Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cadou de anul nou… electoral: Alba, pe locul doi în topul judeţelor care primesc bani pentru renovarea caminelor culturale de la sate

Publicat

Ce-i lipsește chelului? Tichie de mărgăritar. Dar omului de la țară? Cămin cultural. Anul electoral 2014 le aduce primarilor din localităţile rurale din Alba sume record pentru renovarea căminelor culturale, de la Guvern.

Nu contează că în unele dintre localitățile unde se află ”așezămintele culturale” sunt greu de străbătut noroaiele sau că imobilele de pe marginea ulițelor care duc la ”sălile de spectacole” nu au apă sau canalizare.  În bugetul pe anul acesta au fost prevăzute 92 de milioane de lei (20 milioane de euro) pentru modernizarea sau dotarea aşezămintelor culturale din comune şi oraşe mici, de şase ori mai mult faţă de anul trecut.

Ca să dea loc la achiziții, firme de casă, la banii care se întorc pe diferite căi edililor. Un fel de cadou prin care și primarul de la țară să se simtă obligat, să pună ”osul la treabă” în cele două campanii electorale din 2014.

Într-un top al judeţelor cu cele mai multe obiective de acest gen care vor fi finanţate în 2014, pe locul doi se află Alba.

Pentru un număr de 26 de aşezăminte culturale din judeţul Alba se primeşte finanţare anul acesta, de la Ministerul Dezvoltării. Ne depăşeşte doar Suceava, cu 31 de astfel de obiective. Unele dintre localităţile din judeţ au mai multe investiţii aprobate. Este cazul comunei Ciugud (primar PSD) – patru cămine culturale (Şeuşa, Hăpria, Teleac, Limba), Bucium (primar PSD) – patru cămine (Muntari, Izbita, Cerbu, Poieni), Stremţ (primar PSD) – două cămine (Geomal, Geoagiu de Sus) sau Blandiana (primar PNL) – două cămine (Acmariu, Blandiana). Tot pe lista cu cereri de finanţare aprobate se află şi oraşul Zlatna- singurul oraș din Alba aflat în lista , cu Casa de cultură “Horea Popescu”.

Lista mai cuprinde căminele din Ciuruleasa, Daia Română, Horea (sat Dârleşti), Scărişoara, Pianu (Pianu de Sus şi Pianu de Jos), Vadu Moţilor, Arieşeni, Lopadea Nouă, Ighiu, Săliştea, Meteş, Sîntimbru (sat Totoi). Pentru Vinerea (Cugir), cererea a fost declarată neeligibilă, iar solicitările pentru Avram Iancu şi Berghin (sat Straja) au fost respinse.

Vezi LISTA aşezămintelor culturale.

Însă preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a precizat în decembrie anul trecut că doar trei din lista căminelor culturale vor intra propriu-zis în renovare. „Din lista aceea a așezămintelor culturale aprobate de Guvern pentru reabilitare, doar vreo 140 vor beneficia de finanțare anul acesta, adică aproximativ trei pe județ. Iar asta înseamnă că anul acesta încep lucrările de reabilitare la vreo trei dintre ele și se finalizează cam pe când se termină și mandatul actualului primar. Altele vor începe când acestea trei se termină și așa mai departe”, a spus Dumitrel.

Este vorba despre “Programul prioritar naţional pentru reabilitarea, modernizarea, dotarea şi finalizarea lucrărilor de construcţie a aşezămintelor culturale de drept public din mediul rural şi mic urban” şi de cererile selectate în sesiunea septembrie 2013. La nivel naţional, au fost selectate 426 de cereri, din cele 560 primite la Ministerul Dezvoltării. Din acestea, 26 sunt din Alba, iar investiţiile ar trebui să se finalizeze sau să fie aproape de această etapă până în decembrie.

Suma prevăzută în buget pentru toate aceste obiective din ţară, de 92 de milioane de lei este de şase ori mai mare faţă de finanţarea din 2013 şi cu aproape 25 de milioane de lei mai mult decât s-a cheltuit la acest capitol în ultimii cinci ani.

Programul naţional pentru reabilitarea, modernizarea, dotarea şi finalizarea lucrărilor de construcţie a aşezămintelor culturale a fost lansat în 2008, între 2009 şi 2012 s-au finalizat lucrări la 32 aşezăminte culturale, în valoare de 53.361.000 de lei, iar în 2013 fondurile allocate au fost de 14 milioane de lei în commune, pentru finalizarea a 22 de obiective de investiţii. „Pentru anul 2014 se estimează un necesar de fonduri în suma de 92.000.000 de lei, fonduri care asigură finalizarea lucrărilor la 10 obiective de investiţii din programul anului 2013, preconizate a fi în execuţie în anul 2014 şi finanţarea parţială pentru 52 de obiective de investiţii noi”, se arată în Legea bugetului.

În 2014 au fost anunţate deja trei scrutinuri – europarlamentare, referendumul pentru revizuirea Constituţiei şi prezidenţiale.

sursa: gândul.info

Citiți și: Tăuți, satul fără drumuri, apă și canalizare, dar cu un „Palat al Culturii”: La clădirea de 2,7 milioane lei ajungi prin noroaie de o șchioapă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax