Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cadrele medicale implicate în lupta cu COVID-19 rămân fără stimulentul de risc. CCR a decis că bonusul este neconstituțional

Publicat

Curtea Constituțională a României a decis că stimulentul de risc acordat medicilor și celorlalte cadre medicale nu este constituțional. Astfel, medicii nu vor mai beneficia de acest bonus, deși aceștia se află în prima linie în lupta cu COVID-19,

Medicii și celelalte cadre medicale primeau un stimulent de risc de 2.500 de lei dar după decizia CCR nu vor mai încasa acești bani.

Inițiativa legislativă aprobată  de Camera Deputaților prevedea ca mediciir, personalul medico-sanitar, paramedical, dar şi celui auxiliar, implicat în transport, echipare, evaluare, diagnosticarea pacienţilor infectaţi, să primească un stimulent de risc în valoare de 2500 de lei pe timpul stării de urgență și de alertă, pentru expunerea din timpul serviciului. Ulterior, s-a decis ca acest bonus să fie acordat și medicilor de familie.

Federația Sanitas a reacționat la decizia CCR:

„Acordarea stimulentului de 2500 de lei și pentru perioada stării de alertă anulată de Curtea Constituțională, la solicitarea Guvernului României! Așteptăm motivarea pentru detalii! Până atunci, ne întrebăm ce surprize îi mai așteaptă pe EROII ÎN HALATE ALBE și atragem atenția tuturor factorilor de decizie din această țară că paharul promisiunilor neonorate s-a umplut!”, a transmis Federaţia Sanitas.

Și alte țări au cerut acest gen de stimulente, printre care Italia, Bulgaria, Germania, Ungaria potrivit ministrului Marcel Boloș.

„Valoarea pe care am evaluat-o este de 120 de milioane de euro. Toţi aceşti bani sunt asiguraţi din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman.

Sigur că dacă va fi nevoie de suplimentarea acestor fonduri, vom face demersurile legale pentru ca să putem să asigurăm fondurile necesare astfel încât să putem să decontăm toate cheltuielile care se referă la stimulentul de risc medical.

Este o propunere pe care România a formulat-o şi se regăseşte în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care va fi supus aprobării pe ordinea de zi a Guvernului, dar nu suntem singurul stat membru care a luat o astfel de măsură”, a spus la data când a fost propusă inițiativa legislativă Marcel Boloş.

Situație incertă pentru banii acordați cadrelor didactice

Decizia CCR pune sub semnul întrebării o altă propunere legislativă care a trecut luni, 21 septembrie de votul Senatului Senatul Este vorba de acordarea , în perioada stării de urgenţă şi de alertă, a un stimulent de risc cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar.

Bonusul ar fi de 2.000 de lei lunar şi personalului nedidactic şi auxiliar – 1.500 de lei lunar. Proiectul a trecut de Senat și urmează să intre la vot Camera Deputaților. Având în vedere ultima decizie a CCR acesta ar putea fi respins.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate