Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cadrele medicale implicate în lupta cu COVID-19 rămân fără stimulentul de risc. CCR a decis că bonusul este neconstituțional


Publicat

Curtea Constituțională a României a decis că stimulentul de risc acordat medicilor și celorlalte cadre medicale nu este constituțional. Astfel, medicii nu vor mai beneficia de acest bonus, deși aceștia se află în prima linie în lupta cu COVID-19,

Medicii și celelalte cadre medicale primeau un stimulent de risc de 2.500 de lei dar după decizia CCR nu vor mai încasa acești bani.

Inițiativa legislativă aprobată  de Camera Deputaților prevedea ca mediciir, personalul medico-sanitar, paramedical, dar şi celui auxiliar, implicat în transport, echipare, evaluare, diagnosticarea pacienţilor infectaţi, să primească un stimulent de risc în valoare de 2500 de lei pe timpul stării de urgență și de alertă, pentru expunerea din timpul serviciului. Ulterior, s-a decis ca acest bonus să fie acordat și medicilor de familie.

Federația Sanitas a reacționat la decizia CCR:

„Acordarea stimulentului de 2500 de lei și pentru perioada stării de alertă anulată de Curtea Constituțională, la solicitarea Guvernului României! Așteptăm motivarea pentru detalii! Până atunci, ne întrebăm ce surprize îi mai așteaptă pe EROII ÎN HALATE ALBE și atragem atenția tuturor factorilor de decizie din această țară că paharul promisiunilor neonorate s-a umplut!”, a transmis Federaţia Sanitas.

Și alte țări au cerut acest gen de stimulente, printre care Italia, Bulgaria, Germania, Ungaria potrivit ministrului Marcel Boloș.

„Valoarea pe care am evaluat-o este de 120 de milioane de euro. Toţi aceşti bani sunt asiguraţi din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman.

Sigur că dacă va fi nevoie de suplimentarea acestor fonduri, vom face demersurile legale pentru ca să putem să asigurăm fondurile necesare astfel încât să putem să decontăm toate cheltuielile care se referă la stimulentul de risc medical.

Este o propunere pe care România a formulat-o şi se regăseşte în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care va fi supus aprobării pe ordinea de zi a Guvernului, dar nu suntem singurul stat membru care a luat o astfel de măsură”, a spus la data când a fost propusă inițiativa legislativă Marcel Boloş.

Situație incertă pentru banii acordați cadrelor didactice

Decizia CCR pune sub semnul întrebării o altă propunere legislativă care a trecut luni, 21 septembrie de votul Senatului Senatul Este vorba de acordarea , în perioada stării de urgenţă şi de alertă, a un stimulent de risc cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar.

Bonusul ar fi de 2.000 de lei lunar şi personalului nedidactic şi auxiliar – 1.500 de lei lunar. Proiectul a trecut de Senat și urmează să intre la vot Camera Deputaților. Având în vedere ultima decizie a CCR acesta ar putea fi respins.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

BioNTech lucrează la un vaccin special pentru noua variantă Omicron

Publicat

Compania germană BioNTech a anunțat luni că a început să lucreze la un vaccin adaptat variantei Omicron.

Deocamdată însă nu este clar dacă va trebui să refacă actualul ser anti-COVID-19, scrie Reuters.

Dezvoltarea unui vaccin adaptat face parte din procedura standard a companiei pentru noile variante, a precizat BioNTech, într-un comunicat. Studiul cu privire la eficienţa vaccinului iniţial este menţinut, însă compania farmaceutică încearcă să câştige timp prin adaptarea formulei vaccinului, potrivit digi24.

„Primii pași ai dezvoltării unui potențial nou vaccin se suprapun cu cercetările necesare pentru a evalua dacă va fi nevoie de un nou vaccin”, se mai arată în sursa citată.

BioNTech anunțase vineri că așteaptă mai multe date de laborator în următoarele două săptămâni pentru a stabili dacă este nevoie de un vaccin specific Omicron.

Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă „un risc foarte ridicat” la nivel mondial, a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS a subliniat însă că persistă numeroase incertitudini în ce priveşte periculozitatea şi transmisibilitatea variantei.

Pe de altă parte, compania Moderna şi-a anunţat vineri intenţia de a dezvolta o doză de rapel specifică pentru noua variantă Omicron a COVID-19.

sursă: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Slujbă de Te Deum în toate bisericile ortodoxe din România și din Diaspora, de Ziua Naţională

Publicat

Reprezentanții Patriahiei au transmis că în toate bisericile ortodoxe din România și din Diaspora vor fi organizate slujbe de Te Deum, de Ziua Naţională. 

”De Ziua Naţională a României, miercuri, 1 decembrie 2021, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstirești din ţară şi străinătate va fi oficiată slujba de mulţumire pentru libertatea şi unitatea neamului românesc, precum şi de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire naţională a românilor în anul 1918” se arată într-un comunicat de presă al BOR.

La Alba Iulia, slujba de Te Deum va fi ținută la Catedrala Înroconării și face parte din programul evenimentelor de 1 Decembrie.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: Expoziție de fotografie cu tema ,,Centenarul Unirii la Alba Iulia”

Publicat

O serie de fotografii realizate în Anul Centenarului sunt expuse în această perioadă în spațiul expozițional urban al Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” și pe strada Muzeului din Cetatea Alba Carolina.

Expoziția „Centenarul Unirii la Alba Iulia” aduc, pentru prima dată în atenția publicului instantanee de la manifestările organizate în Anul Centenarului Marii Uniri – 2018. Fotografiile au fost realizate de Centrul de Cultură „Augustin Bena” prin Clasa de artă fotografică din cadrul Școlii de Arte și Meșteșuguri, coordonată de profesorul Vasile Sârb.

Vezi Paradă militară, concerte, spectacol cu drone de 1 Decembrie la Alba Iulia. PROGRAM COMPLET de Ziua Națională a României 2021

Expoziția „Centenarul Unirii la Alba Iulia” este structurată în două părți și este amplasată outdoor, prima în spațiul expozițional urban al centrului și cea de-a doua pe strada Muzeului din Cetatea Alba Carolina.

Fotografii incluse în cadrul acestei expoziții pot fi văzute și on-line, pe Pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Muzeul Național al Unirii, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” și Teatrul de Păpuși „Prichindel”, în colaborare cu Instituția Prefectului și Primăria Municipiului Alba Iulia organizează și în acest an o serie de activități omagiale, comemorative, cultural-artistice și științifice dedicate Zilei Naționale a României.

Manifestările se vor desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2. Organizatorii susțin ferm vaccinarea populației, dar vin în sprijinul vremurilor actuale și cu soluții active, astfel încât s-a recurs, în acest an, la forme speciale de organizare și difuzare a activităților propuse, din dorința de a permite tuturor românilor să se bucure de Ziua Națională a României, în siguranță, în contextul epidemiologic.

Evenimentele vor fi disponibile tuturor cetățenilor prin amplasarea a patru ecrane led de mari dimensiuni în Cetatea Alba Carolina (Piața Tricolorului, Sala Unirii, Piața Cetății și Monumentul Unirii), și vor fi transmise în paralel și pe paginile de Facebook ale instituțiilor organizatoare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vânătoare suspendată la 25 de specii de păsări. Decizie a instanței

Publicat

Au fost suspendate cotele de vânătoare pentru 25 de specii de păsări, anunță Societatea Ornitologică Română (SOR).

Decizia aparține Curții de Apel Târgu Mureș.

Decizia, care survine unei acțiuni în instanță deschise de Asociația OTUS, nu este definitivă, dar este executorie și se aplică de la momentul pronunțării. Demersul asociației a fost susținut de Federația Coaliția Natura 2000 și Asociația Declic.

Curtea de Apel Târgu Mureș a admis cererea formulată de Asociaţia OTUS, în contradictoriu cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. În consecinţă, judecătorii au dispus suspendarea Ordinului nr. 1460/2021 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru 25 de specii de păsări admise la vânătoare pentru sezonul 2021-2022, până la pronunţarea instanţei de fond.

„Din păcate, statul român a eșuat încă o dată în a se asigura că vânătoarea nu devine un pericol pentru menținerea și conservarea populațiilor de păsări, atât a speciilor de interes cinegetic, cât și a celor în cazul cărora vânătoarea este interzisă, cu luarea în considerare a ariei de distribuție a speciei”, a declarat avocata Andreea Szabo, reprezentant al Asociației OTUS.

Decizie executorie. Speciile de păsări vizate

Hotărârea Curții de Apel Târgu Mureș este executorie de la momentul pronunțării, adică din data de 26 noiembrie 2021. Prin urmare, nu mai poate fi vânată niciuna din cele 25 de specii la care face referire decizia judecătorească: cioară grivă, cioară de semănătură, ciocârlie de câmp, cocoşar, coţofană, gaiţă, găinuşă de baltă, gâscă de vară, gârliţă mare, graur, guguștiuc, ieruncă, lișiță, porumbel gulerat, porumbel de scorbură, prepeliță, rață mare, rață mică, rață moțată, rață sunătoare, sitar de pădure, stăncuță, sturz de vâsc, sturz cântător, turturică.

Experții Coaliției Natura 2000 au susținut demersul Asociației OTUS într-un moment critic pentru biodiversitate. „Vom acționa mereu în situațiile în care statul român ia decizii fără fundamente științifice și fără o consultare reală”, a declarat Dan Trifu, președintele Coaliției Natura 2000.

„Societatea Ornitologică Română (SOR) a atras atenția de nenumărate ori că procedura prin care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor stabilește cotele de vânătoare nu are o bază științifică. Potrivit legii, statul român are obligația să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împușcați fără ca populația speciei respective să fie afectată. SOR a solicitat în repetate rânduri o metodă de calcul transparentă și bazată pe date științifice pentru stabilirea cotelor de recoltă anuale, care să aibă în vedere productivitatea și mortalitatea ca indicatori ai ratei de supraviețuire a acestor specii astfel încât să fie asigurată capacitatea de refacere a populațiilor speciilor admise la vânătoare”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Este al doilea an consecutiv în care Curtea de Apel Târgu Mureș dispune de urgență suspendarea Ordinului ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, care reglementează stabilirea cotelor de vânătoare pentru unele specii de păsări admise la vânătoare.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate