Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Bianca Iuga și Alba24, în căutarea modelelor. Cătălina Zorojanu: Un eseu sincer despre decență


Publicat

România dă semne că se schimbă și că poate merge spre normalitate, iar modelele noastre sunt de cele  mai multe ori lângă noi.

Împreună cu Bianca Iuga, Alba24 a plecat în căutare de modele, de români care îi inspiră și pe cei din jurul lor, de oameni care au ceva de spus, deși nu au căutat niciodată expunerea publică.

Cu optimism, îi căutăm pe oamenii valoroși în toată țara, ba chiar și în Diaspora.

Astăzi, prin implicarea Biancăi, Alba24 găzduiește un eseu de Cătălina Zorojanu, născută și crescută la Brașov, absolventă de jurnalism și comunicare și îndrăgostită de munte, căreia îi plac cărțile și oamenii care fac bine și scrie despre ceva tare simplu și tare complicat: despre decență.

Cătălina Zorojanu: Un eseu sincer despre decență și reperele avute când te raportezi la Dumnezeu, familie și țară

de Bianca Iuga

Cătălina Zorojanu este unul dintre cei mai decenți oameni pe care i-am întâlnit. Este un om asumat și direct, care, deși are abia 43 de ani, a trăit cu o intensitate cât pentru câteva vieți. Și, când viața te încearcă, devine brusc foarte ușor să discerni ce e important și ce nu, ce vrei și ce nu, care e drumul drept și care nu. Poate de aceea are Cătălina o înțelepciune și o seninătate care nu au legătură cu vârsta.

Cătălina a făcut un liceu de informativă, apoi a absolvit jurnalism și comunicare, a fost mulți ani redactor șef la o revistă tehnică, apoi a făcut trecerea spre comunicare. Este mama unui băiat de 11 ani căruia i-a dat numele Iancu și are o familie extinsă din care își trage echilibrul – părinți profesori care vin din burghezia intelectuală bucureșteană, respectiv din satul ardelean, frați, surori, veri și cumnați, la fel de decenți ca și ea, corecți, muncitori, responsabili. Oameni obișnuiți, așa cum avem fiecare dintre noi în jur, trebuie doar să ne uităm.

La final de an, Cătălina, omul născut și crescut la Brașov și îndrăgostită de munte, căreia îi plac cărțile și oamenii care fac bine, scrie despre ceva tare simplu și tare complicat. Despre decență.

Despre decenţă

de Cătălina Zorojanu

Poate că nu este întâmplător că am primit provocarea de a vorbi despre modele chiar înaintea Crăciunului. Cu toţii avem nevoie de modele, de surse de inspiraţie, care să ne facă să fim mai buni, să găsim mereu noi sensuri ale vieţii, iar Crăciunul este tocmai acel moment în care încercăm să fim puţin „altfel”.

Conştient sau nu, foarte mulţi astăzi urmează „programat” o căutare asiduă de modele. Dar determinarea de a găsi un sens ascunde deseori un pericol, acela de a „descoperi” lucruri care nu sunt potrivite sufletului şi modului nostru de a fi. Urmăm de multe ori o cale numai pentru a ne da seama peste un timp, mai lung sau mai scurt, că suntem pe o cale aridă, în care sufletul nostru nu poate înmuguri. Renunţăm la aceea cale, nu însă fără a rămâne cu un gol în inimă pe care vom încerca să îl umplem cu altceva.

Cred că toată această căutare este de fapt un strigăt după identitate. Nu mai ştim cine suntem şi ce ne dorim cu adevărat. Şi atunci, întreb? De ce să nu ne întoarcem şi nu căutăm modelele din noi? Cred că fiecare dintre noi are cimentate adânc în interior un set de reguli, care ne definesc şi pe baza cărora ne dezvoltăm coerent. Un set de reguli pe care le-am învăţat atunci când ţesătura noastră interioară era crudă, moale şi uşor impresionabilă, atunci când eram copii.

Personal, recunosc că structura mea a fost definită de Dumnezeu, familie şi ţară. Dumnezeu şi ţara sunt imuabile, concepte adânc înrădăcinate care transcend ideea de model, iar familia este cea care a lăsat în ţesătura interioară bulgări luminoşi la care mă întorc de fiecare dată când am nevoie de sens.

Bunica mea este fără îndoială compasul care mi-a îndrumat paşii. A fost definiţia modului uman şi firesc de raportare la lume. Pentru a defini acest lucru englezii au sintagma de „common sense” care defineşte relaţiile dintre noi şi lume. Tot timpul m-am raportat la această definiţie, culmea, o expresie din altă limbă, deoarece mi s-a părut că este o sferă care cuprinde absolut fiecare sens la care mă gândesc. În română „bun simţ” nu este suficient şi atunci poate că termenul de „decenţă” este cel pe care l-aş alege.

De ce vorbesc despre decenţă în căutarea modelelor? Pentru că simt că este de ajuns să ne regăsim decenţa din noi pentru a evita derapajele de orice fel şi de a ne raporta la un teren solid unde să creştem cu adevărat. Vorbesc despre decenţă pentru că indecenţa se manifestă astăzi grosier în toate aspectele societăţii, creând o dezrădăcinare cumplită pentru mult prea mulţi oameni. Tineri care nu mai ştiu ce înseamnă firescul, norma care îţi dă o imagine despre bun sau rău. Oameni care aleargă după recunoaştere avidă la locul de muncă în loc să îşi caute împlinirea în familie. Oameni care se raportează exclusiv la ei sau cei apropiaţi fără să simtă cea mai măruntă formă de empatie pentru cei care au nevoie de ajutor. Legi care ne obligă să urmăm lucruri în care nu credem. Idoli falşi. Puterea de a nu face nimic. Libertatea de a face totul.

Evident, nuanţele variază de la alb la negru prin tot spectrul de nuanţe de gri şi de aceea este importantă raportarea la modelele interioare. Revin de fiecare dată în mine, gândindu-mă la ce ar fi făcut bunica mea într-o anumită situaţie. Şi de cele mai multe ori ştiu când trebuie să continui, când este momentul să plec, când este timpul să mă opresc. Iar dacă nu găsesc, mă duc la mai în adânc, în credinţă, acolo unde răspunsurile apar atunci când zăboveşti şi ai vreme să le asculţi. Sau mă întorc către ţară şi mă inspir din decenţa cu care a trecut prin atâtea dureri.

Acum, de Crăciun, uitaţi-vă la modelele de lângă voi, poate că veţi găsi mai mult sens în ele decât în altă parte: la părinţii care vă susţin necondiţionat, la fraţii care sunt mereu acolo, la copiii care vă sunt model şi cărora le veţi fi model, la preotul care adună cadouri pentru copii, la colindătorii care duc tot ce adună la un cămin de bătrâni sau profesorul care continuă să îi înveţe colinde pe cei mici. Şi veţi vedea că atunci când descoperiţi un model potrivit pentru suflet, totul va părea firesc şi calea uşoară.

Crăciun Fericit!ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Când s-ar putea redeschide mall-urile din România. Anunțul făcut de ministrul economiei

Publicat

parcare alba mall

Mall-urile din țară s-ar putea redeschide de la jumătatea lunii iunie, dacă lucrurile vor evolua bine, într-o nouă etapă de relaxare, a precizat ministrul economiei, Virgil Popescu. 

Virgil Popescu a precizat că în cursul zilei de marți, 2 iunie, va avea o întâlnire cu reprezentanții marilor centre comerciale și va discuta despre posibilitățile pe care le au pentru a-și relua activitatea în cel mai scurt timp.

“La ora 15.00, am o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și ai celor care închiriază spații în centrele comerciale. Mi s-ar părea normal că, dacă relaxăm măsurile și lucrurile merg bine, să putem ca la finalul acestor două săptămâni să deschidem și magazinele mari. Vrem să aducem viața la normalitate mai repede”, a declarat Virgil Popescu, într-o intervenție la TVR1, citat de libertatea.ro.

Reamintim că terasele au fost deschise încă de ieri, 1 iunie, dar atât patronii cât și clienții trebuie să respecte o sserie de reguli.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO Ludovic Orban, despre creșterea pensiilor de la 1 septembrie: ”O nucă fierbinte pregătită de PSD”

Publicat

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni seara, că nu va respecta legea pensiilor adoptată în administrația PSD, care prevede o creștere de 40%, de la 1 septembrie, a punctului de pensie. Pensiile vor crește, spune acesta, pe baza realității economice. 

”Degeaba mărești pensiile, dacă, după aia, nu poți să le plătești. Facem și noi ca PSD, le mărim, dăm drumul la inflație și vezi că poți să îți cumperi cu banii respectivi ce puteai cumpăra și înainte.

Creșterea cu 40% ar fi fost greu de făcut și în condiții normale. Sincer vă spun, asta e, cum să vă spun, o nucă fierbinte pregătită de PSD, pentru ca în cazul în care vor pierde puterea, să aibă cu ce să recupereze capital electoral. Vom crește pensiile cu siguranță, dar vom crește realist, pe baza realității economice”, a declarat Ludovic Orban, luni seara, la Digi 24.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

2 IUNIE: Un an de la vizita istorică a Papei Francisc la Blaj. Zeci de mii de pelerini au fost prezenți pe Câmpia Libertății

Publicat

papa la blaj

În urma cu un an, pe 2 iunie 2019, zeci de mii de pelerini au participat la vizita istorică pe care Papa Francisc a făcut-o pe Câmpia Libertății din Blaj. 

Pregătirile pentru primirea Sanctității Sale au început cu câteva săptămâni înainte de data de 2 iunie, iar Blajul a devenit pentru un timp cel mai sigur oraș din țară. Toate structurile din România au fost angrenate pentru ca vizita istorică să se desfășoare fără probleme.

p

Papa a ajuns pe Câmpia Libertății în jurul orei 11.00 și a fost întâmpinat de președintele țării, Klaus Iohannis. La Blaj, Papa Francisc a participat liturghia greco-catolică şi la ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri.

Acesta a stat pe un tron din lemn autentic, cules din arhitectura pușcăriilor de la Sighet și Gherla, iar designul a făcut trimitere la calvarul detenției, la suferința și la moartea pentru Hristos.

papa la blaj

După evenimentul de pe Câmpia Libertății, Pontiful Roman a luat prânzul, împreună cu suita papală, iar de la ora 15.45 s-a întâlnit cu comunitatea rromă din oraș. Tot acolo a fost programat și salutul Sfântului Părinte.

Imediat, după întâlnirea cu comunitatea rromă, Papa a plecat spre Sibiu unde a avut avion direct către Roma.

papa345

Pe lângă vizita istorică a Sanctității Sale, un alt eveniment a marcat ziua de 2 iunie: comportament exemplar al pelerinilor.

Toate sectoarele în care s-au aflat aceștia au rămas curate. Oamenii și-au strâns toate gunoaiele și le-au luat cu ei. Nu au rămas hârtii, resturi de mâncare sau peturi.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Scutiri de impozit și de contribuții acordate persoanelor cu handicap, programatori și constructori, anulate de Guvern

Publicat

bani

În plină pandemie, Guvernul a adoptat o Ordonanță prin care a anulat scutirea de impozit pentru persoanele cu handicap, programatori și constructori.

Astfel, aceste categorii de persoane au plătit impozit de 10% pe veniturile din șomaj tehnic și pe indemnizația pentru zilele libere de supraveghere a copilului.

Mai mult, constructorii erau scutiți și de contribuții sociale și de sănătate, însă aceștia au fost forțați să le plătească în cazul intrării în șomaj tehnic, scrie libertatea.ro.  

Scutirile sunt prevăzute, în mod normal, în Codul Fiscal. Ordonanța 30/2020 specifică că asupra indemnizației de șomaj tehnic se aplică prevederile Codului Fiscal, inclusiv scutirile. Aceasta prevede că indemnizația de șomaj tehnic este de 75% din salariu, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe țară.

Documentul a fost adoptat de Guvern în 18 martie și publicat în Monitorul Oficial în data de 21 martie. Actul normativ prevedea că indemnizațiile de șomaj tehnic se impozitează conform Codului Fiscal, ceea ce înseamnă că beneficiau de scutirea la impozitul pe venit de 10% persoanele cu handicap, constructorii și programatorii, în vreme ce constructorii erau scutiți și de contribuțiile sociale de 25%, și cele de 10% pentru sănătate.

Cum câștigul salarial mediu brut luat în calcul la realizarea bugetului era de 5.429 de lei, rezultă că trei sferturi din acesta înseamnă 4.071 de lei brut. Constructorii ar fi urmat să primească „în mână” toată suma, fiind scutiți de toate taxele, în vreme ce persoanele cu handicap și IT-iștii ar fi putut încasa de la stat 2.646 de lei.

Guvernul a revenit cu Ordonanța 48, care elimină aceste facilități în cazul șomajului tehnic și al indemnizației pentru supravegherea copilului. Documentul a fost adoptat în 9 aprilie și publicat în Monitorul Oficial în data de 16 aprilie.

Ordonanța 48 elimină scutirile din Codul Fiscal pentru sumele primit ca șomaj tehnic și indemnizație de supraveghere a copilului. Acestea se mențin pentru salarii și alte câștiguri, dar nu sunt valabile în cazul șomajului tehnic și nici la indemnizația pentru supravegherea copiilor.

Astfel, după ce eliminăm din suma de 4.071 de lei contribuția de pensii (25%), contribuția de sănătate (10%) și impozitul pe venit (10%), rezultă un net de maximum 2.381 de lei pe lună ce poate fi încasat de beneficiari.

sursa: libertatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate