EVENIMENT
Autostrada Sebeș-Turda: Despăgubiri de aproape trei ori mai mari, obținute în instanță pentru un teren expropriat din Ciugud
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a fost obligată de Tribunalul Alba să ofere despăgubiri de aproape trei ori mai mari decât suma inițială, unui bărbat din Alba, pentru un teren expropriat care se afla în zona construcției Autostrăzii A10, Sebeș-Turda.
Mai exact, pentru un teren de 2776,64 de metri pătrați, situat în Ciugud, CNAIR i-a oferit lui N.B. suma de 4789,70 lei cu titlul de despăgubiri.
Bărbatul a atacat la Tribunalul Alba decizia de expropriere și suma oferită de către Statul Român și a obținut în urma procesului, despăgubiri în valoare de 12772,64 lei.
În urma sentinței de la instanța de fond, atât bărbatul cât și CNAIR au făcut apel, iar dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia.
CITEȘTE ȘI: Autostrada Sebeș-Turda: CNAIR, obligat să dea 85.000 de euro despăgubiri unei familii din Alba Iulia, afectată de construcție
După expropriere, bărbatul în cauză a mai rămas cu o parcelă de pământ în suprafață de 677 metri pătrați, care mai poate fi folosită doar ca și pășune sau fânețe, utlitatea acesteia fiind serios afectată.
Și pentru această parcelă de teren, Tribunalul din Alba a obligat CNAIR să îi plătească păgubitului suma de 2775,70 lei cu titlul de despăgubiri civile.
Mai mult, CNAIR a fost obligat și la plata dobânzii sumelor respective de la data exproprierii și până la data plății efective.
”În ce privește prejudiciile aduse reclamanților prin diminuarea valorii parcelei neexpropriate, instanța reține că potrivit art. 22 din legea 255/2010 – forma în vigoare la momentul exproprierii și a declanșării demersului judiciar – rap. la art. 26 alin.1 din Legea 33/ 1994 „Despăgubirea se compune din valoarea reala a imobilului si din prejudiciul cauzat proprietarului sau altor persoane îndreptățite” , astfel că se vor avea în vedere – pe lângă valoarea efectivă a imobilului expropriat – și daunele produse reclaman tului pentru suprafața de 677 mp rămasă neexpropriată, a cărei funcționalitate este serios afectată, conform concluziilor expertizei dispuse în cauză, întrucât lipsa accesului o face practic imposibil de utilizat în alte scopuri decât pășuni sau fânețe și doar prin alipire la alte proprietăți sau obținând servituți de la vecini, valoarea prejudiciului fiind stabilită la 2775,70 lei.
Față de considerentele expuse, Tribunalul va admite în parte cererea reclamanților, în sensul modificării parțiale a actelor contestate, doar sub aspectul cuantumului despăgubirilor pentru suprafața de 2776,64 mp pe care le stabilește la suma de 12772,64 lei .
De asemenea, va fi obligat pârâtul la plata sumei de 2775,70 lei cu titlu de despăgubiri civile pentru prejudiciul cauzat prin diminuarea valorii parcelei neexpropriate
Având în vedere că reclamanții sunt îndreptățiți la repararea integrală a prejudiciului conform art. 1530- 1531 C .civ. atât prin acordarea de daune interese compensatorii constând în actualizarea sumelor datorate menită să acopere paguba efectivă cauzată de pierderea puterii de cumpărare a creanței dar și a dobânzii menită să acopere beneficiul nerealizat prin primirea cu întârziere a sumei, urmează a fi obligat pârâtul la plata în favoarea reclamanților a acestor sume actualizate cu indicele de inflație precum și la plata dobânzii legale aferente acestora începând cu data exproprierii – 31.07.2014 – și până la data plății efective” se arată în decizia Tribunalului Alba.
Decizia a fost dată de judecătorii Tribunalului Alba în data de 5 iunie 2019, iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia în data de 3 septembrie, un prim termen de judecată nefiind încă stabilit.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.