Actualitate
Avertisment pentru părinții cu copii la grădinițe private. GHID cu condițiile obligatorii de siguranță și sănătate
Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) atenționează părinții care își duc copii la grădinițe private, la începutul anului școlar, să verifice legalitatea funcționării acestori instituții.
“Întrucât la ARACIP se înregistrează continuu sesizări privind legalitatea derulării unor activități educaționale în regim privat, deseori denumite ‘grădiniță’, le recomandăm părinților, în vederea protejării și promovării interesului superior al copilului și asigurării siguranței și sănătății acestuia, să solicite furnizorilor de servicii toate autorizațiile și aprobările prevăzute de lege”, precizează ARACIP într-un comunicat.
Acestea sunt, în principal, următoarele:
Ordinul de Ministru – de autorizare de funcționare provizorie sau de acreditare – pentru furnizorii de educație definiți ca atare de lege – grădinițe, școli, licee și altele similare.
Autorizație de securitate la incendiu (sau alt document emis de ISU, după data de 30 septembrie 2017, care atestă încadrarea spațiilor respective în excepțiile prevăzute de lege) – pentru toți furnizorii de astfel de servicii.
Autorizație sanitară de funcționare, în care este specificat tipul de activitate derulat (codul CAEN respectiv) – pentru toți furnizorii de astfel de servicii.
Avizul Inspectoratului de Stat în construcții, având la bază acordul vecinilor – în cazul derulării acestor servicii în spații care au avut destinație de locuință, dar care și-au schimbat destinația.
Pot desfășura activități de învățământ preuniversitar și pot utiliza denumirile de liceu, școală, grădiniță sau altele similare numai unitățile de învățământ preuniversitar autorizate să funcționeze provizoriu ori acreditate.
În conformitate cu prevederile legale, furnizorul de educație are dreptul de a gestiona personal didactic și de a înscrie elevi numai după obținerea autorizării de funcționare provizorie, ordinul ministrului emis în acest sens fiind actul de înființare pentru unitatea respectivă de învățământ, mai precizează sursa citată.
Vezi Ghid 2019 – Cum aleg gradinita sau scoala pentru copilul meu
Contactat de Edupedu.ro, președintele ARACIP, Șerban Iosifescu, a declarat că valul de sesizări pe care îl primește “este mult în creștere față de alți ani”. “Ne-am adresat și poliției, pentru că am primit sesizări cu privire la false grădinițe care sunt în apartamente, case, parteruri de blocuri și am primit plângeri de la vecini. Legea spune, din 2018, că dacă ai o locuință într-un bloc și îi schimbi destinația trebuie să ai acordul vecinilor. La grădiniță este obligatoriu locul de joacă și atunci noi nu am autorizat și acreditat grădinițe care funcționează în apartamente de blocuri”, a avertizat Iosifescu.
Majoritatea acestora cazuri sunt însă în Capitală.
surse: https://beta.aracip.eu, edupedu.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News