Connect with us
Publicitate

Eveniment

Bărbat din Alba Iulia, MONITORIZAT de DSP Alba pentru EBOLA. A venit din SIERRA LEONE, acum câteva zile

Publicat

EBOLA Un bărbat din Alba Iulia, care a venit din Sierra Leone în urmă cu câteva zile este monitorizat la domiciliu de DSP Alba. Se respectă astfel protocolul impus de Ministerul Sănătăţii pentru persoanele care vin din Africa, zonă afectată de epidemia de Ebola. Potrivit directorului DSP Alba, Horea Timiş, monitorizarea presupune verificarea temperaturii din două în două zile, perioada de incubaţie a virusului fiind de 21 de zile. Acesta a precizat că bărbatul poate lua contact cu membrii familiei şi alte persoane din exterior. Timiș spune că este respectat protocolul de protecție a populației în cazul cetățeanului respectiv.

Bărbatul lucrează în Sierra Leone, la una din firmele omului de afaceri Frank Timiş. Acesta vine periodic acasă, în Alba Iulia, iar în urmă cu câteva zile a revenit în România. Din acea zi a început şi monitorizarea lui de către DSP Alba. Potrivit Ministerului Sănătăţii, fiecare călător care ajunge în România din Africa este luat în evidenţă de autorităţi când intră în ţară, pentru a i se evalua starea de sănătate.

„Li se verifică temperatura şi sunt monitorizaţi 21 de zile. (…) Toţi cei care au intrat în România până acum (veniţi din Africa – n.r.) sunt monitorizaţi de DPS, starea de sănătate fiindu-le evaluată la fiecare două zile”, a spus Nicolae Bănicioiu.

Un pacient cu Ebola nu este contagios în perioada de incubaţie, este contagios abia în momentul în care dezvoltă simptome. Cel mai important este faptul că acei cetăţeni români ştiu despre ce este vorba şi este atât în interesul lor, cât şi în interesul familiei lor ca să se supună acestei monitorizări. Monitorizarea constă în câteva lucruri simple: verificarea stării de sănătate şi a temperaturii şi este efectuată de către direcţiile de sănătate publică. Autorităţile române sunt înştiinţate de către firmele care au lucrători români în Africa, dar şi de către angajaţii care revin în ţară, ei aflând deja despre această procedură. Practic, prin intermediul nostru, dar şi prin intermediul ministerului Afacerilor Externe, ei au fost informaţi despre existenţa acestei proceduri”, a spus Olsavsky.

El a mai explicat că oamenii trebuie să ştie că dacă nu au venit în contact cu persoană infectată cu Ebola nu au cum să se infecteze.

„Aceasta este principala idee: nu se transmite pe calea aerului, se transmite prin contact direct cu persoana, prin secreţiile, prin fluidele pe care corpul le secretă: transpiraţie, vomă, salivă, fecale, urină, sânge şi care ajung pe tegumentul omului sănătos. Care este probabilitate ca un cetăţean român, care nu este medic sau asistent, să vină în contact cu aşa ceva? Este foarte mică, dar obligaţia noastră este să îi informăm că există această problemă”, a mai spus şeful Biroului OMS în România.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, aproape 20 de persoane venite din Africa în România sunt, în prezent, sub monitorizare.

Europa este în alertă din cauza virsului care provoacă Ebola

Europa este în alertă, după ce acum două săptămâni s-a anunţat primul caz de Ebola în afara Africii. Este vorba de o asistentă medicală, din Spania, care a făcut parte din echipa care a tratat doi misionari spanioli afectaţi de virus şi care au murit la 12 august, respectiv 25 septembrie. La 48 de ore de la anunţarea primului caz, alţi patru spanioli au fost internaţi la Spitalul Carlos al III-lea din Madrid, locul unde au fost trataţi cei doi misionari care au murit.

Potrivit informaţiilor date publicităţii, aproximativ 50 de persoane care au intrat în contact cu asistenta se află sub supraveghere medicală, iar autorităţile spaniole desfăşoară o anchetă pentru identificarea tuturor locuitorilor din regiune care ar fi expuşi riscului de infectare cu virusul Ebola, mai ales că asistenta medicală a prezentat simptomele îmbolnăvirii în 30 septembrie şi a fost spitalizată de-abia la 6 octombrie.

Potrivit ultimul raport cu privire la epidemia de febră hemoragică, dat publicităţii de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe data de 3 octombrie, virusul Ebola a ucis 3.439 de persoane în Africa de Vest din 7.478 de cazuri înregistrate în cinci ţări – Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal

Ca măsură preventivă, Uniunea va crea un coridor aerian între Europa şi Africa pentru a repatria cetăţenii europeni care ar fi putut intra în contact cu virusul şi pentru a  trimite ajutoare zonelor africane cele mai afectate.

În Spania, îmbolnăvirea unei asistente medicale din cauza nerespectării protocolului de protecție pentru un pacient bolnav cu ebola a provocat teamă și chiar proteste, autoritățiile fiind acuzate că nu au luat măsuri pentru protejarea ppopulației.

Protocolul de protecţie presupune izolarea fizică totală a personalului medical care intră în contact cu bolnavii. În acest sens, medicii şi asistentele sunt obligaţi să poarte costume, mănuşi şi măşti, toate de unică folosinţă. Ei sunt nevoiţi să se spele în întregime atât înainte, cât şi după, scoaterea elementelor de protecţie. Tot acest proces are loc cu ajutorul altui angajat al spitalului, pentru a evita atingerea părţilor exterioare ale costumului sau mănuşilor. Tot echipamentul, după folosire, este ars.

Modul în care femeia a intrat în contact cu virusul este încă incert, însă bănuielile se îndreaptă către nerespectarea protocolului. Aceasta a declarat că există posibilitatea să îşi fi atins faţa în timp ce îşi scotea costumul de protecţie atunci când îl îngrijea pe preotul misionar decedat din cauza virusului. Mai mult decât atât, conducerea spitalului spune că asistenta medicală ar fi intrat de cel puţin trei ori în camera bolnavului, fără a fi însoţită şi fără a-şi anunţa superiorii, motiv pentru care conducerea nu îşi asumă responsabilitatea pentru cele întâmplate.

În SUA, primul pacient diagnosticat cu această boală, un bărbat de origine liberiană, a decedat în 4 octombrie la Dallas, în Texas, unde fusese spitalizat.

Un număr de 76 de cadre medicale ar fi putut fi expuse la virusul Ebola când tratau acest pacient. Grupul include toate persoanele care au intrat în cameră, precum şi cele care au manipulat probele de sânge ale bolnavului liberian

O infirmieră în vârstă de 26 de ani a fost contaminată şi miercuri autorităţile locale au anunţat că un al doilea cadru medical de la spitalul din Texas unde s-a înregistrat primul caz de contaminare cu virusul Ebola din Statele Unite a contractat virusul.

Spitalul din Texas nu a furnizat personalului protocolul necesar pentru a trata pacienţii afectaţi de acest virus, a afirmat, miercuri, sindicatul asistentelor, relatează AFP.

Boala virală Ebola sau febra hemoragică Ebola este o boală infecțioasă virală severă, cu o rată de letalitate de până la 90% la om (cea mai mare mortalitate într-o boală infecțioasă, cu excepția rabiei), care survine în focare epidemice în Africa Centrală și Africa de Vest și este provocată de virusul Ebola (Ebolavirus). Virusul Ebola este introdus în populația umană după un contact strâns cu sângele, secrețiile, organele sau fluidele biologice ale animalelor infectate: cimpanzei, gorile, lilieci frugivori, antilope de pădure și porci spinoși. Boala apoi se propagă în comunități prin transmitere interumană, ca urmare a contactului direct (piele lezată sau mucoase) cu sângele, organele, secrețiile sau lichidele biologice (urina, saliva etc.) ale persoanelor infectate, sau prin contact indirect prin intermediul mediilor contaminate cu aceste lichide. Ritualurile funerare în care rudele și prietenii celor decedați se află în contact direct cu corpul decedatului pot juca, de asemenea, un rol în transmiterea virusului Ebola. Sperma poate continua transmiterea virusului până la șapte săptămâni după însănătoșirea clinică.

Perioada de incubație este în medie de 8 zile, cu extreme de 2-21 de zile. Debutul bolii este brusc, cu febră mare, frison, cefalee, mialgii, anorexie, asociată cu erupții cutanate (exantem). În următoarele 2-3 zile se adaugă greață, vome, diaree, faringită și fenomene hemoragice: hematemeză, melenă, echimoze și peteșii. Sunt afectate funcțiile renale și hepatice. Apar și tulburări nervoase, prostrație, anxietate, confuzie, pierderi de memorie, instabilitate. Moartea survine la 6-9 zile de la debut, prin șoc, hipovolemie și hemoragii extinse generalizate.

Până în prezent, nu există vaccin sau tratament antiviral specific omologat împotriva acestei boli.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate