Actualitate
BNR: Soluţiile pentru creditele în franci elveţieni trebuie găsite între bănci şi debitori. Cursul CHF a crescut şi VINERI. OTP Bank scade marja de dobândă
Cazurile pentru creditele în franci elveţieni trebuie să die evaluate individual de către băncile şi să găsească soluţii împreună cu fiecare client în parte, aşa cum Banca Naţională a „încurajat întotdeauna” instituţiile de credit, susţine purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.
Cursul francului elveţian anunţat de banca centrală a crescut vineri cu 2,2%, la 4,4228 lei/franc, şi a atins un nou maxim. Astfel, referinţa francului elveţian a urcat de la 4,3287 lei/franc joi, când a crescut cu 15,7%, în timp ce în piaţa interbancară a trecut de 5 lei la cotaţiile raportate la euro, după ce decizia Băncii Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci/euro impus în 2011 a determinat o apreciere masivă a monedei elveţiene pe pieţele externe.
Citeşte şi Ce VARIANTE au cei cu CREDITE bancare în FRANCI elveţieni. Cereri şi opinii ale specialiştilor pentru găsirea unor soluţii
„Banca Naţională a încurajat întotdeauna soluţiile individuale, de la caz la caz, discuţii între debitor şi bancă, cred că este primul aspect de care trebuie ţinut cont şi, dacă este să vorbim de soluţii de sistem, trebuie să nu vorbim de una discriminatorie în raport cu ceilalţi debitori în alte valute”, a afirmat Suciu.
El a arătat că băncile sunt cele care trebuie să-şi evalueze cazurile cu probleme şi să găsească soluţii, în concordanţă cu capacitatea lor de a răspunde la această situaţie.
La rândul său, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a precizat că Banca Naţională nu poate interveni cu reglementări care să afecteze piaţa liberă, reluând ideea că impactul aprecierii francului elveţian asupra sistemului bancar nu poate fi major.
Suciu a precizat că nu au fost stabilite încă detalii privind vizita ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, la BNR, dar că este binevenit.
„BNR este dispusă la orice discuţie cu toate instituţiile statului şi vom pune la dispoziţie toate datele pe care le avem. (…) Evident că se poate discuta orice (privind soluţiile – n.r.), dacă cineva îşi asumă anumite costuri, fie băncile, fie bugetul, pentru că implică anumite costuri”, a spus Suciu.
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, să discute cu oficialii BNR despre situaţia creată prin creşterea bruscă a francului elveţian în raport cu euro şi leu. „I-am cerut ministrului să discute cu BNR şi să fie propuse măsuri”, a spus Ponta.
Francul s-a apreciat joi foarte repede după anunţul Băncii Eleveţiei, cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc implica la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiană, calculată prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu.
Românii care au credite imobiliare în franci elveţieni vor plăti la bancă mai mult cu 300-350 de lei pe lună, la o rată medie de 500-600 de franci, luând în calcul cursul anunţat joi.
Debitorii care au contractat de la bănci împrumuturi în franci elveţieni ar fi plătit pentru o rată medie de 500-600 de franci între aproape 1900 şi 2.250 lei pe lună, valori calculate la cursul de miercuri anunţat de BNR.
În schimb, după creşterea bruscă înregistrată joi, pentru aceeaşi rată suma de plată urcă la 2.200 – 2.600 de lei, astfel că de la o zi la alta au o datorie suplimentară de 300-350 de lei.
Finanţările în franci elveţieni au o pondere de 4,5% în soldul total al împrumuturilor din sistemul bancar, din care 3,8% revine populaţiei şi 0,7% firmelor.
Soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi firmelor se situa în luna noiembrie a anului trecut la 213,66 miliarde lei. Raportat la această valoare, împrumuturile în franci pentru persoane fizice reprezintă 8,12 miliarde lei.
OTP Bank România, una dintre băncile care au acordat credite în franci elveţieni, va aplica reduceri ale marjei de dobândă cu până la 1,5 puncte procentuale pentru clienţii cu împrumuturi în CHF cu dobândă variabilă, pentru o perioadă de trei luni, pentru a reduce impactul cursului asupra ratelor.
Clienţii OTP Bank pot solicita această facilitate până la data de 27 februarie 2015, în unitatea în care au semnat iniţial contractul de credit.
Astfel, începând cu data de 16 ianuarie 2015, în urma unei analize care vizează istoricul clientului şi condiţiile actuale ale acestuia, clienţii vor putea beneficia de o reducere temporară cu până la 1.5 puncte procentuale a marjei ratei de dobândă la creditele în CHF cu dobândă variabilă, pentru o perioadă de trei luni.
„Evenimentele recente care au condus la aprecierea record a francului elveţian ne determină să reacţionăm rapid şi să adoptăm o măsură imediată de susţinere a clienţilor noştri care au contractat credite în această monedă. Eforturile noastre se îndreaptă către protecţia clienţilor faţă de consecinţele unui mediu economic volatil. Vom analiza constant evoluţia pieţei şi vom adopta măsuri suplimentare, în cazul în care va fi necesar”, a declarat László Diósi, CEO OTP Bank România.
Reprezentanţii OTP Bank au precizat pentru MEDIAFAX că pentru această reducere de dobândă nu vor exista costuri suplimentare după cele 3 luni, banca urmând să suporte costul acestei micşorări temporare de marjă de dobândă.
Spre exemplu, în cazul unui credit de 50.000 de franci elveţieni, cu 240 de luni perioadă rămasă până la achitare şi dobândă de 6,5%, în locul unei plăţi lunare de 372,79 franci, reprezentând echivalentul a 1.613,7 lei la cursul BNR din 15 ianuarie (creştere cu 218,9 lei faţă de echivalentul din 14 ianuarie, când cursul era de 3,7415 lei/franc), în urmă diminuării de marjă valoarea plăţii lunare ar fi de 329,98 franci, reprezentând 1.428,38 lei la cursul BNR din 15 ianuarie (creştere cu 33,59 lei faţă de 14 ianuarie).
Diosi afirma la începutul lunii octombrie că OTP Bank România recomandă clienţilor cu credite în franci elveţieni să le păstreze în această monedă, întrucât cursul valutar va coborî în următorii ani, pe parcurs ce economia europeană se va întări, iar francul elveţian nu va mai acţiona ca monedă de refugiu.
„Creditele în franci sunt pe termen lung şi cred că de acum, când cursul este fix la 1,2 franci/euro, potenţialul va fi mai bun când economia europeană se va îmbunătăţi. Sincer, cred că în doi ani va fi 1,35-1,4 franci/euro. Recomand clienţilor să-şi păstreze creditele în franci pentru că nu poate fi mai rău de atât, dar există un mare potenţial pentru îmbunătăţire”, declara Diosi pe 9 octombrie.
sursa: mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Andi
vineri, 16.01.2015 at 17:21
Vorbim aici despre o crestere a ratei in lei de 300% fata nivelul de 2007, vorbim despre faptul ca momentan rata reprezinta in multe cazuri 100% din venit, vorbim despre faptul ca exista o Norma Europeana care limiteaza riscul la +/- 20% pentru consumatori (fata de 300% in acest caz!!!) moment la care banca este obligata sa propuna alternative sanatoase.
Unde a fost domnul Vasilescu si avertizarile lui in 2007? Ce fel de tara este asta unde peste 200 mii de oameni (oamenii care in cea mai mare parte sunt angajati in mediul privat si care sustin pensii, taxe si salarii de bugetari) sunt sacrificati?