Eveniment
Banii încasați ilegal de bugetari NU se mai restituie. Legea care îi scutește a doua oară, aprobată
Legea care scutește bugetarii de la returnarea sporurilor și primelor acordate fără bază legală de către primării și alte instituții de stat, sporuri declarate nelegale în urma unor controale ale Curții de Conturi, a intrat în vigoare.
Este și cazul mai multor primării din Alba, unde Curtea de Conturi a descoperit plăți ilegale către angajați.
Spre exemplu, la Primăria Alba Iulia (Direcția programe), unde, în urma unei decizii emise de Curtea de Conturi în octombrie 2021, s-a semnalat un prejudiciu de 310.000 de lei reprezentând bani plătiți în plus.
Un alt exemplu din județ este unul din 2017-2018, când SC Cupru Min SA a acordat șefilor peste 700.000 de lei în plus, potrivit unui raport al Curții de Conturi.
Compania a dat în judecată instituția și a câștigat definitiv în 2020.
Practic, cu noua lege, nici un angajat de la stat nu mai trebuie să dea înapoi banii luați ilegal de la stat:
„Se aprobă exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor (…) sume considerate a fi încasate nelegal și pe care personalul trebuie să le restituie drept consecință a constatării de către Curtea de Conturi sau alte structuri/instituții cu atribuții de control a unor prejudicii”.
Cine a dat deja banii înapoi, cade de prost. Asta pentru că un alt articol prevede că, „sumele recuperate până la data intrării în vigoare a prezentei legi (…) nu se restituie”.
Primăriile, consiliile județene, instituțiile publice finanțate integral sau parțial din bugetele locale și centrale și-au stabilit în ultimii ani o serie de majorări salariale sub formă de prime și sporuri cu depășirea bugetului pentru salarii.
Curtea de Conturi le-a controlat și a stabilit că diverse sume, de ordinul sutelor de milioane de lei, au fost alocate ilegal și trebuie recuperate de la cei care le-au încasat.
Cei nemulțumiți de decizie au apelat la instanță.
Este contextul în care, în martie 2018, Parlamentul a dat o lege care exonerează personalul plătit din fonduri publice de la plata sumelor încasate și declarate nelegale de către Curtea de Conturi.
Astfel, nu a mai fost recuperat nici un leu.
În aceste condiții, practica instituțiilor publice de a acorda ilegal bani angajaților a continuat.
La momentul inițierii celei de-a doua legi cu același obiect, în iunie 2020 autoritățile locale au majorat din nou salariile peste limita legală, remarcă jurnaliștii Europa Liberă, într-o analiză dedicată acestui fenomen.
Curtea de Conturi a constatat noi prejudicii, iar trei parlamentari PSD au propus o nouă lege care spună că banii încasați nelegal nu se mai restituie.
Pe 5 octombrie 2020, legea a ajuns la promulgare la Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis o retrimis-o în Parlament și a făcut cerere de reexaminare.
Proiectul de lege nu făcea nici o referire la impactul bugetar al legii, în schimb a extins sfera beneficiarilor, dar printre aceștia nu se regăsește personalul instituțiilor din subordinea primăriilor sau consiliilor județene.
După reexaminare, parlamentul nu a precizat care ar fi cheltuielile cu această lege, în schimb a inclus și personalul din administrația publică locală printre beneficiarii legii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
luni, 12.12.2022 at 11:45
Ţară de hoţi. Cred că suntem singura ţară din lume unde hoţia este recunoscută prin lege ! Păi atunci a ştiut Ponta ce face când i-a absolvit pe Kai Munai Gaz de cele 600 mil de euro. Ne plângem că alţii ne fură şi noi ne furăm pe noi. Incredibil !
Hoția-i lege
marți, 13.12.2022 at 07:42
Cine împarte…parte si-o fi făcut !
Cine scuteste hoțul…tot hoț se cheamă !