Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CALENDARUL EVENIMENTELOR 2018 la Alba Iulia. Zile pline de spectacole, istorie, lumini și muzică


Publicat

evenimente

Anul Centenar aduce Alba Iulia din nou în centrul atenţiei. Primăria a pregătit evenimente speciale, alături de cele deja cunoscute în Cetatea Marii Uniri. Bugetul total este de 1,5 milioane euro.

Citeşte şi EVENIMENTELE Anului Centenar de la ALBA IULIA. Buget de 1,5 milioane euro de la primărie. LISTA și NOUTĂȚILE

Din lista evenimentelor amintim, alături de AlbaFest, Festivalul Roman Apulum, Sărbătoarea Muzicii, Festivalul Dilema Veche, Alba Iulia Music and Film Festival, Sărbătoarea Încoronării şi, desigur, Festival de România – adică sărbătoarea de 1 Decembrie, şi evenimente noi. Câteva exemple: DarkBoombasticEvening, Taste of Romania sau CitadeLighting.

Din mai va începe și Ceremonialul Schimbului de Gardă , în fiecare zi de luni până duminică de la ora 12.oo, în fiecare vineri vor avea loc spectacolele de reconstituire militară cu Legiunea XIII-a Gemina, iar din vară în fiecare weekend se va organizat Citalithning, o feerie de lumini și proiecții video, într-un traseu unic, interactiv și memorabil. Despre trecut și, mai ales, despre viitor.

Tot vinerea, în lunile mai și iunie,  de la ora 11.00 va avea loc Povestea Unirii. Garda Națională de la Alba Iulia și Personalitățile Unirii readuc la viață oameni și fapte istorice greu de egalat, eroi care au ştiut sătransforme vremurile şi săle rezume într-un singur cuvânt: Unire!

CALENDARUL evenimentelor organizate de Primăria Alba Iulia în 2018

27 aprilie – 1 mai: Festivalul Roman Apulum (temă specială: începuturile poporului român)

Citeşte şi Festivalul Roman Apulum 2018: „Începuturi”, la Alba Iulia. Eveniment special, în anul Centenarului Unirii

MAI

4 mai: Povestea Marii Uniri – imposibil de descris în câteva cuvinte, dar infinit mai uşor de descoperit pas cu pas, într-o lecție deschisă. Garda Națională de la Alba Iulia și Personalitățile Unirii readuc la viață oameni și fapte istorice greu de egalat, eroi care au ştiut sătransforme vremurile şi săle rezume într-un singur cuvânt: Unire! Timp de 50 de minute, în fiecare vineri, istoricii Muzeului Național al Unirii le vor povesti celor mici, utilizând conceptul istoriei-trăite despre biruinţa oamenilor asupra vremurilor şi împlinirea unui deziderat unic: Marea Unire.

7 mai: GALA PREMIILOR UNITER

GALA PREMIILOR UNITER se desfasoara anual, incepand din 1991, acordand distinctiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic incheiat. Decernarea premiilor se face dupa principiul nominalizarilor stabilite de un juriu de selectie. Dintre aceste nominalizari, un alt juriu decide, in seara Galei, prin vot secret, castigatorul fiecarui premiu.

Din 7 și până în 13 mai se va organiza la Alba Iulia și Festivalul Internațional de Teatru „Povești”:

VEZI: PROGRAMUL COMPLET al Festivalului Internațional de Teatru ”Povești” Alba Iulia. Detalii despre bilete

11, 18, 23 mai: Povestea Unirii

IUNIE

 

1-3 iunie: Utopia urbană

Un proiect de revitalizare urbană, bazat pe reproducerea unor desene realizate de copiii din Alba Iulia, la scara mare, trecute apoi prin filtrul stilistic al unor artiști care le vor comprima în regim de street-art. Micii artiști vor transforma un pasaj din Alba Iulia într-un loc original, plastic, participativîn cadrul unui atelierul practic de reimaginare a orașului. Ne vom baza pe imaginația copiilor care se dovedește a fi motorul multor dorințe, atitudini și nevoi nearticulate în universul lor încă naiv, dar adresate vizual foarte direct. Tema proiectului va fi: Alba Iulia și România peste 100 de ani.

1-3 iunie: Cetatea copiilor

Un nou prilej de bucurie pentru cei mici, dar şi pentru cei care încănu au uitat ce înseamnă joaca, prinde contur în fiecare an în Cetatea Alba Iulia. Festivalul Cetatea Copiilor este un eveniment unic în România. Organizatorii au dorit de fiecare dată săatragăatenţia asupra unei teme fundamentale: joaca în aer liber – o necesitate pentru toţi copiii. Într-un spaţiu generos vor fi amplasate corturi, miniterenuri de sport, piste, parcuri gonflabile şi alte echipamente adecvate jocului, spectacolului şi competiţiei.

 

4 iunie: Flautul fermecat

Dacă Beethoven, Carl Philipp Emanuel Bach, Haydn, sau Mozart ar fi trăit în zilele noastre, ar fi fost primiți oare pe covorul roșu? Mulțimile de fani i-ar fi aclamat? Nu putem ști, dar ceea ce este sigur acum, este faptul că posteritatea le-a asigurat un binemeritat renume și că muzica lor va fi întotdeauna în top-ul preferințelor melomanilor.

De aceea turneul Flautul Fermecat, un proiect Radio România, cu flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Horia Mihail își propune să fie un moment reper de emoție artistică, o odă dedicată compozitorilor care au sensibilizat umanitatea.

 

8-10 iunie: Alba FEST

Tare! Și mai tareeeee! Cel mai tare… show face istorie, într-o nouă ediție. Gata cu așteptarea, se întâmplă din nou: artiștii cu hit-uri devenite peste noapte “number one” la toate radiourile și în toate topurile, cei mai văzuți și apreciați la toate emisiunile TV din România, vin din nou în Transilvania, la Alba Fest 8-10 iunie 2018 – The very Best of The Best.

Așa cum se știe, sau ar trebui să se știe, Alba Fest® nu este un eveniment de inerție, ci singurul festival care a exclus tot ce era în plus, aducând pe scena lui superlativele absolute ale momentului. Alba Fest® este emblema evenimentelor din Cealaltă Capitală, scena pe care își dorește să fie orice artist din lumea muzicală. Pe asta contăm! Singurul eveniment în care orașul are mai puțini locuitori decât spectatori: 50 000 de oameni, în trei zile de show total!

100% personalizat, cu cea mai mare scenă din România, o producție 100% made in Alba Iulia. Născut din pasiunea și talentul lui Moga, desăvârșit de zecile de artiști și trupe ce vin în fiecare an aici, evenimentul devine de neocolit de mii de tineri care aleg să-și întâlnească idolii în regim de gratuitate și să se distreze la prețuri nepiperate.

Din 8 iunie- CITADELIGHTING ( în fiecare weekend)

Dincolo de Centenar, de aici, din Alba Iulia – Cealaltă Capitală, vedem în 2018 anul zero al Celeilalte Românii. Acea Românie pe care ne-o dorim cu toții și pe care doar noi, românii, o putem construi, pentru că noi știm cel mai bine ce ne dorim. Pentru noi, pentru copiii noștri și pentru nepoții nepoților noștri.

În anul Centenarului, ne propunem să punem “Cetatea Unirii în Lumina Unirii”. O feerie de lumini și proiecții video, într-un traseu unic, interactiv și memorabil. Despre trecut și, mai ales, despre viitor.

 22-24 iunie: Sărbătoarea Muzicii

În Cetatea Alba Carolina, reîncepe Dominația Sunetului! Alba Iulia e pregătităpentru invazia de nume colosale, din tot ce-a dat România mai bun. În 2018, la Alba Iulia, va avea loc Marea Unire a muzicienilor români. Iar printre cei care au făcut istorie, punând România pe harta muzicii este Vladimir Cosma.

Vladimir Cosma e unic. Și, mai mult și mai important decât orice, Vladimir Cosma E LA ALBA IULIA, pentru Sărbătoarea Muzicii în Anul Centenarului. Faptul în sine poate fi considerat, fără niciun fel de exagerare, un eveniment. Noi îl considerăm un privilegiu. Nu în fiecare an avem șansa să îl vedem “la lucru” pe cel mai prolific dirijor și compozitor român în viață. Muzică de film, sute de coloane sonore compuse, mii de concerte, zeci de premii și discuri de aur sau platină… cifrele îl definesc însă prea puțin pe Vladimir Cosma. Pentru că el nu doar compune muzică, el respiră muzică. El este muzica!

IULIE

29 iunie- 1 iulie: BASTION SESSION

Un spectacol plin de adrenalină. Rideri de skate, role, bmx sau trotinetă, din toată țara, vin în ”Cealaltă Capitală” pentru a dovedi cât de sus pot sări din bank. Este vorba despre cea de-a treia ediție a evenimentului ”Bastion Session”, dedicat sporturilor extreme și culturii urbane din Alba Iulia. Competiţia sportivă va fi organizată în skatepark-ul din Cetatea Alba Carolina şi va cuprinde patru secțiuni: role, bmx, skateboard şi trotinetă, fiecare dintre acestea având atât o categorie de seniori cât și de juniori.

6-8 iulie: CUPA MARII UNIRI ÎN GASTRONOMIE

Cupa Marii Uniri în gastronomie va fi o competiție pentru suflet, o abordare gastronomică a spiritului românesc. Celebrarea Marii Uniri, a existenței noastre ca nație, trebuie sa aibă în vedere toate palierele culturale. O întrecere între cele nouă regiuni istorice ale României reprezintă, de asemenea, o incursiune istorică privind obiceiurile noastre culinare, care vor sublinia similitudinile, diferențele, dar și unitatea poporului român. Creativitatea, mână în mână cu profesionalismul, vor crea un festin culinar nemaiîntâlnit! Publicul larg se va bucura de un spectacol gastro-cultural, în care patriotismele locale vor fi puse în valoare prin bucate.

28-29 iulie: EXPOZIȚIA CHINOLOGICĂ INTERNAȚIONALĂ

Performanțele și pedigree-ul se văd cel mai bine în ring. Aplauzele, în jurul ringului. Campioni din cele mai importante rase dau din codițe în Cetate, la Alba Iulia, la Royal Crown Trophy. Câini cu certă valoare chinologică din țări europene se întâlnesc pentru a disputa cel mai râvnit trofeu: Supreme Best In Show. Evenimentul din acest an se bucură de patronajul Casei Regale a României, sub tutela căreia s-a înființat Asociația Chinologică din România. Traseul de Nord, între Piața Romană și Piața Toboșarului din Cetatea Alba Carolina devine pentru doua zile locul de întâlnire al campionilor, indiferent de rasă sau talie. Evenimentul oferă șansa proprietarilor de câini de rasă, de orice dimensiune și de orice vârstă, să-și evalueze cei mai buni prieteni și să se distreze într-o atmosferă inedită, în Cealaltă Capitală. În afara handler-ilor, la Alba Iulia sunt prezenți retaileri importanți din industria animalelor de companie, arbitri internaționali și reprezentanți ai asociațiilor chinologice din România și Europa.

AUGUST

11 august: ROWMANIA

Dincolo de a fi un mare campion, Ivan Patzaichin s-a înscris într-o competiție a vieții, explicând prin propriul talent o lecție: toate obișnuințele venite în cascadă ne fac să uităm cât de importante sunt natura, echilibrul, prietenii și spiritul de echipă. Acest eveniment este coperta cărții despre cum ar trebui să fie viața noastră. În timp ce alte modele reciclate se străduiesc să ne învețe succesul, Patzaichin și Rowmania reprezintă echipajul, forța pe care ți-o dau statornicia și natura. Ne vedem pe riviera… Mureșului!

11-12 august: CÂNTEC DE SUFLET

De când te știi, te-nsuflețești cu cântecu’.

Și cânți din tot sufletu’.

Primăria Alba Iulia te invită în 11 si 12 august la Festivalul „Cântec de Suflet”, un regal folcloric autentic, cu voci tinere, artiști consacrați și nume uriașe ale muzicii populare.

 

16-18 august: DARK BOMBASTIK EVENING

Dark Bombastic Evening (DBE) este o platformă atipică care susține Spiritul Underground, exprimarea artistică variată și de calitate, libertatea de opinie, deschiderea la nou și nestandardizat, bunul simț, decența în tot și toate.

…a fost creată din dorința sinceră de a oferi prietenie, dar și de a pune bazele unei mișcări underground corect structurată, pe repere verticale și reale. Totul a fost pornit din admirație pentru artiștii talentați care doresc să împărtășească în cel mai onest mod viziunile lor către un public explorator de elemente noi, inovative, originale. DBE respectă clasicul dar rezonează la vectorii de avangardă, experimentali și atipici…

…se adresează sufletelor frumoase de pretutindeni care vin necondiționat la un eveniment anual ce dorește să-și păstreze intactă credința și convingerea în normalitate, simplitate și sinceritate. În 3 zile efective, prieteni noi și vechi își propun să evadeze din cotidian, să petreacă un week-end atipic într-o companie frumoasă și, nu în ultimul rând, să susțină o identitate care, de la an la an, pare să prinda un contur bine definit?

…sentimentul de apartenență la platforma DBE ar putea să reprezinte, în cele din urmă, o atitudine nouă, necondiționată, liberă, care să poată duce la împlinirea unui vis frumos al fiecăruia dintre susținători: artiști, public, organizatori, parteneri, mass media…

24-26 august: Festivalul Dilema Veche

Trei zile de cultură, dezbateri, poezie, literatură, film, teatru, muzică, dans, meşteşuguri şi expoziţii desfăşurate între zidurile Cetăţii, festivalul oferălocuitorilor din Transilvania, dar şi „dilematicilor” de pretutindeni, prilejul unei weekend cultural într-un spațiu inedit, la care accesul este liber.

O experienţăculturalăunicăcare aduce la un loc mai multe domenii ale culturii şi artelor, concentrate pe parcursul unui sfîrşit de săptămână. Poţi oricând săvezi un film, un spectacol sau săasişti la un concert. Dar numai la Festivalul Dilema veche poţi interacţiona, timp de trei zile, cu scriitorii, artiştii şi muzicienii invitaţi, în spaţiul unic al Cetăţii Alba Carolina.

31 august- 2 septembrie: Alba Iulia Music and Film Festival

Alba Iulia Music and Film Festival ajunge la a 6-a ediție și va avea loc în Cetatea Alba Carolina, în perioada 31 august – 2 septembrie 2018.

Cu un concept unic, bine cunoscut și apreciat de publicul, festivalul propune și anul acesta o selecție dintre cele mai bune filme ale momentului, filme premiate în circuitul european, dar și producții de film consacrate, precum și producții românești recente, aducând totodată în fața publicului invitați speciali, nume importante ale cinematografiei românești, în discuții deschise cu spectatorii.

Programul complex al festivalului cuprinde, pe lângă proiecțiile de film, momente artistice impresionante, evenimente speciale, concerte și proiecte educative, toate contribuind la realizarea unui eveniment de succes, la crearea unei atmosfere efervescente și plăcute.

SEPTEMBRIE

8 septembrie: MAMUT BIKE RACE

Evenimentul este o competiție outdoor desfășurată în mare parte prin pădurea din apropierea municipiului Alba Iulia. Traseele propuse în acest an vor include zone de asfalt (pista de biciclete și șosea), pământ, pietriș, bolovăniș și iarbă (drumuri secundare, drumuri forestiere și poteci turistice). Cele 2 trasee sunt adaptate cerințelor sportivilor amatori și profesioniști, fiecare dintre participanți putând alege în funcție de condiția fizică și nivelul propriu de pregătire.

Traseele te vor aduce în zone de belvedere asupra orașului, cât și pe vârful Mamut (altitudine 765m), cu o excelentă panoramă înspre Pietrele Ampoiței și Piatra Craivii. Traseul scurt propus în acest an este mai provocator, trece prin cătune izolate, ambele trasee ajungând pe Dealul Stânii (altitudine 920m). În zilele senine de toamnă se deschid privirii perspective de neuitat înspre Valea Mureșului și Carpații Meridionali.

 

12 septembrie: Vioara lui Enescu

Vioara Guarneri, numită și “Catedrala”, își va etala acordurile impunătoare într-un spectacol care a depășit deja ca faimă granițele României. Gabriel Croitoru alături de pianistul Horia Mihail, traduc sunetul viorii lui Enescu la Alba Iulia în acorduri seducătoare și emoționante.

22 septembrie: ALBA IULIA CITY RACE

Pe 22 septembrie, în anul Centenarului, cu ocazia celei de-a patra ediții a Alba Iulia City Race, orașul Unirii se va transforma în capitala atletismului românesc. 1.000 de alegători urmează să ia cu asalt cele trei trasee pentru adulți, semimaratonul de 21 de kilometri și 700 de metri, crosul de 10 kilometri și 300 de metri și cursa populară de aproximativ 3 kilometri, care are un traseu unic și spectaculos în totalitate în limitele cetății. Tot aici se desfășoară și Kids Race – mai multe curse pentru copii, pe categorii de vârstă.

Peisajul spectaculos, traseele minunate și orașul primitor nu sunt singurele beneficii pe care alergătorii le vor avea la Alba Iulia City Race. Pe lângă kitul generos pentru toți participanții, primii dintre ei vor fi recompensați și cu premii în bani, bugetul total de premiere ajungând la 20.000 de lei.

29-30 septembrie: BUCURIE ÎN MIȘCARE

Bucurie în Mișcare este un spațiu care integrează idei de jocuri și metode simple de a face mișcare, menite să-i ajute pe participanți să se inspire și să aleagă mișcarea zi de zi, într-o lume invadată de tehnologie.

În această toamnă, în zilele de 29 și 30 septembrie vom atrage comunitatea din orașul Unirii în zeci de jocuri, concursuri și activități care implică mișcarea. Pentru că în 2018 sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, ne propunem să strângem peste 8000 de persoane, din Alba Iulia și din alte comunități, și împreună să formăm cel mai mare număr 100!

OCTOMBRIE

15 octombrie: Sărbătoarea Încoronării

Orașul în care s-au încoronat Regii României Mari retrăiește și onorează an de an, pe 15 octombrie, importanța celor două destine care au marcat punctul culminant în unitatea romanilor. Legătura trainică dintre cele mai importante simboluri ale României moderne se celebrează prin prezența membrilor Familiei Regale, în strânsă legătura cu trecutul, dar și cu dorința ca viitorul să nu fie lipsit de fundamentele redutabile și valorile trainice ale Casei Regale a României

15 octombrie: DUELUL VIORILOR: STRADIVARIUS VS. GUARNERI

Concertul “Đuelul Viorior” este oferit de Municipiul Alba Iulia în parteneriat cu Radio România în cinstea zilei de 15 Octombrie – Ziua Încoronării. Concertul va avea loc în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia sâmbătă 15 octombrie începând cu ora 19.00. Accesul este gratuit, pe bază de invitații ce sunt disponibile la casa de bilete a Casei de Cultură a Sindicatelor.

20-21 octombrie: ADVENTURE AIRSOFT CONTEST

Competiția sportivă și de aventură Adventure Airsoft Contest este o etapă în “Triada Airsoft” transilvăneană. Scopul acestei competiții sportive și de aventură este de a familiariza publicul cu acest sport, respectiv pentru a promova valențele militare pe care Cetatea Alba Carolina le-a avut în trecut.

Pentru mulți jucători airsoftul și-a depășit statutul de hobby, devenind o dorință de aventură manifestată într-un joc ce nu cunoaște limite în materie de arme airsoft și scenarii cu tentă militară.

Jocurile de airsoft variază foarte mult în scenariu și modul de aplicare depinzând de locație, de numărul participanților și de posibilitătile economice, dar în general variază de la jocuri mici tip skirmish, la simulări militare complexe până la reconstituiri istorice. La aceste evenimente jucătorii deseori asezonează replicile de airsoft cu echipament real și tactici militare similare sau identice cu cele folosite de forțele armate.

30 noiembrie 2 decembrie: FESTIVAL DE ROMÂNIA®

La 100 de ani de la momentul zero al creării noastre ca națiune modernă și libera, e timpul să arătăm tuturor românilor că de aici, din Cealaltă Capitală, a început totul și că aici totul e ca la început: spiritul românesc este descătușat, liber și mereu învingător.

Suntem pe deplin conștienți de importanța acestui moment și de aceea vrem să îl transformăm într-unul nu doar aniversar, ci definitoriu pentru fiecare român. Să facem din 1 Decembrie 2018 nu doar o zi în care ne amintim de Marea Unire ci o sărbătorim așa cum doar noi, românii, știm.

6-23 decembrie: Serbările Zăpezii

O atmosferă caldă și relaxantă, în care gândul îți zboară fără să vrea la atmosfera familială din casa molcomă a bunicilor, în miros de castane coapte, turtă dulce și arome de vin fiert cu scorțișoară. La Alba Iulia Crăciunul își regăsește semnificațiile și te face să cugeți la adevăratul său sens: iertare, milă și mulțumire pentru tot de avem.

21 decembrie: CRĂCIUNU’ DIN 21

La început o pură întâmplare, iar mai apoi devenit o adevarată sărbătoare “Crăciunu’ din 21” este momentul în care ne pregătim sa-l primim pe Moș și spiridușii încărcați de cadouri. Până la evenimentul din 21 decembrie, frumoasa poveste a Crăciunului va fi cântată seară de seară într-o serie de mini concerte de colinde.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cum pot vota alegătorii aflați în carantină sau izolare la domiciliu. MODEL DE CERERE pentru urna mobilă

Publicat

stampila vot

Cetățenii cu drept de vot aflați în carantină sau în izolare la domiciliu din cauza Covid, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, pot vota la alegerile parlamentare din 6 decembrie prin intermediul urnei speciale.

BEC a adoptat, în şedinţa de vineri, o decizie care modifică decizia 40/ 2020 privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei mobile.

Dacă sunt în carantină, alegătorii trebuie să depună o cerere pentru urna specială însoțită de copia deciziei de carantină emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti.

Dacă cetăţenii cu drept de vot se află în izolare la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, pot vota prin intermediul urnei speciale dacă depun o cerere în acest sens şi copia unuia dintre următoarele documente:

– biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare;

– decizia de izolare emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti;

– rezultatul testării COVID-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile.

Ce se întâmplă dacă bolnavii sau suspecții de COVID nu au actele doveditoare?

Cetăţenii cu drept de vot aflaţi în aceste situaţii, cărora nu li s-au eliberat actele în cauză, pot transmite, prin orice mijloace, birourilor electorale de circumscripţie sau oficiilor electorale, după caz, cereri privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale.

Birourile electorale de circumscripţie şi oficiile electorale asigură transmiterea, de îndată, către direcţiile de sănătate publică judeţeană / a municipiului Bucureşti, a listei persoanelor care au transmis cereri, în vederea luării măsurilor necesare pentru emiterea urgentă a documentelor necesare exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, precizează BEC.

Cererea pentru urna mobilă – vezi model AICI (.pdf)

Cum se depun cererile?

Cetăţenii cu drept de vot aflaţi în situaţiile de mai sus pot transmite, prin mijloace electronice, biroului electoral de circumscripţie sau oficiului electoral, după caz, cererile pentru urna specială şi copiile actelor necesare, până cel mai târziu în data de 4 decembrie 2020.

Cererile şi documentele primite de biroul electoral de circumscripţie sau oficiul electoral, după caz, sunt imprimate de către acesta şi sunt transmise prin intermediul Instituţiei Prefectului, până cel mai târziu în data de 6 decembrie 2020, ora 10:00, biroului electoral al secţiei de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale.

Vezi AICI lista birourile electorale de circumscripție

Cum se solicită urna mobilă în alte cazuri de boală sau invaliditate

În cazul alegătorilor care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, cererile de vot prin intermediul urnei speciale, precum şi copiile actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate pot fi depuse, prin intermediul oricărei persoane, la biroul electoral de circumscripţie sau la oficiul electoral, între data intrării în vigoare a acestei decizii şi 4 decembrie.

Cererile şi documentele primite de biroul electoral de circumscripţie sau oficiul electoral, după caz, sunt transmise prin intermediul instituţiei prefectului, până cel mai târziu în data de 6 decembrie, ora 10:00, biroului electoral al secţiei de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale.

BEC mai arată că cetăţenii cu drept de vot care nu se pot deplasa la urne din cauză de boală sau invaliditate pot transmite, prin mijloace electronice, biroului electoral de circumscripţie sau oficiului electoral, după caz, cererile de vot prin intermediul urnei speciale şi copiile actelor solicitate până cel mai târziu în data de 4 decembrie.

Cererile şi documentele primite de biroul electoral de circumscripţie sau oficiul electoral, după caz, sunt imprimate de către acesta şi sunt transmise prin intermediul instituţiei prefectului, până cel mai târziu în data de 6 decembrie, ora 10:00, biroului electoral al secţiei de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale.

sursa: digi24.ro, bec.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE OFICIAL: CARANTINĂ la Vințu de Jos de duminică, timp de 14 zile. Cum se va putea vota. MĂSURI

Publicat

Ca urmare a situației epidemiologice din Vințu de Jos, generată de virusul Sars-Cov-2, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a emis vineri seara ordinul privind instituirea carantinei zonale în localitate, pentru o perioadă de 14 zile. 

Măsura va intra în vigoare duminică, 29 noiembrie, la ora 06:00.

UPDATE: Ordinul șefului DSU privind instituirea carantinării zonale în localitatea Vințu de Jos a fost publicat în Monitorul Oficial nr 1155/27.11.2020. Instituirea carantinei intră în vigoare începând cu data de 29.11.2020, orele 06.00.

Ordinul șefului Departamentului pentru Situații de Urgență privind instituirea carantinei zonale în localitatea Vințu de Jos, județul Alba

Art. 1 (1) Începând cu data de 29.11.2020 ora 06:00, se instituie pentru o perioadă de 14 zile măsura de carantină zonală în localitatea Vințu de Jos, județul Alba.

Perimetrul vizat de măsura prevăzută la alin. 1 este delimitat de următoarele coordonate geografice:

– 46.023479, 23.536368 DJ107C – Zona Pasaj CFR

– 45.976520, 23.462587 DJ107C – Trecere nivel Cale Ferată DN7

– 45.981287, 23.518159 DN7 / E68 – Sens Giratoriu Vințișoara Autostrada A1/DN7

– 45.9678734, 23.479640 DJ705B – Vințu de Jos – Pianu

– 45.9998704, 23.475675 DJ705B – Podul peste Râul Mureș – Vurpăr

ART.2 Este strict interzisă intrarea / ieșirea din zona carantinată prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile naționale, județene, comunale și forestiere.

ART.3 Circulația și staționarea în spații publice a persoanelor este interzisă, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza Declarației pe proprie răspundere (Anexă), legitimație de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator.

ART.4 În zona prevăzută la art. 1 alin. (2), se propune instituirea următoarelor măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent sau tranzitează zona menționată la art. 1:

 • identificarea persoanelor cu domiciliul, reședința ori adresa declarată în zona menționată la art. 1 alin. (2) și introducerea acestora în bazele de date dedicate;
 • limitarea la maximum a deplasării persoanelor şi monitorizarea permanentă a respectării acestei măsuri. Ieșirea persoanelor din locuință este permisă doar pe bază de Declarație pe proprie răspundere (Anexă), legitimație de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, după caz.

În intervalul orar 06.00-22.00, în interiorul zonei menționată la art. 1 alin. (2), se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:

 • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 • deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale, pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani în intervalul 10:00 – 13:00, iar pentru persoanele cu vârsta mai mică de 65 de ani în intervalele orare 06:00 – 10:00, respectiv 13:00-20:00;
 • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
 • deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
 • deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
 • deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
 • deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
 • deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;
 • îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate;
 • eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
 • participare la programe sau proceduri în centrele de tratament;
 • pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;
 • alte motive justificative precum: îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie, evenimente de stare civilă;

În intervalul orar 22.00 – 6.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la punctul 3, lit. a), c), d).

În/din zona menționată la art. 1 alin. (2) este permisă intrarea / ieșirea pentru:

 • transportul de marfă indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionarea populației;
 • persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitare, veterinare, situațiilor de urgență, administrației publice locale, a asistenței și protecției sociale, judiciare, serviciilor de utilitate publică, agriculturii, alimentației publice, comunicațiilor și transporturilor;
 • persoanele care locuiesc în zona carantinată și desfășoară activitatea profesională în afara zonei carantinate;
 • persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
 • deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea / însoțirea copiilor / membrilor de familie, îngrijirea unei / unui rude / afin sau a unei persoane aflate în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
 • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
 • urgențe medicale.
 • îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi.
 • pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura olografă a declarantului. Declarația poate fi prezentată în format letric (suport hârtie) sau pe un dispozitiv electronic.

Se permite tranzitarea unității administrativ teritoriale menționată la art. 1 alin. (2) de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acesteia, fiind interzisă staționarea în localitate.

Se permite oficierea slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepția celor la care participă doar personalul bisericesc. Pentru evenimentele organizate în exterior se va respecta norma de 4 mp/persoană, cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin Ordinul comun al Ministrului sănătății și al Ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

Se permite oficierea slujbelor de înmormântare, cu participarea a maxim 8 persoane în interior iar în exterior cu participarea a maxim 20 persoane;

Se permite oficierea evenimentelor de stare civilă cu prezența a maxim 10 persoane în interiorul clădirii, iar în exterior cu participarea a maxim 20 persoane, cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin Ordinul comun al Ministrului sănătății și al Ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

Controlul măsurilor privind limitarea deplasării persoanelor în / din unitatea administrativ teritorială menționată la art. 1 alin. (2) și măsurile de ordine publică vor fi organizate și coordonate de către Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, a Poliției locale, efective din cadrul DSP, DSVSA, ITM, Protecția Consumatorului, ISCTR sau alți funcționari anume desemnați prin dispoziție a primarului unității administrativ teritoriale;

ART. 5. (1) Se permite, în data de 5 decembrie 2020, deplasarea la/de la sediile secţiilor de votare, a persoanelor implicate în organizarea alegerilor, precum și a persoanelor care depun cereri de vot prin intermediul urnei speciale.

(2) Se permite, în data de 6 decembrie 2020, deplasarea la/de la sediile secţiilor de votare, pentru exercitarea dreptului de vot, observarea alegerilor și pentru efectuarea operațiunilor electorale, cu respectarea dispozițiilor Ordinului comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne nr. 2009/166/2020 privind stabilirea unor măsuri şi acţiuni de sănătate publică necesar a fi respectate pentru desfăşurarea în siguranţă a procesului electoral din țară la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaților din anul 2020, a alegătorilor și a persoanelor implicate în organizarea și observarea alegerilor.

(3) Se permite, în data de 6 decembrie 2020, deplasarea cu urna specială pe raza teritorială a localității a echipelor formate din membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, însoțite de persoane acreditate și personal de pază, în vederea exercitării dreptului de vot de către alegătorii care nu se pot prezenta la secțiile de votare.

(4) Se permite în datele de 6 și 7 decembrie 2020, deplasarea la/de la sediile birourilor electorale de circumscripție, pentru predarea materialelor rezultate din procesul electoral, a membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare și a persoanelor care îi însoțesc, precum operatori de calculator, persoane acreditate și personal de pază.

ART. 6 În zona prevăzută la art. 1 alin. (2), se interzic următoarele activități:

 • organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) în spații închise și deschise;
 • organizarea de evenimente și/sau activități private pentru copii în spaţii închise cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă sau altele asemenea;
 • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor, cu excepția activităților de preparare a hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;
 • activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;
 • organizarea și desfășurarea adunărilor publice organizate în baza Legii Nr. 60/1991;
 • organizarea cu public în spații închise și deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, desfășurarea activităților de tipul spectacolelor și/sau concertelor, activități culturale, științifice, artistice sau de divertisment;
 • toate activitățile și competițiile sportive, individuale sau colective care se desfășoară în spatii închise sau deschise, cu excepția celor profesioniste organizate de federațiile de profil;
 • organizarea piețelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor si piețelor de vechituri;

ART. 7 (1) Se limitează programul de lucru cu publicul a operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare și nealimentare în intervalul orar 05.00 – 20.00, cu excepția farmaciilor și a stațiilor de distribuție carburant care pot avea program non-stop.

(2) Se limitează numărul de persoane în incinta magazinelor/supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate cu respectarea normelor de distanțare fizică respectiv protecție sanitară;

(3) În cazul centrelor comerciale/parcurilor comerciale se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană cu respectarea normelor de distanțare respectiv protecție sanitară;

(4) Operatorii economici au obligația de a afișa la loc vizibil, la intrarea în unitate, a programului de funcționare precum și a restricțiilor stabilite prin prezenta hotărâre inclusiv numărul maxim de persoane care pot avea acces simultan în interior.

Art. 8 Operatorii economici care desfășoară activități de transport persoane și care tranzitează zona carantinată vor putea efectua opriri în stațiile proprii pentru urcarea sau coborârea călătorilor. Operatorii vor lua măsurile necesare pentru limitarea accesului în mijloacele de transport astfel încât să fie respectate măsurile de distanțare fizică.

Art. 9 Direcția de Sănătate Publică a Județului Alba va evalua și prioritiza oportunitatea de testare a persoanelor și va transmite solicitările de sprijin cu materiale sanitare și personal de specialitate către Institutul Național de Sănătate Publică / Ministerul Sănătății;

Art. 10 Inspectoratul pentru Situații de Urgență „UNIREA” al județului Alba asigură transmiterea mesajelor de avertizare prin sistemul RO-ALERT către populația din zona carantinată, cu măsurile ce trebuie respectate pe timpul carantinei.

Vezi aici documentul complet. 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul a majorat plafonul maxim al veniturilor până la care se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinței

Publicat

Guvernul a majorat la 800 de lei nivelul de venituri până la care gospodăriile au dreptul la ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică, gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni, combustibili petrolieri.

Potrivit Ministerului Muncii, plafonul maxim al veniturilor până la care se acorda până acum acest beneficiu social era de 750 lei în cazul persoanelor care se își încălzesc locuințele cu gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri și puțin peste 786 lei/persoană în cazul familiilor care folosesc energie termică în sistem centralizat.

În contextul în care, de la data de 1 septembrie 2020, indemnizația socială pentru persoanele vârstnice a crescut cu 14%, de la 704 la 800 de lei, măsura era necesară pentru ca acestea să poată beneficia în continuare de protecție socială din partea statului pentru perioada sezonului rece noiembrie 2020 – martie 2021.

Pentru  persoanele singure care utilizează energia termică în sistem centralizat, plafonul maxim stabilit prin OUG nr.70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, cu modificările și completările ulterioare, este de 1.082 lei și rămâne neschimbat.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se bazează pe testarea mijloacelor și se iau în considerare atât veniturile persoanei singure/familiei, după caz, cât și bunurile deținute de acestea, până la un prag maxim al veniturilor/persoană.

„După majorarea pensiilor realizată de Guvernul Orban în luna septembrie, inclusiv prin majorarea pensiei sociale minime până la 800 de lei, este nevoie de modificarea acestui act normativ pentru a crește plafonul pentru persoanele care realizează venituri minime și care beneficiază în această perioadă de un ajutor de încălzire pentru sezonul rece.

Astfel, Guvernul a majorat plafonul veniturilor minime pentru persoanele care beneficiază de ajutor de încălzire, de la 750 de lei la 800 de lei. 

Persoanele care erau în riscul de a nu beneficia de ajutor de încălzire, prin această OUG vor putea beneficia de aceste măsuri de protecție socială, mai ales acum când suntem la începutul sezonului rece”, a transmis șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Guvernul a aprobat strategia de vaccinare împotriva COVID-19. Cine are prioritate la vaccin

Publicat

Guvernul a aprobat în ședința de vineri seară strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus, a anunțat sâmbătă şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă. Hotărârea de guvern stabilește care sunt categoriile prioritare la vaccinare: angajaţii din domeniul Sănătăţii, asistenţei sociale, cei din categoria de risc şi personalul din „domenii-cheie”. 

Actul normativ pregăteşte campania de vaccinare care va începe odată ce va fi pus la dispoziţie un vaccin.

„Potrivit acestei strategii de vaccinare adoptată, au fost stabilite grupurile prioritare: personalul din domeniul Sănătăţii, personalul din centrele rezidenţiale şi medico-sociale, populaţia cu risc ridicat de evoluţie severă în cazul infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi personalul din alte domenii-cheie, esenţiale pentru buna funcţionare a societăţii”, a declarat Ionel Dancă.

Persoanele din aceste categorii vor fi vaccinate în prima etapă, iar apoi vaccinarea va fi disponibilă și pentru restul populaţiei.

„Estimarea este că, în prezent, 70% din totalul populaţiei ar putea fi implicată în această campanie de vaccinare”, a spus Dancă.

Totodată, el a subliniat că vaccinarea este „gratuită şi voluntară”.

Guvernul face apel pentru sprijinirea campaniei de vaccinare.

„Guvernul României (…) face un apel către toate instituţiile implicate, dar şi către societatea civilă, către specialişti, ca, în dezbaterea publică, să sprijine această campanie de vaccinare pentru că aceasta reprezintă singurul remediu, pentru a pune capăt epidemiei de COVID-19. Trebuie evitate politizările pe acest subiect, pentru că în joc sunt viaţa şi sănătatea românilor şi chemăm alături în această campanie de vaccinare toţi specialiştii în domeniu”, a mai spus şeful Cancelariei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate