Economie
BNR dorește să limiteze creditele imobiliare și de consum din România. Decizie la recomandarea FMI
Banca Națională Română vrea să limiteze gradul de îndatorare a populației pentru împrumuturile de la bănci în cazul creditelor imobiliare. Decizia BNR-ului vine și în urma recomandării FMI care a recomandat României reducerea gradului de îndatorare.
Potrivit unui proiect al băncii centrale, care nu este incă în dezbatere publică, BNR vrea modificarea Regulamentului 17/2012, cu adăugarea mai multor articole, dintre care cel mai important este cel care face trimitere la o nouă anexă, în care sunt prezentate gradele maxime de îndatorare în funcție de tipul și valuta creditului.
Proiectul menține și obligația de informare a debitorilor privind impactul asupra ratelor lunare a unei deprecieri a leului în raport cu moneda valutei creditului (35,5% EUR, 52,6% CHF, 40,9% USD, valori stabilite încă din 2012), pentru șocul pe rata dobanzii (o creștere de 2 puncte procentuale a ratei curente, față de 0,6 pp anterior), însă sunt îndepartate referirile la impactul scăderii veniturilor cu 6% (măsură introdusă în 2012).
Bancile vor avea 30 de zile să emită normele de creditare actualizate, în timp ce cererile de credit aflate în lucru la data intrării în vigoare vor fi procesate pe regulamentele anterioare.
BNR a arătat, în mai multe rapoarte, ca un credit imobiliar acordat în condiții prudențiale are un avans de 25% și un grad de îndatorare de 45%.
De mai bine de un an, Banca Centrală studiază o formulă prin care să limiteze creșterea creditului aferent persoanelor fizice, în condițiile în care acesta crește rapid, după estimările băncii centrale, concomitent cu creșterea riscului de credit în condițiile unor dobânzi mai ridicate.
Totodată, Fondul Monetar Internațional a recomandat, la ultima misiune de evaluare, reducerea gradului de îndatorare.
Sursă: ziare.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News