Eveniment
Bărbat din Alba Iulia, condamnat în dosarul „Singer”, REŢINUT pentru complicitate la tâlhărie în Germania
Un bărbat în vârstă de 39 de ani din Alba Iulia, care a fost condamnat acum doi ani la închisoare cu suspendare în dosarul Singer, a fost reţinut de Poliţia Alba. Avea mandat european de arestare pentru complicitate la tâlhărie, în Germania. Va fi predat autorităţilor din această ţară.
Potrivit IPJ Alba, polițiștii Compartimentului Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Alba l-au depistat şi reţinut, marţi, pe raza municipiului Alba Iulia, pe un bărbat de 39 de ani, municipiu, posesor al unui mandat de arestare preventivă, emis de Curtea de Apel Alba Iulia.
Pe numele său, autorităţile din Germania au emis un mandat european de arestare, fiind cercetat pentru complicitate la infracțiunea de tâlhărie.
Bărbatul a fost încarcerat, urmând a fi demarate procedurile în vederea predării autorităților judiciare din Germania.
Este vorba despre C.P.A. (39 de ani), care a fost condamnat, în mai 2016, de Curtea de Apel Alba Iulia, în Dosarul „Singer”. Atunci instanţa a dat decizia în cazul a 31 de inculpaţi, majoritatea din judeţul Alba, care au primit în total 241 de ani de închisoare.
Doar patru dintre aceştia au primit pedepse cu suspendare, iar unul, minor la data faptei, a fost internat într-un centru de detenţie pentru 2 ani. Instanţa a aplicat pedepse cuprinse între 2 şi 12 ani de închisoare: trei inculpaţi au primit câte 12 ani după gratii, în timp ce 16, dintre care patru femei, au primit câte 10 ani de închisoare. Dosarul a fost instrumentat de structurile DIICOT, respectiv BCCO Alba Iulia. Cei mai mulţi dintre inculpaţi sunt recidivişti.
Curtea de Apel a menţinut, practic, condamnările decise la Tribunalul Alba în 2014, instanţa mărind doar suma confiscată de la inculpaţi, care se ridică la 925.486 lei. O familie întreagă, formată din cinci persoane, a primit în total 50 de ani de închisoare.
Gruparea a acţionat în perioada 2007 – 2008, fiind cea mai mare de acest gen descoperită în România. Inculpaţii au fost judecaţi pentru constituire de grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals şi uz de fals. Anchetatorii au stabilit că au fost înşelate 1.748 de persoane care au fost determinate să depună sume de bani în conturi deschise la bănci, suma totală obţinută ilegal fiind de circa 2,42 milioane de lei (peste 500.000 de euro). Inculpaţii au fost obligaţi la despăgubiri civile în favoarea a circa 180 de părţi vătămate şi a dispus confiscarea de la inculpaţi, pe lângă suma de bani benţionată, a unor bunuri, arme şi bani.
Potrivit miturilor promovate de zeci de ani, în aceste maşini de cusut, înainte de Al Doilea Război Mondial, evreii ar fi incripţionat codurile unor conturi bancare, ori maşinile de cusut conţineau anumite piese de platină. Prin intermediul unui anunţ în presă, “ţeparii” îşi precizau intenţia de a cumpăra astfel de maşini de cusut.
În cazul de complicitate la tâlhărie în Germania, Curtea de Apel Alba Iulia a emis mandatul de arestare în 2009, cu condiţia ca inculpatul să-şi ispăşească pedepsele primite în ţară.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News