Educație
Bacalaureat 2024: Luni, 1 iulie, proba scrisă la ROMÂNĂ. La ce trebuie să fie atenți liceenii. Recomandări, modele de subiecte
Bacalaureat 2024: Luni, 1 iulie, este prima probă scrisă în cadrul examenului, cea de Limba și Literatura Română. Absolvenții de liceu vor avea trei ore la dispoziție pentru a rezolva subiectele.
Frauda sau tentativa de fraudă la examen atrage eliminarea candidatului de la proba susținută. Acesta nu va mai putea participa la următoarele două sesiuni, la proba respectivă. Vezi și Subiectele la Română de la BAC 2024
La proba de Română, candidații vor trebui să dovedească faptul că știu să utilizeze corect și adecvat limba română.
De asemenea, este testată capacitatea de a înțelege și interpreta texte literare și încadrarea în perioade și curente literare. Nu în ultimul rând, trebuie să știe să argumenteze opinii în diverse situații de comunicare.
Bacalaureat 2024: proba la Română. Recomandări
Absolvenții de liceu trebuie să fie atenți să înțeleagă foarte bine atât textele suport, cât și cerințele și reperele ajutătoare, spune profesoara Anamaria Ghiban pentru Edupedu.ro
Candidații trebuie să țină cont și de limitele referitoare la numărul de cuvinte, dar și de faptul că o lucrare redactată lizibil și cu paragrafe bine organizate este apreciată de un profesor evaluator.
La eseul de la subiectul III, să nu se rezume la povestirea unor secvențe relevante, pentru că nu este considerată drept abordarea adecvată.
- indiferent de cât de bine stăpânești materia, încearcă să-ți gestionezi emoțiile în momentul în care vezi subiectele. Oricât ți s-ar părea de grele sau de ușoare, ai în vedere faptul că subiectele pentru examenul de Bacalaureat au un grad de dificultate mediu, indiferent de conținutul lor.
- citește cu atenție subiectele. Este important să înțelegi foarte bine atât textele suport, cât și cerințele și reperele ajutătoare.
- organizează-ți eficient timpul, astfel încât să ai suficient răgaz pentru tratarea fiecărui subiect în parte.
- formulează răspunsuri clare, coerente, ținând cont de cerințele generale și de cele specifice.
- ține cont de limitele referitoare la numărul de cuvinte, precizate la unele dintre exerciții; punctajul pentru redactare se acordă doar dacă respecți numărul minim de cuvinte precizat
- susține-ți opiniile prin exemple potrivite și convingătoare
- elaborează răspunsurile mai întâi pe ciornă, sub formă de scheme sau de idei pe care urmează să le dezvolți
- acordă atenție punctuației și ortografiei; fiecare exercițiu are un punctaj separat pentru aceste aspect
- ai grijă la aspectul general al lucrării, la organizarea paragrafelor și scrie cât mai lizibil.
Bacalaureat 2024: proba la Română. Reguli. Cum se poate corecta o greșeală pe foaia de examen
Absolvenții de liceu au acces în sălile de examen până la ora 8.30. După ce și-au lăsat obiectele în sala de depozitare, se îndreaptă către sala de examen în care au fost repartizați. Aceștia sunt așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică.
După distribuirea subiectelor (ora 9.00), au la dispoziție trei ore să rezolve cerințele de la proba scrisă.
Candidații au acces în sălile de examen până la ora 8.30.
La redactarea lucrărilor, pot folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră.
Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală.
În cazul în care unii candidaţi, din diferite motive, doresc să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenţi în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite iniţial se anulează pe loc de către asistenţi, menţionându-se pe ele „Anulat”, se semnează de către asistenţi şi se păstrează în condiţiile stabilite pentru lucrările scrise.
Bacalaureat 2024. Cum poate fi anulată o lucrare
Lucrarea poate fi anulată dacă elevul își scrie numele pe foile tipizate în afara rubricii care se sigilează, precum și orice alte semne distinctive.
Pe foaia de examen, nu au voie să își scrie numele pe alt spațiu decât cel care se sigilează; în caz contrar, lucrarea va fi anulată, pentru că poate fi identificată la corectare.
Candidații pot să iasă din sala de examen cel mai devreme după o oră și jumătate, doar dacă predau lucrarea și semnează de predare.
În cazuri excepționale, dacă se simt rău, candidații pot cere părăsirea temporară a sălii și vor fi însoțiți de unul dintre profesorii asistenți, până la reîntoarcerea în sala de examen. Dar timpul alocat rezolvării subiectelor nu se va prelungi.
După ce se termină cele 3 ore de examen, candidații predau lucrarea în forma în care aceasta se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei elevi rămân în sala de examen până când este predată și ultima lucrare.
Bacalaureat 2024. Nota minimă de promovare. Rezultate, contestații
Pentru a promova proba scrisă la Română, candidatul trebuie să obțină cel puțin nota 5.
După proba la Română din 1 iulie, absolvenții de liceu au de susținut:
- proba obligatorie în funcție de profil și specializare: Matematică sau Istorie, în 2 iulie
- proba la alegere în funcție de profil și specializare, în 4 iulie
Rezultatele vor fi comunicate anonimizat (pe codurile candidaților), în 8 iulie, până la ora 12.00. Tot în 8 iulie, pot fi depuse contestații, între orele 12.00 și 18.00. Rezultatele finale vor fi afișate în 12 iulie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News