Educație
BACALAUREAT 2021 în ALBA sesiunea a doua: Doi candidați eliminați din examen. Prezență de 77,5% la proba la alegere
A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2021 a continuat miercuri cu proba la alegere în funcție de profil și specializare.
În Alba au fost prezenți 238 de candidați (77,52%) dintre cei 307 înscriși la examenul organizat în județ, potrivit datelor IȘJ Alba, transmise de inspector școlar general adjunct Dan Cherecheș. Au absentat 69 de candidați.
Au fost înregistrate și două cazuri de candidați eliminați din examen, pentru tentativă de fraudă, după ce au fost găsite telefoane asupra lor. Acești candidați nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.
Pentru a promova Bacalaureatul, candidații trebuie să obțină cel puțin nota 5 la fiecare dintre probele scrise și cel puțin media 6. De asemenea, trebuie să aibă echivalate/recunoscute probele de competențe lingvistice și digitale.
Înscrierile la a doua sesiune de Bacalaureat 2021 s-au făcut în perioada 19-26 iulie. Pot participa la această sesiune tinerii care nu au luat media 6 la examenul de Bacalaureat din iunie sau în perioadele anterioare și cei care au promovat sesiunea de corigențe.
Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor derula în zilele de 23- 31 august 2021. În acest sens, comisiile de bacalaureat din unitățile de învățământ liceal vor calcula mediile candidaților și vor asigura echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență la probele de profil din cadrul examenului național de bacalaureat (2021), potrivit metodologiei specifice.
Afișarea primelor rezultate înregistrate la probele scrise va avea loc în data de 31 august 2021 (până la ora 12:00) și va fi urmată de etapa depunerii contestațiilor, în aceeași zi, în intervalul orar 12-18.
La fel ca în prima sesiune, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD).
Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (1-3 septembrie), vor fi comunicate sâmbătă, 3 septembrie 2021.
CALENDAR BACALAUREAT 2021 – sesiunea august-septembrie 2021:
19-26 iulie 2021: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
16 august 2021: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
17 august 2021: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
18 august 2021: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
19 august 2021: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
23-31 august: Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale
31 august: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00-18.00)
1-3 septembrie 2021: Rezolvarea contestațiilor
3 septembrie 2021: Afișarea rezultatelor finale
La probe, este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
Cei surprinși în aceste situații sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:
- recunoașterea/echivalarea/ susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
- susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
- obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News