Educație
BACALAUREAT 2020: ASTĂZI, prima probă scrisă. Ce trebuie să știe liceenii la testarea de Limbă și literatură ROMÂNĂ
Astăzi, de la ora 9.00, începe prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2020. Absolvenții de liceu vor avea de rezolvat subiecte la Limba și literatura română. Primele rezultate vor fi comunicate în 30 iunie.
La intrarea în centrele de examen, candidaților li se măsoară temperatura. Dacă aceasta depășește 37,3 grade Celsius, se repetă măsurarea de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute. Dacă temperatura depășește cea de referință, accesul este interzis și se recomandă contactarea medicului de familie; totodată, se observă eventuale simptome respiratorii (tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).
Subiectele sunt concepute de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, iar în acest an a fost eliminată materia din semestrul al doilea.
Accesul în centrele de examen sa va face în intervalul 7.30 – 8.30, pe baza unui document de identitate. Candidații vor fi așezați în ordine alfabetică, în băncile din săli, la o distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt stânga/dreapta – față/spate.
Proba durează 3 ore. Pentru a promova Bacalaureatul, candidații trebuie să obțină cel puțin nota 5 la fiecare dintre probele scrise și cel puțin media 6. De asemenea, trebuie să aibă echivalate/recunoscute probele de competențe lingvistice și digitale.
În Alba sunt înscriși 2.642 de candidați și sunt 15 centre de examen. La nivel național, sunt înscriși peste 155.000 de candidați, mai mulți față de anul trecut.
Candidații nu pot intra în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, cu telefoane mobile, căşti audio, mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare. Nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Dacă încalcă regulile menţionate sunt eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.
Încălcarea regulilor menţionate va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior; aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Vezi integral BACALAUREAT 2020: Tot ce trebuie să știe candidații pentru examenul din acest an. Calendar, reguli, modele de subiecte
Pe foile de examen, candidații vor scrie cu cerneală sau pastă de culoare albastră. Dacă greșesc, taie cu o linie orizontală.
Sălile de examen vor fi supravegheate de cel puțin un asistent și sunt monitorizate audio-video.
Rezultatele la Bacalaureat vor fi publicate în format anonimizat, fără nume și prenume, doar cu un cod de identificare. Lucrările vor fi corectate în alt județ.
CALENDAR BACALAUREAT 2020:
3-10 iunie: înscrierea candidaților
11-17 iunie: echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale
22 iunie: Limba și literatura română – proba E.a) proba scrisă
23 iunie: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
24 iunie: Proba obligatorie a profilului – proba E. c) – proba scrisă
Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus
25 iunie: Proba la alegere a profilului și a specializării – proba E.d) – proba scrisă
Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
Geografie, Filosofie, Logică, Economie, Psihologie sau Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus
30 iunie: Afișarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12:00. Depunerea contestațiilor în intervalul orar 16:00-20:00
1 iulie: Depunerea contestațiilor în intervalul orar 8:00-12:00
1-4 iulie: Rezolvarea contestațiilor
5 iulie: Afișarea rezultatelor finale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News