Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Bianca Iuga și Alba24, în căutarea modelelor. Ionela Lungu: ”Parisul nu e neapărat departe de Humulești”


Publicat

Împreună cu Bianca Iuga, Alba24 a plecat în căutare de modele, de români care îi inspiră și pe cei din jurul lor, de oameni care au ceva de spus, deși nu au căutat niciodată expunerea publică. Cu optimism, îi căutăm pe oamenii valoroși în toată țara, ba chiar și în Diaspora.

Astăzi, prin implicarea Biancăi, Alba24 o găzduiește pe Ionela Lungu, cea care a dat Humuleștiului o nouă viață, după cum vom vedea mai jos.

”Parisul nu e neapărat departe de Humulești”

De Bianca Iuga

Despre Ionela Lungu se poate spune că este cea care a dat Humuleștiului lui Creangă o nouă viață prin personajele pe care le face din lut și prin fotografiile zilnice pe care le pune online, pe conturile ei de Facebook și de Instagram, cu case și oameni din sat, cu Ozana și dealurile Neamțului, cu Agapia și Văratecul din apropiere și Cetatea Neamțului, unde își are magazinul de obiecte manufacturate tradiționale.

Ionela nici măcar nu este din Humulești, este de la Dunăre, din Tulcea, a făcut facultatea la Iași, s-a căsătorit cu fiul învățătorului din Humulești și, peste ani, a ajuns în satul lui Creangă – poate de aceea și vede locurile astea cu un ochi mereu proaspăt, curios, îndrăgostit.

Ionela este un personaj ea însăși și cred sincer că ce și cum face ar trebui să fie studiu de caz pentru cei care muncesc în comunicare, branding, marketing și alte domenii conexe. Studiu de caz despre un om care construiește și ea povești, care arată, cu vorba și cu fapta, ce înseamnă cu adevărat meșteșugurile, cum putem citi poveștile lui Creangă și de ce sunt interesante și azi personajele lui, cum putem vedea orice loc, fie el Paris sau Humulești, printr-un filtru personal, ceva ”ce numai tu poți capta”.

Pe Ionela o puteți descoperi pe paginile de Facebook și Instagram, o puteți căuta la târgurile organizate de sărbători la muzeele din București sau Iași, iar uneori o puteți vedea la diferite emisiuni de televiziune unde merge îmbrăcată în ii vechi, autentice, ca să mai povestească un pic despre Pâcală (cu â) și Smărăndița Popii și oamenii de azi ai Humuleștiului.

1. Ce răspunzi, dacă ai fi întrebat foarte simplu care este modelul tău în viață? 

Modelele în viață sunt ca citatele. Nu am un citat după care mă ghidez, e ca și cum aș rupe un crâmpei dintr-un întreg care poate fi interpretabil. Așa e și cu modelul. Modelul e doar o imagine, o figură aevea, e acel cineva care ți s-ar putea părea că este. Nu am modele. Dar da, am oameni care-mi plac, oameni care mă inspiră, care-mi dau aripi sau care mă fac să gândesc. Și aceștia sunt importanți pentru mine, sunt cei care contează.

2. O carte și/sau un sfat și/ sau o poveste care îți definește viața, care ți-a definit reperele. 

Uite, nu știu de ce, primul gând a fost „Frumoasele străine”, a lui Cărtărescu. Măi, are omul ăsta așa un stil, pe care desigur nu l-am mai regăsit în Orbitor, e ca și cum marele scriitor s-a coborât puțin printre oameni și a început să vorbească pe înțelesul nostru. Am râs cu lacrimi la unele pasaje, iar pe altele le-am tot recitit. Are un umor fenomenal și o ușurință cu care folosește cuvinte rare („fercheș”, de exemplu).

Apoi cartea de căpătâi, ca să zic așa, „Măștile inocenței”, a lui (n.r. Constantin) Parascan. Ei, aici e aici. Domnul Parascan este doctor în Creangă. Adică și-a dat doctoratul în Creangă. Toată viața lui și-a dedicat-o studiindu-l, punând în această carte tot efortul de a corecta nedreptățile judecate de Călinescu, de a risipi neadevăruri despre viața lui personală ori căutând realități despre Creangă așa cum a fost el. Am plâns când am citit cartea. Pentru că am simțit cum autorul e ca un avocat al povestitorului, lupta în fiecare frază să înțelegem aceste măști ale lui Creangă, viața lui, trăirile lui. Iubirile lui.

Și aș mai adăuga o carte, „Parisul personal” al lui George Banu. Când am citit-o, am realizat că se suprapune (culmea!) peste gândurile mele adânci. Acelea că poți vedea în orice oraș, fie el Parisul, ceva ce numai tu poți capta. Parisul e mare, e superb, e fenomenal, e etcetera. Dar poate fi văzut din interiorul nostru, al fiecăruia, diferit de ochiul general, în masă.

Din acest motiv – și vă rog să zâmbiți dacă doriți – am scos un album „Humuleștiul personal”. Parisul nu e neapărat departe de Humulești. Pentru că oricine aude Humulești se gândește la Creangă. Dar mai există un Humulești cu ulițe, cu oameni, cu case vechi și garduri din lemn. Și pe toate acestea vreau să le arăt așa cum le văd eu. Un Humulești personal.

3. Dacă ai face o listă cu personaje care ar putea fi modele pentru copiii de azi, ce nume ar cuprinde lista asta?Aș fi tentantă să spun Pâcală –

Creangă a scris povestea Pâcală, cu â – e un dialog dintre el și un negustor. Dar mult mai complexă și mai ales plină de învățăminte este povestea „Dănilă Prepeleac”. E un personaj perfect. Inițial e un prost, care face tot felul de schimburi păguboase, pleacă de acasă cu o pereche de boi, nici aceia ai lui, ci ai lui frati-su, și se întoarce cu o pungă goală. Aici se deșteaptă. Ia aminte la ce a pățit și face cumva să nu repete greșelile, asta fiind genialitatea lui Creangă. Face din orice poveste o morală, cu învățăminte. De aceea și recomand oricui să citească în fiecare seară câte o poveste. Durează 3 – 5 minute. Dar ai la ce te gândi după aceea.

Și tot ca model ar putea fi și moș Ion Roată din cele două povestiri. Acest personaj chiar a existat, era un deputat al țărănimii, din satul Câmpuri, Vrancea, care s-a dus să se întâlnească cu domnitorul Cuza.

De la fata babei putem învăța cum să nu fim. E foarte important și contraexemplul. Azi sunt tot mai multe tinere care aleg lada de zestre cea mai mare, care uită să îngrijească un pom și care mai dă încă un brânci cuptorului stricat, în loc să-l lipească.

Dar, din păcate, cele mai bune lecții despre viață le luăm de la televizor, nu citind o poveste. Nu-i așa?

4. Ce persoane mai mult sau mai puțin publice de azi ar putea fi modele de urmat, persoane la care să ne uităm cu admirație? 

Încerc să iau de la oameni partea lor bună, adevărată. Pentru că o parte nevăzută avem toți. Și detaliile sunt cele care fac diferența.

Dar ca să-ți răspund, totuși, o să zic lady Di, eternă. Avea acel farmec. În rest, zău dacă știu ce alt exemplu pot să dau. Iar oamenii nu trebuie admirați. Ci observați.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Salariul minim și pensiile sunt foarte mici în România: Declarațiile ministrului Muncii, Raluca Turcan. Ce precizări a mai făcut

Publicat

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat vineri, într-o conferință de presă că pensiile și salariul minim sunt foarte mici în România. Mai mult de atât, aceasta a declarat că nivelul sărăciei este îngrijiorător. 

De asemenea, aceasta a mai declarat că mai mult de jumătate dintre pensionarii din România au o pensie sub pensia medie, iar pentru persoanele care trăiesc din ajutor social nu sunt de ajuns doar banii primiți, ci au nevoie de servicii sociale integrate. 

În România pensiile sunt foarte mici, salariul minim este foarte mic şi, în general, nivelul sărăciei este unul îngrijorător. Şi vă dau şi câteva cifre: avem peste 900.000 de pensionari plătiţi cu pensia minimă socială; avem, de asemenea, 5 milioane de pensionari din sistemul public de pensii cu o pensie medie de 1.500 de lei şi avem 2,7 milioane de pensionari cu pensie până în pensia medie. Deci sistemul de pensii este unul care nu le permite milioanelor de pensionari cu nivelurile menţionate de pensii să trăiască într-un mod decent”, a declarat Raluca Turcan vineri, la Râmnicu Vâlcea.

Ea a vorbit și despre persoanele care au nevoie de asistență socială, spunând că, în urma unei analize, a constatat că există „categorii întregi de oameni care nu s-au aflat ani la rând pe radarul autorităților”. Raluca Turcan a mai arătat că și intervenția statului în acest domeniu a fost deficitară, pentru că „s-a constatat că numai o sumă de bani nu este suficientă pentru oamenii în nevoie”.

„Cei mai vulnerabili dintre vulnerabili sunt vârstnicii de peste 65 de ani, persoanele cu dizabilități, familiile monoparentale sau familiile cu mulți copii aflate în asistență socială. Pentru fiecare din acești oameni aflați în asistență socială o sumă de bani nu mai este suficientă”, a mai spus Raluca Turcan.

Ea a arătat că în România se află 413.000 de beneficiari de ajutor social, iar serviciile sociale trebuie să fie integrate: asistență socială, consiliere școlară, consiliere psiho-pedagogică, asisteță la domiciliu.

sursă: digi24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident pe DN1 Sibiu – Sebeș. Un șofer băut s-a răsturnat cu mașina în șanț. Ce alcoolemie avea

Publicat

Un șofer în vârstă de 70 de ani a fost rănit într-un accident rutier petrecut vineri seara pe DN1 Sibiu – Sebeș, la Cristian.

Potrivit IPJ Sibiu, șoferul, din Baia Mare, în timp ce de deplasa pe sensul Sibiu – Sebeș, a ieșit cu mașina în afara părții carosabile și s-a răsturnat într-un șanț.

Bărbatul are o alcoolemie de 0,75 mg/alcool pur în aerul expirat și a suferit vătămări corporale.

Potrivit ISU Sibiu, s-a intervenit pentru descarcerarea bărbatului, care era în stare de conștiență.

A fost transportat la UPU Sibiu cu contuzie toracică.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Muncii, Raluca Turcan: 250.000 de dosare de pensii în România sunt dosar cu șină. Cum s-ar putea majora pensiile

Publicat

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Râmnicu Vâlcea, că la momentul preluării mandatului a constatat că „pe partea de pensii s-a făcut foarte puţin”.

„Ajunsă în mandat am constatat că inclusiv pe partea de pensii s-a făcut foarte puţin. Şi o să vă dau un exemplu concret: ştiţi că li s-a spus celor aproximativ 5 milioane de pensionari că de la 1 septembrie 2021 pensiile vor creşte cu 40%.

Aproape că aţi fi crezut că e posibil să se întâmple lucrul acesta. Şi eu am crezut, vă spun cu sinceritate. Dar am constatat că pentru a putea majora toate pensiile cu 40% ai nevoie de digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, astfel încât ele să fie într-un format electronic şi să se aplice o formulă de calcul ca ulterior să se întâmple recalcularea pensiilor. Şi ce să vezi?! 250.000 de dosare de pensii în România arată aşa: dosar cu şină!”, a afirmat Raluca Turcan, citată de agerpres.ro.

Ministrul a subliniat că în acest fel nu puteau fi făcute rapid recalculările promise.

„Vă întreb: cum puteau fi operate modificări pe dosare cu şină? Să ne răspundă cei care au vândut iluzii ani la rând”, a spus Turcan.

sursă: agerpres.ro.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Loc de joacă din Alba Iulia, lăsat în paragină, într-o zonă cu mulți copii: ”Nu mai funcționează nimic”

Publicat

Multe dintre locurile de joacă din Alba Iulia sunt în stare deplorabilă. O cititoare Alba24 a semnalat o asemenea situație într-un cartier din Cetate, unde un asemenea loc este aproape nefuncțional. 

”Programul copiiilor este unul tot mai încărcat și mai acaparat de lumea calculatoarelor și a televizoarelor.

În tip de unii părinți se chinuie să își scoată copiii afară, mai există, din fericire, și cartiere în oraș, în Alba Iulia, unde zeci de copii se joacă afară.

Din păcate însă pentru aceștia, spațiul unde își pot petrece timpul în aer liber este în unele cazuri și nesigur și insalubru.

Un astfel de loc găsim în cartierul Cetate la ANL-uri, cum mai este cunoscută zona, un loc în care aproape la fiecare apartament din cele trei blocuri există minim un copil.

Spațiul de joacă amenajat pe mai puțin 20 de metri pătrați a fost construit în urmă cu ani buni, iar timpul și-a pus serios amprenta asupra lui.

Caruselul nu mai merge de cel puțin 3 ani, cu toate eforturile depuse de părinții din zona de a-l repara.

Leagănul și toboganul se clatină la fiecare adiere de vânt după ce lemnul din care sunt construite s-a uzat.

Scările spre tobogn sunt pline de șuruburi ieșite, iar groapă de nisip este lângă un tomberon căzut și rezemnat de un gard.

Practic nimic din și așa puținele activități din parcul de joacă nu mai sunt cu adevărat funcționale deși în zona locuiesc zeci de copii la care nu le rămâne decât să alerge prin parcare și pe puținele petice ce iarbă pe care încă nu s-au pus dale” a transmis cititoarea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate