Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CALENDARUL EVENIMENTELOR 2018 la Alba Iulia. Zile pline de spectacole, istorie, lumini și muzică

Publicat

evenimente

Anul Centenar aduce Alba Iulia din nou în centrul atenţiei. Primăria a pregătit evenimente speciale, alături de cele deja cunoscute în Cetatea Marii Uniri. Bugetul total este de 1,5 milioane euro.

Citeşte şi EVENIMENTELE Anului Centenar de la ALBA IULIA. Buget de 1,5 milioane euro de la primărie. LISTA și NOUTĂȚILE

Din lista evenimentelor amintim, alături de AlbaFest, Festivalul Roman Apulum, Sărbătoarea Muzicii, Festivalul Dilema Veche, Alba Iulia Music and Film Festival, Sărbătoarea Încoronării şi, desigur, Festival de România – adică sărbătoarea de 1 Decembrie, şi evenimente noi. Câteva exemple: DarkBoombasticEvening, Taste of Romania sau CitadeLighting.

Din mai va începe și Ceremonialul Schimbului de Gardă , în fiecare zi de luni până duminică de la ora 12.oo, în fiecare vineri vor avea loc spectacolele de reconstituire militară cu Legiunea XIII-a Gemina, iar din vară în fiecare weekend se va organizat Citalithning, o feerie de lumini și proiecții video, într-un traseu unic, interactiv și memorabil. Despre trecut și, mai ales, despre viitor.

Tot vinerea, în lunile mai și iunie,  de la ora 11.00 va avea loc Povestea Unirii. Garda Națională de la Alba Iulia și Personalitățile Unirii readuc la viață oameni și fapte istorice greu de egalat, eroi care au ştiut sătransforme vremurile şi săle rezume într-un singur cuvânt: Unire!

CALENDARUL evenimentelor organizate de Primăria Alba Iulia în 2018

27 aprilie – 1 mai: Festivalul Roman Apulum (temă specială: începuturile poporului român)

Citeşte şi Festivalul Roman Apulum 2018: „Începuturi”, la Alba Iulia. Eveniment special, în anul Centenarului Unirii

MAI

4 mai: Povestea Marii Uniri – imposibil de descris în câteva cuvinte, dar infinit mai uşor de descoperit pas cu pas, într-o lecție deschisă. Garda Națională de la Alba Iulia și Personalitățile Unirii readuc la viață oameni și fapte istorice greu de egalat, eroi care au ştiut sătransforme vremurile şi săle rezume într-un singur cuvânt: Unire! Timp de 50 de minute, în fiecare vineri, istoricii Muzeului Național al Unirii le vor povesti celor mici, utilizând conceptul istoriei-trăite despre biruinţa oamenilor asupra vremurilor şi împlinirea unui deziderat unic: Marea Unire.

7 mai: GALA PREMIILOR UNITER

GALA PREMIILOR UNITER se desfasoara anual, incepand din 1991, acordand distinctiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic incheiat. Decernarea premiilor se face dupa principiul nominalizarilor stabilite de un juriu de selectie. Dintre aceste nominalizari, un alt juriu decide, in seara Galei, prin vot secret, castigatorul fiecarui premiu.

Din 7 și până în 13 mai se va organiza la Alba Iulia și Festivalul Internațional de Teatru „Povești”:

VEZI: PROGRAMUL COMPLET al Festivalului Internațional de Teatru ”Povești” Alba Iulia. Detalii despre bilete

11, 18, 23 mai: Povestea Unirii

IUNIE

 

1-3 iunie: Utopia urbană

Un proiect de revitalizare urbană, bazat pe reproducerea unor desene realizate de copiii din Alba Iulia, la scara mare, trecute apoi prin filtrul stilistic al unor artiști care le vor comprima în regim de street-art. Micii artiști vor transforma un pasaj din Alba Iulia într-un loc original, plastic, participativîn cadrul unui atelierul practic de reimaginare a orașului. Ne vom baza pe imaginația copiilor care se dovedește a fi motorul multor dorințe, atitudini și nevoi nearticulate în universul lor încă naiv, dar adresate vizual foarte direct. Tema proiectului va fi: Alba Iulia și România peste 100 de ani.

1-3 iunie: Cetatea copiilor

Un nou prilej de bucurie pentru cei mici, dar şi pentru cei care încănu au uitat ce înseamnă joaca, prinde contur în fiecare an în Cetatea Alba Iulia. Festivalul Cetatea Copiilor este un eveniment unic în România. Organizatorii au dorit de fiecare dată săatragăatenţia asupra unei teme fundamentale: joaca în aer liber – o necesitate pentru toţi copiii. Într-un spaţiu generos vor fi amplasate corturi, miniterenuri de sport, piste, parcuri gonflabile şi alte echipamente adecvate jocului, spectacolului şi competiţiei.

 

4 iunie: Flautul fermecat

Dacă Beethoven, Carl Philipp Emanuel Bach, Haydn, sau Mozart ar fi trăit în zilele noastre, ar fi fost primiți oare pe covorul roșu? Mulțimile de fani i-ar fi aclamat? Nu putem ști, dar ceea ce este sigur acum, este faptul că posteritatea le-a asigurat un binemeritat renume și că muzica lor va fi întotdeauna în top-ul preferințelor melomanilor.

De aceea turneul Flautul Fermecat, un proiect Radio România, cu flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Horia Mihail își propune să fie un moment reper de emoție artistică, o odă dedicată compozitorilor care au sensibilizat umanitatea.

 

8-10 iunie: Alba FEST

Tare! Și mai tareeeee! Cel mai tare… show face istorie, într-o nouă ediție. Gata cu așteptarea, se întâmplă din nou: artiștii cu hit-uri devenite peste noapte “number one” la toate radiourile și în toate topurile, cei mai văzuți și apreciați la toate emisiunile TV din România, vin din nou în Transilvania, la Alba Fest 8-10 iunie 2018 – The very Best of The Best.

Așa cum se știe, sau ar trebui să se știe, Alba Fest® nu este un eveniment de inerție, ci singurul festival care a exclus tot ce era în plus, aducând pe scena lui superlativele absolute ale momentului. Alba Fest® este emblema evenimentelor din Cealaltă Capitală, scena pe care își dorește să fie orice artist din lumea muzicală. Pe asta contăm! Singurul eveniment în care orașul are mai puțini locuitori decât spectatori: 50 000 de oameni, în trei zile de show total!

100% personalizat, cu cea mai mare scenă din România, o producție 100% made in Alba Iulia. Născut din pasiunea și talentul lui Moga, desăvârșit de zecile de artiști și trupe ce vin în fiecare an aici, evenimentul devine de neocolit de mii de tineri care aleg să-și întâlnească idolii în regim de gratuitate și să se distreze la prețuri nepiperate.

Din 8 iunie- CITADELIGHTING ( în fiecare weekend)

Dincolo de Centenar, de aici, din Alba Iulia – Cealaltă Capitală, vedem în 2018 anul zero al Celeilalte Românii. Acea Românie pe care ne-o dorim cu toții și pe care doar noi, românii, o putem construi, pentru că noi știm cel mai bine ce ne dorim. Pentru noi, pentru copiii noștri și pentru nepoții nepoților noștri.

În anul Centenarului, ne propunem să punem “Cetatea Unirii în Lumina Unirii”. O feerie de lumini și proiecții video, într-un traseu unic, interactiv și memorabil. Despre trecut și, mai ales, despre viitor.

 22-24 iunie: Sărbătoarea Muzicii

În Cetatea Alba Carolina, reîncepe Dominația Sunetului! Alba Iulia e pregătităpentru invazia de nume colosale, din tot ce-a dat România mai bun. În 2018, la Alba Iulia, va avea loc Marea Unire a muzicienilor români. Iar printre cei care au făcut istorie, punând România pe harta muzicii este Vladimir Cosma.

Vladimir Cosma e unic. Și, mai mult și mai important decât orice, Vladimir Cosma E LA ALBA IULIA, pentru Sărbătoarea Muzicii în Anul Centenarului. Faptul în sine poate fi considerat, fără niciun fel de exagerare, un eveniment. Noi îl considerăm un privilegiu. Nu în fiecare an avem șansa să îl vedem “la lucru” pe cel mai prolific dirijor și compozitor român în viață. Muzică de film, sute de coloane sonore compuse, mii de concerte, zeci de premii și discuri de aur sau platină… cifrele îl definesc însă prea puțin pe Vladimir Cosma. Pentru că el nu doar compune muzică, el respiră muzică. El este muzica!

IULIE

29 iunie- 1 iulie: BASTION SESSION

Un spectacol plin de adrenalină. Rideri de skate, role, bmx sau trotinetă, din toată țara, vin în ”Cealaltă Capitală” pentru a dovedi cât de sus pot sări din bank. Este vorba despre cea de-a treia ediție a evenimentului ”Bastion Session”, dedicat sporturilor extreme și culturii urbane din Alba Iulia. Competiţia sportivă va fi organizată în skatepark-ul din Cetatea Alba Carolina şi va cuprinde patru secțiuni: role, bmx, skateboard şi trotinetă, fiecare dintre acestea având atât o categorie de seniori cât și de juniori.

6-8 iulie: CUPA MARII UNIRI ÎN GASTRONOMIE

Cupa Marii Uniri în gastronomie va fi o competiție pentru suflet, o abordare gastronomică a spiritului românesc. Celebrarea Marii Uniri, a existenței noastre ca nație, trebuie sa aibă în vedere toate palierele culturale. O întrecere între cele nouă regiuni istorice ale României reprezintă, de asemenea, o incursiune istorică privind obiceiurile noastre culinare, care vor sublinia similitudinile, diferențele, dar și unitatea poporului român. Creativitatea, mână în mână cu profesionalismul, vor crea un festin culinar nemaiîntâlnit! Publicul larg se va bucura de un spectacol gastro-cultural, în care patriotismele locale vor fi puse în valoare prin bucate.

28-29 iulie: EXPOZIȚIA CHINOLOGICĂ INTERNAȚIONALĂ

Performanțele și pedigree-ul se văd cel mai bine în ring. Aplauzele, în jurul ringului. Campioni din cele mai importante rase dau din codițe în Cetate, la Alba Iulia, la Royal Crown Trophy. Câini cu certă valoare chinologică din țări europene se întâlnesc pentru a disputa cel mai râvnit trofeu: Supreme Best In Show. Evenimentul din acest an se bucură de patronajul Casei Regale a României, sub tutela căreia s-a înființat Asociația Chinologică din România. Traseul de Nord, între Piața Romană și Piața Toboșarului din Cetatea Alba Carolina devine pentru doua zile locul de întâlnire al campionilor, indiferent de rasă sau talie. Evenimentul oferă șansa proprietarilor de câini de rasă, de orice dimensiune și de orice vârstă, să-și evalueze cei mai buni prieteni și să se distreze într-o atmosferă inedită, în Cealaltă Capitală. În afara handler-ilor, la Alba Iulia sunt prezenți retaileri importanți din industria animalelor de companie, arbitri internaționali și reprezentanți ai asociațiilor chinologice din România și Europa.

AUGUST

11 august: ROWMANIA

Dincolo de a fi un mare campion, Ivan Patzaichin s-a înscris într-o competiție a vieții, explicând prin propriul talent o lecție: toate obișnuințele venite în cascadă ne fac să uităm cât de importante sunt natura, echilibrul, prietenii și spiritul de echipă. Acest eveniment este coperta cărții despre cum ar trebui să fie viața noastră. În timp ce alte modele reciclate se străduiesc să ne învețe succesul, Patzaichin și Rowmania reprezintă echipajul, forța pe care ți-o dau statornicia și natura. Ne vedem pe riviera… Mureșului!

11-12 august: CÂNTEC DE SUFLET

De când te știi, te-nsuflețești cu cântecu’.

Și cânți din tot sufletu’.

Primăria Alba Iulia te invită în 11 si 12 august la Festivalul „Cântec de Suflet”, un regal folcloric autentic, cu voci tinere, artiști consacrați și nume uriașe ale muzicii populare.

 

16-18 august: DARK BOMBASTIK EVENING

Dark Bombastic Evening (DBE) este o platformă atipică care susține Spiritul Underground, exprimarea artistică variată și de calitate, libertatea de opinie, deschiderea la nou și nestandardizat, bunul simț, decența în tot și toate.

…a fost creată din dorința sinceră de a oferi prietenie, dar și de a pune bazele unei mișcări underground corect structurată, pe repere verticale și reale. Totul a fost pornit din admirație pentru artiștii talentați care doresc să împărtășească în cel mai onest mod viziunile lor către un public explorator de elemente noi, inovative, originale. DBE respectă clasicul dar rezonează la vectorii de avangardă, experimentali și atipici…

…se adresează sufletelor frumoase de pretutindeni care vin necondiționat la un eveniment anual ce dorește să-și păstreze intactă credința și convingerea în normalitate, simplitate și sinceritate. În 3 zile efective, prieteni noi și vechi își propun să evadeze din cotidian, să petreacă un week-end atipic într-o companie frumoasă și, nu în ultimul rând, să susțină o identitate care, de la an la an, pare să prinda un contur bine definit?

…sentimentul de apartenență la platforma DBE ar putea să reprezinte, în cele din urmă, o atitudine nouă, necondiționată, liberă, care să poată duce la împlinirea unui vis frumos al fiecăruia dintre susținători: artiști, public, organizatori, parteneri, mass media…

24-26 august: Festivalul Dilema Veche

Trei zile de cultură, dezbateri, poezie, literatură, film, teatru, muzică, dans, meşteşuguri şi expoziţii desfăşurate între zidurile Cetăţii, festivalul oferălocuitorilor din Transilvania, dar şi „dilematicilor” de pretutindeni, prilejul unei weekend cultural într-un spațiu inedit, la care accesul este liber.

O experienţăculturalăunicăcare aduce la un loc mai multe domenii ale culturii şi artelor, concentrate pe parcursul unui sfîrşit de săptămână. Poţi oricând săvezi un film, un spectacol sau săasişti la un concert. Dar numai la Festivalul Dilema veche poţi interacţiona, timp de trei zile, cu scriitorii, artiştii şi muzicienii invitaţi, în spaţiul unic al Cetăţii Alba Carolina.

31 august- 2 septembrie: Alba Iulia Music and Film Festival

Alba Iulia Music and Film Festival ajunge la a 6-a ediție și va avea loc în Cetatea Alba Carolina, în perioada 31 august – 2 septembrie 2018.

Cu un concept unic, bine cunoscut și apreciat de publicul, festivalul propune și anul acesta o selecție dintre cele mai bune filme ale momentului, filme premiate în circuitul european, dar și producții de film consacrate, precum și producții românești recente, aducând totodată în fața publicului invitați speciali, nume importante ale cinematografiei românești, în discuții deschise cu spectatorii.

Programul complex al festivalului cuprinde, pe lângă proiecțiile de film, momente artistice impresionante, evenimente speciale, concerte și proiecte educative, toate contribuind la realizarea unui eveniment de succes, la crearea unei atmosfere efervescente și plăcute.

SEPTEMBRIE

8 septembrie: MAMUT BIKE RACE

Evenimentul este o competiție outdoor desfășurată în mare parte prin pădurea din apropierea municipiului Alba Iulia. Traseele propuse în acest an vor include zone de asfalt (pista de biciclete și șosea), pământ, pietriș, bolovăniș și iarbă (drumuri secundare, drumuri forestiere și poteci turistice). Cele 2 trasee sunt adaptate cerințelor sportivilor amatori și profesioniști, fiecare dintre participanți putând alege în funcție de condiția fizică și nivelul propriu de pregătire.

Traseele te vor aduce în zone de belvedere asupra orașului, cât și pe vârful Mamut (altitudine 765m), cu o excelentă panoramă înspre Pietrele Ampoiței și Piatra Craivii. Traseul scurt propus în acest an este mai provocator, trece prin cătune izolate, ambele trasee ajungând pe Dealul Stânii (altitudine 920m). În zilele senine de toamnă se deschid privirii perspective de neuitat înspre Valea Mureșului și Carpații Meridionali.

 

12 septembrie: Vioara lui Enescu

Vioara Guarneri, numită și “Catedrala”, își va etala acordurile impunătoare într-un spectacol care a depășit deja ca faimă granițele României. Gabriel Croitoru alături de pianistul Horia Mihail, traduc sunetul viorii lui Enescu la Alba Iulia în acorduri seducătoare și emoționante.

22 septembrie: ALBA IULIA CITY RACE

Pe 22 septembrie, în anul Centenarului, cu ocazia celei de-a patra ediții a Alba Iulia City Race, orașul Unirii se va transforma în capitala atletismului românesc. 1.000 de alegători urmează să ia cu asalt cele trei trasee pentru adulți, semimaratonul de 21 de kilometri și 700 de metri, crosul de 10 kilometri și 300 de metri și cursa populară de aproximativ 3 kilometri, care are un traseu unic și spectaculos în totalitate în limitele cetății. Tot aici se desfășoară și Kids Race – mai multe curse pentru copii, pe categorii de vârstă.

Peisajul spectaculos, traseele minunate și orașul primitor nu sunt singurele beneficii pe care alergătorii le vor avea la Alba Iulia City Race. Pe lângă kitul generos pentru toți participanții, primii dintre ei vor fi recompensați și cu premii în bani, bugetul total de premiere ajungând la 20.000 de lei.

29-30 septembrie: BUCURIE ÎN MIȘCARE

Bucurie în Mișcare este un spațiu care integrează idei de jocuri și metode simple de a face mișcare, menite să-i ajute pe participanți să se inspire și să aleagă mișcarea zi de zi, într-o lume invadată de tehnologie.

În această toamnă, în zilele de 29 și 30 septembrie vom atrage comunitatea din orașul Unirii în zeci de jocuri, concursuri și activități care implică mișcarea. Pentru că în 2018 sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, ne propunem să strângem peste 8000 de persoane, din Alba Iulia și din alte comunități, și împreună să formăm cel mai mare număr 100!

OCTOMBRIE

15 octombrie: Sărbătoarea Încoronării

Orașul în care s-au încoronat Regii României Mari retrăiește și onorează an de an, pe 15 octombrie, importanța celor două destine care au marcat punctul culminant în unitatea romanilor. Legătura trainică dintre cele mai importante simboluri ale României moderne se celebrează prin prezența membrilor Familiei Regale, în strânsă legătura cu trecutul, dar și cu dorința ca viitorul să nu fie lipsit de fundamentele redutabile și valorile trainice ale Casei Regale a României

15 octombrie: DUELUL VIORILOR: STRADIVARIUS VS. GUARNERI

Concertul “Đuelul Viorior” este oferit de Municipiul Alba Iulia în parteneriat cu Radio România în cinstea zilei de 15 Octombrie – Ziua Încoronării. Concertul va avea loc în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia sâmbătă 15 octombrie începând cu ora 19.00. Accesul este gratuit, pe bază de invitații ce sunt disponibile la casa de bilete a Casei de Cultură a Sindicatelor.

20-21 octombrie: ADVENTURE AIRSOFT CONTEST

Competiția sportivă și de aventură Adventure Airsoft Contest este o etapă în “Triada Airsoft” transilvăneană. Scopul acestei competiții sportive și de aventură este de a familiariza publicul cu acest sport, respectiv pentru a promova valențele militare pe care Cetatea Alba Carolina le-a avut în trecut.

Pentru mulți jucători airsoftul și-a depășit statutul de hobby, devenind o dorință de aventură manifestată într-un joc ce nu cunoaște limite în materie de arme airsoft și scenarii cu tentă militară.

Jocurile de airsoft variază foarte mult în scenariu și modul de aplicare depinzând de locație, de numărul participanților și de posibilitătile economice, dar în general variază de la jocuri mici tip skirmish, la simulări militare complexe până la reconstituiri istorice. La aceste evenimente jucătorii deseori asezonează replicile de airsoft cu echipament real și tactici militare similare sau identice cu cele folosite de forțele armate.

30 noiembrie 2 decembrie: FESTIVAL DE ROMÂNIA®

La 100 de ani de la momentul zero al creării noastre ca națiune modernă și libera, e timpul să arătăm tuturor românilor că de aici, din Cealaltă Capitală, a început totul și că aici totul e ca la început: spiritul românesc este descătușat, liber și mereu învingător.

Suntem pe deplin conștienți de importanța acestui moment și de aceea vrem să îl transformăm într-unul nu doar aniversar, ci definitoriu pentru fiecare român. Să facem din 1 Decembrie 2018 nu doar o zi în care ne amintim de Marea Unire ci o sărbătorim așa cum doar noi, românii, știm.

6-23 decembrie: Serbările Zăpezii

O atmosferă caldă și relaxantă, în care gândul îți zboară fără să vrea la atmosfera familială din casa molcomă a bunicilor, în miros de castane coapte, turtă dulce și arome de vin fiert cu scorțișoară. La Alba Iulia Crăciunul își regăsește semnificațiile și te face să cugeți la adevăratul său sens: iertare, milă și mulțumire pentru tot de avem.

21 decembrie: CRĂCIUNU’ DIN 21

La început o pură întâmplare, iar mai apoi devenit o adevarată sărbătoare “Crăciunu’ din 21” este momentul în care ne pregătim sa-l primim pe Moș și spiridușii încărcați de cadouri. Până la evenimentul din 21 decembrie, frumoasa poveste a Crăciunului va fi cântată seară de seară într-o serie de mini concerte de colinde.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax