Eveniment
Calendar ortodox: 6 octombrie, Apostolul Toma, patronul arhitecților. De unde îi vine numele de Toma Necredinciosul
Calendar ortodox 2023: Sfântul Toma, cunoscut și sub numele de Apostolul Toma, este una dintre cele douăsprezece figuri apostolice importante din creștinism și este menționat în Noul Testament, în special în Evanghelia după Ioan. Este sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe 6 octombrie.
Potrivit Bibliei, Sfântul Toma a fost unul dintre apostolii lui Isus Hristos. El este cunoscut și sub numele de „Toma Necrediciosul” din cauza unui episod din Noul Testament, în care a exprimat îndoieli cu privire la învierea lui Isus Hristos.
Cea mai cunoscută pasaj despre Sfântul Toma se găsește în Evanghelia după Ioan, capitolul 20, versetele 24-29.
Citește și Calendar Ortodox 2024: Sărbătorile și rânduielile bisericești. Perioadele când nu se fac nunți și zilele de post din fiecare lună
Conform acestei povești, după învierea lui Isus, Toma nu era prezent atunci când Isus s-a arătat pentru prima dată apostolilor săi și a afirmat că nu va crede în învierea lui Isus până când nu va vedea și nu va atinge rănile sale.
Ulterior, Isus s-a arătat din nou în fața apostolilor săi, inclusiv în fața lui Toma, și i-a spus să atingă rănile sale.
Toma a răspuns cu celebra mărturisire: „Domnul meu și Dumnezeul meu!” Aceasta a fost o mărturisire puternică de credință în divinitatea lui Isus Hristos.
Sfântul Toma este sărbătorit în tradiția creștină în diferite zile, în funcție de confesiune. În Biserica Catolică, sărbătoarea Sfântului Toma este pe 3 iulie, iar în Biserica Ortodoxă, sărbătoarea este pe 6 iulie.
El este adesea recunoscut ca un exemplu de credință și îndoială care s-a transformat în credință puternică în Isus Hristos.
Mesaje de Sfântul Toma, pentru cei care poartă numele acestui apostol
Sfântul Apostol Toma: Ziua numelui. Dacă aveți prieteni sau rude cu numele de Toma, puteți selecta unul dintre mesajele de mai jos, pe care să i-l transmiteți cu prilejul onomasticii:
- Mesaje de Sfântul Toma: „La mulți ani de ziua numelui, dragul meu Toma! Să fii înconjurat de dragoste, sănătate și fericire în fiecare zi a vieții tale.”
- Mesaje de Sfântul Toma: „Cu ocazia zilei numelui tale, îți doresc un ocean de bucurie și un munte de realizări! La mulți ani, Toma!”
- Mesaje de Sfântul Toma: „Fie ca ziua numelui tău să aducă cu sine zâmbete, raze de soare și multe momente de neuitat. La mulți ani, Toma!”
- Mesaje de Sfântul Toma: „La mulți ani, Toma! Să fii mereu însoțit de noroc, succes și iubire în toate aventurile tale.”
- Mesaje de Sfântul Toma: „Cu ocazia zilei tale, îți urez să găsești mereu drumul spre fericire și să ai parte de călătorii minunate în viața ta. La mulți ani!”
- Mesaje de Sfântul Toma: „Fie ca ziua numelui tău să fie la fel de specială și strălucitoare ca personalitatea ta. La mulți ani, Toma!”
- Mesaje de Sfântul Toma: „În ziua numelui tale, te încurajez să îți urmezi visurile și să creezi propriul tău drum spre succes. La mulți ani cu bucurie și încredere!”
- Mesaje de Sfântul Toma: „Dragul meu Toma, cu ocazia zilei numelui tale, îți doresc să ai parte de toate binecuvântările și fericirea pe care le meriți. La mulți ani!”
- Mesaje de Sfântul Toma: „Sărbătorim ziua numelui tău cu căldură și prietenie. Îți urez să ai parte de momente minunate alături de cei dragi. La mulți ani, Toma!”
- Mesaje de Sfântul Toma: „La mulți ani, Toma! Fii mândru de numele tău și de tot ceea ce ești. Sper că ziua ta să fie la fel de specială precum ești tu.”
De unde vine numele de Toma Necredinciosul
În prima zi a Sfintelor Paști, seara, s-a arătat Iisus Hristos înviat ucenicilor să, ascunși de frica iudeilor, într-o cameră încuiată din Ierusalim, și le-a spus: „Pace vouă!“.
După ce i-a liniștit, le-a arătat mâinile și coasta străpunse de sulițe. „Precum m-a trimis pe mine tatăl, așa vă trimit și eu pe voi“.
Prin aceste cuvinte Domnul a trimis pe Apostoli la propovăduire, având misiunea să vestească Evanghelia mântuirii la toate neamurile pamântului.
Numai apostolul Toma nu era de față cu ceilalți apostoli când s-a arătat domnul. Și când i-au spus toți: „Am văzut pe Domnul!“ el nici nu s-a bucurat, nici n-a voit să creadă.
După opt zile, adică în duminica a doua după Înviere, iarăși s-a arătat Iisus Hristos ucenicilor săi, trecând prin ușile încuiate.
Atunci era și Toma de față. După ce le-a zis din nou: „Pace vouă!“ a spus cu mustrare pentru Toma: „Adu-ți degetul tău încoace și vezi mâinile mele, și adu-ți mâna ta și o pune în coasta mea“.
Doar după ce Toma a pipăit și a văzut rănile domnului a strigat cu smerenie și credință: „Domnul meu și Dumnezeul meu!“
Mântuitorul însă l-a mustrat pentru puțina lui credință, zicând: „Pentru că m-ai văzut, Tomo, ai crezut? Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut!“
Sfântul Apostol Toma, ocrotitorul întârziaților, patronul arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor
Sfântul Apostol Toma este considerat și ocrotitorul întârziaților. Tradiția amintește că, la înmormântarea Sfintei Fecioare, Toma și ceilalți Sfinți Apostoli au fost aduși miraculos, pe norii cerului, la Ierusalim, din locurile unde propovăduiau Evanghelia.
Sfântul Apostol Toma a sosit prea târziu, abia după trei zile. La rugămințile lui, ceilalți apostoli au deschis mormântul Sfintei Fecioarei, pentru ca şi el să se poată închina cinstitului Ei trup.
În acest fel s-a descoperit că trupul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu nu se mai afla în racla în care fusese așezat: Domnul o luase pe Maica Lui în Locaşurile Sale cereşti.
Astfel, întârzierea Sfântului Toma a descoperit lumii întregi minunata preaslăvire şi înălţare a Maicii lui Dumnezeu cu trupul la ceruri.
Sfântul Apostol Toma este și patronul arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor, dar şi ocrotitor al celor care nu ajung la timp la destinaţie, nu din comoditate, ci din dumnezeiască rânduială.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News