administrativ individual emis în aplicarea actului administrativ normativ anulat”.
Potrivit G4Media.ro, CCR a fost sesizată de instituția Avocatului Poporului, condusă de Renate Weber.
Judecătorii Livia Stanciu, Elena Simina Tănăsescu, Mihaela Ciochină și Laura Iuliana Scântei s-au opus adoptării acestei decizii. Votul majoritar a aparținut însă judecătorilor propuși de UDMR și PSD.
- În esență, Curtea a reținut că a da eficienţă de plano hotărârii judecătoreşti prin care s-a anulat un act administrativ normativ în privinţa actelor administrative individuale emise în temeiul acestuia care, la data publicării hotărârii judecătoreşti de anulare, sunt contestate în cauze aflate în curs de soluţionare pe rolul instanţelor judecătoreşti, afectează securitatea juridică a beneficiarilor actului administrativ individual emis în aplicarea actului administrativ normativ anulat.
Până acum, dacă un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) era anulat prin hotărâre judecătorească definitivă, acest lucru avea efecte importante asupra autorizatiilor de construire care au fost emise în baza acelui PUZ.
Un PUZ este un document urbanistic care reglementează modul de construire într-o anumită zonă (ex: regim de înălțime, destinația clădirilor, retrageri etc.).
Fără un PUZ valabil, autorizațiile de construire nu ar fi putut fi emise legal în zone unde PUG-ul (Planul Urbanistic General) nu oferea suficiente detalii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News