Actualitate
Avortul va fi posibil doar după un consult psihologic: Proiect de lege iniţiat de PDL şi contestat de peste 20 de ONG-uri
Femeile nu vor mai putea să facă avort fără un aviz de la psiholog. Acesta este un proiect iniţiat de deputaţii PDL Sulfina Barbu şi Marius Dugulescu, prin care se vizează modificarea legii avortului după care se fac întreruperile de sarcină la cerere, în încercarea de a rezolva criza demografică a României. Peste 20 de ONG-uri au solicitat Guvernului să respingă proiectul de lege, din considerentul că acesta îşi propune „manipularea deciziilor personale ale pacientelor”.
Dacă, până în prezent, avortul se făcea printr-un act liber consimţit între pacientă şi medicul ginecolog, este posibil ca, în viitor, femeile să fie nevoite să consulte un psiholog înainte de a face o întrerupere de sarcină.
„Din păcate, avortul este măsura cea mai folosită în România împotriva unei sarcini nedorite, în condiţiile în care există măsuri contraceptive mult mai sănătoase şi mult mai ieftine. Am decis să iniţiem un astfel de act normativ în primul rând gândindu-ne la criza demografică şi la impactul pe care acest act medical îl are asupra sănătăţii femeii”, a declarat deputatul PDL Sulfina Barbu, potrivit B1 TV.
Pentru a putea face un avort, femeile vor avea nevoie de un certificat de la un psiholog, după ce au făcut cel puţin o şedinţă de consiliere. Acestora li se vor prezenta şi fotografii sau filme despre semnificaţia şi urmările unei întreruperi de sarcină şi li se va prezenta ecografia embrionului pe care îl poartă. De asemenea, femeile vor avea o perioadă de gândire de 5 zile, de la consultaţia psihologică.
Proiectul de lege nu îşi propune interzicerea avorturilor, ci înfiinţarea unor cabinete de consiliere în toată ţara, pentru creşterea gradului de conştientizare a riscurilor pe care le implică o astfel de decizie: „Nimeni nu este pentru întrezicerea avorturilor. Dar cred că înfiinţarea cabinetelor de consiliere pe întreg teritoriul ţării poate să ajute la conştientizarea riscurilor la care femeile se expun atunci când iau o astfel de decizie”, a precizat Sulfina Barbu.
Dacă legea va fi adoptată, medicii care vor accepta să facă un avort fără ca pacienta să aibă certificatul ar putea risca diminuarea salariului, mustrarea disciplinară sau chiar interzicerea dreptului de a mai profesa.
Peste 20 de ONG-uri au solicitat Guvernului să respingă acest proiect de lege, care, în opinia acestora, îşi propune „manipularea deciziilor personale ale pacientelor”:
„Vă supunem atenţiei faptul că, această propunere legislativă numeşte consiliere (ce poate fi oferită de un medic, de un psiholog sau de un asistent social) printre altele, vizionarea de materiale foto şi video şi parcurgerea unui set de informaţii care arată <că avortul înseamnă încetarea unei vieţi, deoarece fătul este o fiinţă vie chiar din momentul concepţiei sale>. Organizaţiile semnatare consideră că acest tip de consiliere nu face decât să inducă sentimente de vină şi să manipuleze luarea unei decizii. De asemenea, perioada de gândire de 5 zile creează întârzieri nejustificate ce cresc riscurile pentru sănătatea pacientei”, spun reprezentanţii ONG-urilor.
Citiţi mai multe pe jurnalul.ro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News