Actualitate
Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană: Modificările fiscale propuse în noul program de guvernare defavorizează toate companiile
Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) consideră că modificările fiscale din noul program de guvernare al PSD sunt îndreptate împotriva mediului de afaceri. Potrivit instituţiei, acestea reprezintă un real pericol pentru stabilitatea şi predictibilitatea politicilor economice.
Reamintim că Germania este cel mai important partener comercial şi economic al României. Are schimburi comerciale de peste 26 miliarde euro (peste 20% din comerţul exterior al României). Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) este reprezentanţa oficială a economiei germane şi totodată cea mai mare Cameră de Comerţ bilaterală din România. Are peste 550 de firme membre.
„Modelul fiscal propus este dăunător pentru România şi defavorizează toate companiile, fie ele naţionale sau multinaţionale, ducând la pierderea atractivităţii amplasamentului investiţional pentru companiile germane. Măsurile anunţate vor avea efecte negative directe nu doar asupra companiilor, ci şi asupra populaţiei României. Pe termen mediu aceste măsuri ar putea duce la reducerea locurilor de muncă şi a investiţiilor, ceea ce va atrage după sine alte consecinţe negative, de exemplu exodul forţei de muncă bine calificate, o tendinţa de pe urma căreia România suferă deja”, precizează Camera, într-un comunicat.
Potrivit AHK, predictibilitatea, stabilitatea, transparenţa şi statul de drept sunt deosebit de importante pentru a putea planifica noi investiţii şi pentru ca activităţile economice să se deruleze cu succes. Şi nu doar firmele germane au nevoie de stabilitate legislativă şi de un mediu economic stabil, pentru a investi în continuare şi a crea locuri de muncă.
A face o deosebire între companiile româneşti şi cele străine sau multinaţionale este, în opinia AHK România, o eroare şi nu este în avantajul nimănui. Companiile germane sunt bine integrate în sistemele naţionale, regionale, locale şi realizează o contribuţie decisivă la valoarea adăugată brută, dar şi la creşterea competitivităţii prin transferul de know-how. Aceste companii investesc intens în formarea angajaţilor, în cercetare şi dezvoltare, deseori în colaborare cu instituţii de cercetare naţionale, dar şi în dezvoltarea tehnologică a companiei, arată asociaţia.
Circa 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, sunt active în România. În judeţul Alba, companiile germane sunt printre cei mai mari investitori şi angajatori, printre care Daimler şi Bosch.
sursă: zf.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News