Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Bateriile și acumulatorii vechi nu se mai pot arunca la gunoi: Reguli noi pentru reciclare, valabile din 18 februarie în UE

Publicat

baterii folosite

Bateriile și acumulatorii vechi nu se mai pot arunca la gunoi. Bateriile și acumulatorii vechi  folosiți pentru uz caznic și pentru autovehicule nu vor mai putea fi aruncați în coșurile de gunoi. Începând cu 18 februarie 2024, Uniunea Europeană va implementa un nou regulament care aduce schimbări semnificative în ceea ce privește utilizarea și reciclarea bateriilor. Reguli

Această mișcare, adoptată de Parlamentul European, vizează nu doar bateriile din dispozitivele mobile și vehiculele electrice, ci și pe cele obișnuite, reîncărcabile, utilizate în produsele de uz casnic.

Scopul este de a proteja mediul și sănătatea publică prin impunerea unor standarde stricte pentru toate tipurile de baterii.

Bateriile și acumulatorii vechi nu se mai pot arunca la gunoi

Sub noua reglementare, bateriile și acumulatorii vechi nu mai pot fi eliminați odată cu restul deșeurilor menajere. Acestea trebuie aduse la centrele de reciclare sau la punctele de colectare specializate.

Directiva publicată de PE în limba română poate fi văzută AICI

Începând cu aceeași dată, producătorii și comercianții vor avea obligația de a prelua bateriile uzate de la consumatori, facilitând astfel procesul de reciclare.

Returnare prin poștă a bateriilor uzate sau defecte care au fost cumpărate online

Pentru magazinele fizice, colectarea se va face prin intermediul unor recipiente dedicate. În domeniul online, consumatorii ar trebui să poată returna gratuit bateriile uzate sau defecte prin poștă, deși rămâne de văzut cine va suporta costurile poștale.

Când vor intra în vigoare modificările

Anumite modificări vor fi introduse treptat.

Din 18 august 2024, bateriile vor trebui să îndeplinească cerințe suplimentare, cum ar fi identificarea unică și prezența sigiliului CE.

Nerespectarea acestor cerințe poate duce la aplicarea unor amenzi semnificative.

De asemenea, va fi impusă o limită strictă privind conținutul de plumb în baterii, care nu va putea depăși 0,01%.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax