Connect with us
Advertisement

Actualitate

AUTOSTRADA Sebeş-Turda: Neconcordanţe la despăgubirile pentru terenuri din zona Aiud, reclamate la dezbaterea publică privind impactul asupra mediului

Publicat

autostrada sebes turda Primăria Aiud anunţă că raportul privind impactul asupra mediului pentru proiectul construcției Autostrăzii Sebeș – Turda a fost subiect de dezbatere publică. La întâlnirea organizată de CNADNR nu au fost prezenţi şi cetăţeni din Aiud, însă primarul Mihai Horațiu Josan a precizat că sunt probleme cu sumele stabilite pentru despăgubiri.

La dezbaterea organizată de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, ce a avut loc la sala de şedinţe a Primăriei Aiud, marţi, 3 noiembrie, au participat reprezentanții companiei, cei ai Agenției pentru Protecția Mediului și ai proiectantului, respectiv ai executantului lucrărilor.

Citeşte şi A10 SEBEŞ – TURDA: Mai mult de jumătate din AUTOSTRADĂ, FĂRĂ AUTORIZAŢIE de construire. Precizări de la CNADNR

„Deși la această dezbatere nu au fost prezenți și cetățeni afectați de construcția Autostrăzii Sebeș – Turda, Mihai Horațiu Josan, în calitate de reprezentant al unității administrativ teritoriale aiudene, de pe raza căreia sunt afectați de traseul viitoarei autostrăzi un număr foarte mare de proprietari de terenuri, a ținut în mod expres să le reamintească reprezentanților Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România că stabilirea cuantumului despăgubirilor pentru terenuri s-a făcut superficial și există în continuare neconcordanțe între valorile stabilite prin hotărâre de guvern și prețul real al terenurilor”, transmite Primăria Aiud, într-un comunicat de presă.

Vezi AICI procesul verbal după dezbaterea publică.

Vezi AICI raport impact mediu.

Anul trecut, după publicarea în Monitorul Oficial a listei cu proprietarii de imobile vizate pentru expropriere pe traseul viitoarei autostrăzi Sebeş-Turda, o parte dintre aceştia şi-au exprimat nemulţumirea privind cuantumul sumelor pe are urmează să le primească pentru terenurile sau construcţiile pe care trebuie să le cedeze statului, ca utilitate publică.

Potrivit hotărârii de guvern 399 pe 2014, publicată în Monitorul Oficial din 2 iunie, s-a aprobat amplasamentul obiectivului de investiţii “Autostrada Sebeş-Turda” şi declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată pe traseul acesteia.

Totodată, a fost făcută publică o listă cu 4.312 de imobile supuse exproprierii, situate pe raza localităţilor Sebeş, Alba Iulia, Ciugud, Sântimbru, Galda de Jos, Teiuş, Aiud cu satele Gârbova de Jos, Sâncrai, Ciumbrud, Păgida şi Gâmbaş, precum şi localităţilor Rădeşti, Mirăslău, Unirea din judeţul Alba, respectiv Moldoveneşti, Mihai Viteazu şi Călăraşi din judeţul Cluj, proprietarii sau deţinătorii acestora, precum şi sumele individuale aferente despăgubirilor. Suma totală pentru toate aceste imobile este de 36.511.000 lei, bani plătiţi din bugetul de stat, prin Secretariatul General al Guvernului, pentru Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor.

Citeşte şi AUTOSTRADA SEBEŞ – TURDA: Lista proprietarilor vizaţi pentru EXPROPRIERE pe traseul celor patru loturi

Sumele calculcate – mult mai mici faţă de cele din piaţa imobiliară – nu i-a mulţumit pe unii proprietari care au folosit terenurile lor pentru a investi zeci de mii de euro sau, în unele cazuri chiar sute, pentru a începe afaceri în agricultură. Este cazul unor oameni din zona Aiud-Ciumbrud, proprietari de culturi de trandafiri, pomi fructiferi sau vii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement