Actualitate
Avantajele şi impactul social al medierii, dezbătute la Alba Iulia: „o modalitate de soluţionare a litigiilor utilă în relaţia administraţiei publice locale cu cetăţenii”
Avantajele medierii în procesul de justiţie şi impactul social au fost evidenţiate, vineri, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Hotel „Parc”. Tema ”Medierea – o modalitate extrajudiciară de soluţionare a litigiilor utilă în relaţia administraţiei publice locale cu cetăţenii” a fost dezbătută de specialişti, politicieni şi autorităţile locale şi judeţene.
La conferinţă au participat Angelica Mocan – preşedintele Asociaţiei Mediatorilor Alba, Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Nicolaie Moldovan – administratorul municipiului Alba Iulia, senatorul PNL de Alba Teodor Atanasiu, Aurelian Mocan – vicepreşedintele Tribunalului Alba, Mariana Hurbean – secretar al judeţului Alba şi Horaţiu Josan – primarul municipiului Aiud şi preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ”Alba de Jos”. În sală au mai fost prezenţi primari, angajaţi ai administraţiei locale şi judeţene, dar şi consilieri locali şi judeţeni.
Importanţa medierii şi impactul social au fost punctele forte ale întâlnirii de vineri. În cadrul conferinţei, Angelica Mocan a prezentat instituţia medierii în dreptul românesc, Horaţiu Josan a evidenţiat necesitatea şi utilitatea medierii în administraţia publică, judecătorul Aurelian Mocan a prezentat medierea ca alternativă utilă la soluţionarea conflictelor pe cale judiciară şi Mariana Hurbean – ”Un arc peste timp. De la comisiile de judecată la mediere. Metoda ADR”.
Medierea este o modalitate de soluţionare a conflictului sau a disputei cu ajutorul unei persoane specializate, autorizată ca mediator în condiţiile legii. Pentru oamenii care aleg ca procedeu de rezolvare medierea, avantajele sunt numeroase: costurile mici, confidenţialitatea, rapiditatea soluţionării problemei, dar şi concentrarea asupra nevoilor şi intereselor personale.
Angelica Mocan susţine că, dacă în ”lumea vegetală şi animală diferendele se rezolvă prin soluţii impuse de cel mai tare”, în societate soluţiile unor conflicte încep de la simple discuţii în familie şi ajung până la ”soluţii de rezolvare alternativă a disputelor, prin alternativ înţelegându-se orice alt mod care duce la soluţie consensuală şi nu impusă de instanţele de judecată”.
Senatorul PNL de Alba, Teodor Atanasiu susţine că timpul înseamnă foarte mult pentru oameni, de aceea e foarte important ca, înainte de a ajunge la judecată, să facem apel la mediere. Acesta susţine că prin această procedură ne găsim singuri dreptatea. ”De asemenea, pentru noi e foarte important astăzi un lucru, niciodată o hotărâre judecătorească n-a ajunge să mulţumească ambele părţi, de obicei nu mulţumeşte nici o parte. În urma medierii, în general ambele părţi pleacă mulţumite acasă. Se aşterne un consens pe termen lung, între cei care sunt în dispută şi cel mai important este consensul de care avem nevoie, faptul de a nu ne mai uita urât unul la altul, în urma unui proces pe care îl avem”, a declarat Atanasiu.
”Este dorinţa noastră de a promova şi a face cunoscută această formă de rezolvare a conflictelor. De aceea, cred, administrativ vorbind, toată lumea trebuie să se implice, e obligaţia noastră să o ducem mai departe şi să facem cunoscut pe cei care-i administrăm de ce înseamnă mediere, posibilitatea aceasta şi să convingem că este o soluţie foarte bună pentru a-şi rezolva problemele pe care din păcate apar, inevitabil”, a menţionat Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.
Mai în glumă mai în serios, Nicolaie Moldovan a precizat că poate şi Primăria Alba Iulia va apela la serviciile medierii, în cazul corecţiilor financiare aplicate pentru proiectele administraţiei locale. Acesta a mai spus că, în cazul în care mediatorii i-ar sprijini, poate se găseşte o soluţie amiabilă între administraţia locală şi ofiţerii de control din cadrul serviciilor de management, iar astfel timpul nu ar mai fi ”prejudiciat”.
În România, medierea se aplică din 2006, dar numai din acest an a devenit obligatorie. Astfel că, înainte de prezentarea în faţa instanţei, trebuie prezentată dovada că părţile în cauză au încercat şi procedura medierii.
Camelia TOMA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Albaiulian.
duminică, 14.04.2013 at 08:48
Da , medierea este frectie la un picior de lemn !