Actualitate
Călătoriile copiilor în străinătate însoţiţi de doar unul dintre părinţi ar putea fi uşurate. Proiect de lege aprobat de Guvern
Regulile referitoare la ieşirea din ţară a copiilor însoţiţi de doar unul dintre părinţi ar putea fi schimbate, conform unui proiect de act normativ aprobat recent de Guvern. Concret, declaraţia de acord a părintelui care nu însoţeşte copilul va fi valabilă pentru mai multe călătorii.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate a fost aprobat de Guvern în şedinţa de miercuri. Astfel, documentul va ajunge în perioada următoare în Parlament, unde va intra în procedura obişnuită de legiferare.
Conform iniţiativei legislative, în cazul copiilor care pleacă în străinătate doar cu unul dintre părinţi, declaraţia de acord a celuilalt părinte va avea o valabilitate de până la trei ani şi va putea fi folosită pentru mai multe călătorii.
„Proiectul de lege propune modificarea prevederii referitoare la acordul părinţilor pentru ieşirea din România a cetăţeanului român minor, în sensul că declaraţia de acord a părintelui care nu îl însoţește pe minor în timpul călătoriei poate fi eliberată pentru mai multe călătorii, respectiv pentru o perioadă de până la trei ani, fără menţionarea destinaţiilor”, au afirmat reprezentanţii Guvernului într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre.
În prezent, declaraţia de acord a celuilalt părinte este obligatorie pentru fiecare ieşire din ţară a minorilor, motiv ce „a provocat nemulţumiri îndeosebi în cazul minorilor care călătoresc frecvent pentru a desfăşura activităţi culturale, sportive sau educaţionale în afara ţării”, aşa cum este precizat în anunţul Executivului.
n acelaşi timp, propunerea de act normativ vizează eliminarea obligativităţii declarării scopului deplasării şi a rutei din declaraţia de acord. „De asemenea, se va elimina obligativitatea menţionării scopului deplasării şi a rutei din cuprinsul declaraţiei notariale privind acordul părintelui pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către minor, însoţit de o altă persoană. Această modificare survine întrucât în practică au existat situaţii în care minorilor nu li s-a permis ieşirea din ţară deoarece, independent de voinţa însoţitorului, compania de transport a modificat traseul ce urma să fie parcurs până la destinaţie”, mai este explicat în comunicat, adăugându-se că prezentarea declaraţiei părinţilor/tutorilor nuva mai fi necesară atunci când copiii îşi au domiciliul/reşedinţa în statul de destinaţie.
Aprobarea de către Guvern a proiectului de lege este doar un pas din procedura efectivă de legiferare. Mai exact, după adoptare, iniţiativele legislative ale Executivului sunt transmise obligatoriu Parlamentului, unde intră în procedura de dezbatere şi adoptare.
sursa: avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News