Actualitate
Bază de cantonament de trei stele, construită de la zero, la Blaj. Licitație pentru studii de specialitate și documentații
Un nou pas a fost făcut recent în proiectul privind realizarea unei baze de cantonament de trei stele în municipiul Blaj. Compania Națională de Investiții (CNI) a scos recent la licitație realizarea unor studii de specialitate și elaborarea documentațiilor pentru obținerea de avize și acorduri.
Baza de cantonament va putea găzdui 100 de persoane și va avea o suprafață desfășurată estimată de 3.000 mp.
Baza va pune la dispoziția sportivilor, staff-urilor acestora și diverșilor oficiali, spații de cazare, asigurând totodată prestări de servicii specifice și dispunând de spatii pentru recepție, așteptare, conferințe, corespondență, alimentație, recuperare, spălătorie – uscătorie echipament sportiv, etc. Aceasta va susține în principal manifestările sportive sau sesiunile de antrenamente ce vor avea loc în Sala Polivalentă de sport care se află în construcție în vecinătate.
Compania Națională de Investiții (CNI) a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de proiectare faza Studiu de Fezabilitate (SF), Studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficiență ridicată pentru creșterea performanței energetice, calcul coeficient de izolare termică (coeficient global G), Studiu preliminar la foc privind siguranța la incendiu, elaborare documentații pentru obținerea avizelor și acordurilor solicitate prin Certificatul de Urbanism, alte studii de specialitate relevante pentru buna functionare a obiectivului de investitii, pentru obiectivul de investiţii „Bază de cantonament cu facilități de cazare, masă și recuperare pentru sportivi – municipiul Blaj, județul Alba”.
Valoarea totală estimată a contractului este de 185.225,63 de lei.
Potrivit caietului de sarcini, din punct de vedere sportiv, în municipiul Blaj activează echipa de volei feminin C.S.V Alba Blaj în Divizia A1. Echipa de volei a orașului este Campioana En Titre la volei feminin. În județul Alba mai activează încă două echipe la nivel competițional maxim. Este vorba despre CS Universitatea Alba Iulia (echipa de baschet feminin) în Liga Națională de Baschet Feminin și HC Alba Sebeș în Liga Națională de Handbal Feminin.
„Se urmărește realizarea Bazei de cantonament în contextul unor investiții recente în municipiul Blaj, ce au vizat atât infrastructura urbană și edilitară, cât și edificarea unor noi dotări și funcțiuni publice, care au condus la ridicarea calității vieții urbane și sociale. Pe termen mediu și lung se anticipează o creștere a interesului publicului larg pentru competițiile sportive, mai ales ca prin noul obiectiv sunt vizate majoritatea sporturilor care se pot desfășura în sală (volei, handbal, tenis, baschet).
În acest context investiția pentru o baza de cantonament cu facilități de cazare, masă și recuperare pentru sportivi, este binevenită, pentru a deservi și susține evenimentele sportive sau de antrenament ce vor avea loc în Sala Polivalentă de Sport. Baza de cantonament va asigura toate spațiile de cazare și facilitățile necesare, dotate corespunzător clasificării de trei stele, pentru un număr de 100 de persoane (sportivi, antrenori, personal adiacent, oficiali etc).
Totodată prin această investiție se definitivează din punct de vedere urbanistic, ansamblul existent pe malul stâng al Târnavei Mari, alcătuit din Sala Polivalentă de Sport, Parcul CIL și viitoarea Baza de cantonament. Astfel, prin tema propusă pentru noua bază de cantonament, se urmărește obținerea unui obiect arhitectural valoros, care să răspundă unor serii de constrângeri determinate de: cadrul oferit de mediul construit și mediul natural învecinat, necesitățile funcționale, gestionarea eficientă a spațiilor atât interioare cât și exterioare și sustenabilitatea clădirii raportată la viitor”, se precizează în caietul de sarcini.
Principalele funcțiuni interioare propuse:
Zona de recepție și hol principal: Va fi amenajat în funcție de capacitatea bazei de cantonament, cu acces din intrarea principală în clădire, având legătura cu sala de mese și sala de conferințe a bazei de cantonament. Recepția trebuie astfel amplasată încât să controleze ușor și permanent accesul în clădire și nodul de circulație vertical. Un grup sanitar pentru sportivi va fi amplasat în zona holului principal.
Cazare: Se va asigura un număr de 50 de camere pentru 100 de persoane. Acestea se vor dimensiona pentru mobilarea cu unul sau două paturi. Suprafața minimă a camerei va fi de 14 mp la care se adaugă holul și baia. Din numărul total de camere, două vor fi adaptate pentru persoanele cu handicap.
Sala de conferințe: Se va propune o sală pentru desfășurarea întâlnirilor informale, dar și pentru prezentări, proiecții video etc, dimensionată pentru 30 de persoane. Sala de conferințe va fi în directă legătură cu holul principal al clădirii.
Alimentație publică: Se va prevedea o sală de mese pentru 100 de persoane, ce va funcționa în sistem de autoservire. Sala de mese se va amplasa cu acces din holul principal al clădirii. Este recomandat ca spațiul sălii de mese să fie de așa natură proiectat, pentru a asigura o flexibilitate a utilizării sale și pentru alte evenimente.
Bucătărie: Sala de mese va fi deservită de o bucătărie proprie, dimensionată conform normelor aflate în vigoare, alături de vestiare pentru personal bucătărie, depozitări, preparări. Toate anexele bucătăriei vor fi accesibile dintr-un hol de intrare, cu acces separat de accesul principal în clădire.
Sala de recuperare: Va fi proiectată și amenajată sub forma unei săli mobilate cu aparate pentru fitness, pentru o capacitate de 30 de persoane.
Anexe: Spatii pentru spălătorie și uscătorie: se vor propune spații pentru întreținerea echipamentului sportiv. Acestea se vor amenaja sub forma unui spațiu pentru spălarea echipamentelor sportive și a altui spațiu separat pentru uscarea acestora.
Oficii întreținere și curățenie: În funcție de soluția funcțională se vor prevedea spații pentru oficiile de curățenie, amplasate în directă legătură cu spatiile de cazare. Acestea vor conține și spații de depozitare așternuturi curate și separat așternuturi murdare.
Vestiar personal întreținere: Se va prevedea un vestiar unisex pentru personalul de întreținere, separat de vestiarul personalului ce deservește bucătăria.
Birou administrativ: Se va propune un birou pentru administratorul bazei de cantonament.
Depozitări: Se va prevedea o depozitare pentru echipamentul sportiv.
Spații tehnice:
- Atelier întreținere: clădirea va fi prevăzută cu un mic atelier de întreținere, ce va desfășura activități de mentenanță pentru întreaga baza de cantonament.
- Central termică: se va amplasa la parterul clădirii, cu acces separat din exterior, fiind dimensionată în funcție de calculul soluției pentru instalațiile termice.
- Centrala de detecție și semnalizare incendiu: se va dimensiona și dota conform norme în vigoare.
Suprafața construită desfășurată estimată va fi de 3.000 mp.
Circulații verticale: se vor amenaja cai de circulație pe verticală prin rampe de scară deschise și închise, cu respectarea normelor privind securitatea la incendiu și a numărului și gabaritelor de evacuare la incendiu a sportivilor. Se recomandă realizarea unei scări principale din holul clădirii, care să asigure accesul la spațiile de cazare, alături de alte case închise de scară, în număr și dimensiuni în funcție de soluția propusă. Se vor asigura ascensoare pentru accesibilitatea nivelelor supraterane, dimensionate să permită și accesul persoanelor în scaun de rotile.
Amenajări exterioare: Se vor amenaja următoarele spatii exterioare:
- curte de primire cu acces și staționare temporară pentru două autocare;
- curte de serviciu cu acces pentru aprovizionare și trei locuri pentru staționare de scurtă durată;
- amenajări peisajere, cu plantații de arbori și arbuști, alei și suprafețe cu gazon.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News