Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Bianca Iuga și Alba24, în căutarea modelelor. Cătălina Zorojanu: Un eseu sincer despre decență

Publicat


România dă semne că se schimbă și că poate merge spre normalitate, iar modelele noastre sunt de cele  mai multe ori lângă noi.

Împreună cu Bianca Iuga, Alba24 a plecat în căutare de modele, de români care îi inspiră și pe cei din jurul lor, de oameni care au ceva de spus, deși nu au căutat niciodată expunerea publică.

Cu optimism, îi căutăm pe oamenii valoroși în toată țara, ba chiar și în Diaspora.

Astăzi, prin implicarea Biancăi, Alba24 găzduiește un eseu de Cătălina Zorojanu, născută și crescută la Brașov, absolventă de jurnalism și comunicare și îndrăgostită de munte, căreia îi plac cărțile și oamenii care fac bine și scrie despre ceva tare simplu și tare complicat: despre decență.

Cătălina Zorojanu: Un eseu sincer despre decență și reperele avute când te raportezi la Dumnezeu, familie și țară

de Bianca Iuga

Cătălina Zorojanu este unul dintre cei mai decenți oameni pe care i-am întâlnit. Este un om asumat și direct, care, deși are abia 43 de ani, a trăit cu o intensitate cât pentru câteva vieți. Și, când viața te încearcă, devine brusc foarte ușor să discerni ce e important și ce nu, ce vrei și ce nu, care e drumul drept și care nu. Poate de aceea are Cătălina o înțelepciune și o seninătate care nu au legătură cu vârsta.

Cătălina a făcut un liceu de informativă, apoi a absolvit jurnalism și comunicare, a fost mulți ani redactor șef la o revistă tehnică, apoi a făcut trecerea spre comunicare. Este mama unui băiat de 11 ani căruia i-a dat numele Iancu și are o familie extinsă din care își trage echilibrul – părinți profesori care vin din burghezia intelectuală bucureșteană, respectiv din satul ardelean, frați, surori, veri și cumnați, la fel de decenți ca și ea, corecți, muncitori, responsabili. Oameni obișnuiți, așa cum avem fiecare dintre noi în jur, trebuie doar să ne uităm.

La final de an, Cătălina, omul născut și crescut la Brașov și îndrăgostită de munte, căreia îi plac cărțile și oamenii care fac bine, scrie despre ceva tare simplu și tare complicat. Despre decență.

Despre decenţă

de Cătălina Zorojanu

Poate că nu este întâmplător că am primit provocarea de a vorbi despre modele chiar înaintea Crăciunului. Cu toţii avem nevoie de modele, de surse de inspiraţie, care să ne facă să fim mai buni, să găsim mereu noi sensuri ale vieţii, iar Crăciunul este tocmai acel moment în care încercăm să fim puţin „altfel”.

Conştient sau nu, foarte mulţi astăzi urmează „programat” o căutare asiduă de modele. Dar determinarea de a găsi un sens ascunde deseori un pericol, acela de a „descoperi” lucruri care nu sunt potrivite sufletului şi modului nostru de a fi. Urmăm de multe ori o cale numai pentru a ne da seama peste un timp, mai lung sau mai scurt, că suntem pe o cale aridă, în care sufletul nostru nu poate înmuguri. Renunţăm la aceea cale, nu însă fără a rămâne cu un gol în inimă pe care vom încerca să îl umplem cu altceva.

Cred că toată această căutare este de fapt un strigăt după identitate. Nu mai ştim cine suntem şi ce ne dorim cu adevărat. Şi atunci, întreb? De ce să nu ne întoarcem şi nu căutăm modelele din noi? Cred că fiecare dintre noi are cimentate adânc în interior un set de reguli, care ne definesc şi pe baza cărora ne dezvoltăm coerent. Un set de reguli pe care le-am învăţat atunci când ţesătura noastră interioară era crudă, moale şi uşor impresionabilă, atunci când eram copii.

Personal, recunosc că structura mea a fost definită de Dumnezeu, familie şi ţară. Dumnezeu şi ţara sunt imuabile, concepte adânc înrădăcinate care transcend ideea de model, iar familia este cea care a lăsat în ţesătura interioară bulgări luminoşi la care mă întorc de fiecare dată când am nevoie de sens.

Bunica mea este fără îndoială compasul care mi-a îndrumat paşii. A fost definiţia modului uman şi firesc de raportare la lume. Pentru a defini acest lucru englezii au sintagma de „common sense” care defineşte relaţiile dintre noi şi lume. Tot timpul m-am raportat la această definiţie, culmea, o expresie din altă limbă, deoarece mi s-a părut că este o sferă care cuprinde absolut fiecare sens la care mă gândesc. În română „bun simţ” nu este suficient şi atunci poate că termenul de „decenţă” este cel pe care l-aş alege.

De ce vorbesc despre decenţă în căutarea modelelor? Pentru că simt că este de ajuns să ne regăsim decenţa din noi pentru a evita derapajele de orice fel şi de a ne raporta la un teren solid unde să creştem cu adevărat. Vorbesc despre decenţă pentru că indecenţa se manifestă astăzi grosier în toate aspectele societăţii, creând o dezrădăcinare cumplită pentru mult prea mulţi oameni. Tineri care nu mai ştiu ce înseamnă firescul, norma care îţi dă o imagine despre bun sau rău. Oameni care aleargă după recunoaştere avidă la locul de muncă în loc să îşi caute împlinirea în familie. Oameni care se raportează exclusiv la ei sau cei apropiaţi fără să simtă cea mai măruntă formă de empatie pentru cei care au nevoie de ajutor. Legi care ne obligă să urmăm lucruri în care nu credem. Idoli falşi. Puterea de a nu face nimic. Libertatea de a face totul.

Evident, nuanţele variază de la alb la negru prin tot spectrul de nuanţe de gri şi de aceea este importantă raportarea la modelele interioare. Revin de fiecare dată în mine, gândindu-mă la ce ar fi făcut bunica mea într-o anumită situaţie. Şi de cele mai multe ori ştiu când trebuie să continui, când este momentul să plec, când este timpul să mă opresc. Iar dacă nu găsesc, mă duc la mai în adânc, în credinţă, acolo unde răspunsurile apar atunci când zăboveşti şi ai vreme să le asculţi. Sau mă întorc către ţară şi mă inspir din decenţa cu care a trecut prin atâtea dureri.

Acum, de Crăciun, uitaţi-vă la modelele de lângă voi, poate că veţi găsi mai mult sens în ele decât în altă parte: la părinţii care vă susţin necondiţionat, la fraţii care sunt mereu acolo, la copiii care vă sunt model şi cărora le veţi fi model, la preotul care adună cadouri pentru copii, la colindătorii care duc tot ce adună la un cămin de bătrâni sau profesorul care continuă să îi înveţe colinde pe cei mici. Şi veţi vedea că atunci când descoperiţi un model potrivit pentru suflet, totul va părea firesc şi calea uşoară.

Crăciun Fericit!


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Dosar de pensionare nesoluționat de 16 ani, în Alba. NEREGULI GRAVE descoperite la Casa Județeană de Pensii

Publicat

casa pensii

Nereguli grave au fost descoperite recent în urma unui control făcut la Casa Județeană de Pensii Alba. În urma verificărilor efectuate de de reprezentanții Casei Naționale de Pensii s-a descoperit un dosar de pensie nesoluționat din anul 2004, un altul din 2013, 69 din 2016 și peste 1.500 din 2017. Potrivit secretarului de stat în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CRIMĂ într-o localitate ce aparține de Ocna Mureș. Cadavrul unei femei din Cluj, dată dispărută, găsit în locuința unui bărbat

Publicat

criminalisti-politia-nu-treceti

Cadavrul unei femei din Cluj, care a fost dată dispărută în 17 februarie, a fost descoperit pe raza localității Războieni – Ocna Mureș, în județul Alba. Mai exact, femeia ar fi venit la locuința unui bărbat în vârstă de 47 de ani, din Alba. Potrivit IPJ Cluj,  în urma unui conflict spontan, bărbatul i-ar fi […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

RAZIE la Sebeș și satele învecinate. Amenzi de aproape 50.000 de lei, infractori prinși și șoferi sancționați

Publicat

politie

Amenzi de aproape 50.000 de lei, infractori prinși și șoferi sancționați. Poliţia Municipiului Sebeş a făcut razie la Sebeș şi în localităților rurale arondate, alături de polițiști de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, polițiști ai Secției 7 Poliție Rurală Sebeș precum și polițiști ai Direcției de Poliție Locală Sebeș. Potrivit IPJ Alba, cu ocazia […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbatul din Șona care a furat bunuri în valoare de peste 10.000 de lei din case din Alba Iulia a fost arestat

Publicat

arestat, catuse

Bărbatul din Șona, reținut de polițiști pentru furt, va fi cercetat în stare de arest preventiv. Acesta ar fi sustras componentele din cupru ale unor sisteme de încălzire dar și scule electrice, prejudiciul fiind estimat la peste 10.000 de lei. Potrivit IPJ Alba, joi, bărbatul de 36 de ani, din comuna Șona, care locuiește fără […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate