Connect with us
Advertisement

Eveniment

Când începe pelerinajul de Sfânta Parascheva. Sute de mii de credincioși, așteptați la eveniment. Tradiții și credințe populare

Program Sfânta Parascheva 2024

Publicat

Când începe pelerinajul de Sfânta Parascheva. Arhiepiscopia Iașilor a anunțat programul evenimentului din acest an. Manifestările sunt organizate timp de opt zile. Sunt așteptați să participe aproape 500.000 de credincioși.

Anul acesta vor fi aduse la Iași, de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos, pe lângă moaștele sfintei, și moaștele Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.

Pelerinajul la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei prilejuit de Hramul Sfânta Parascheva va începe marţi, 8 octombrie, de la ora 6.00. Atunci se face citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cursul dimineţii de 8 octombrie, în cadrul tradiţionalei procesiuni. Va fi depusă ulterior în baldachinul special amenajat în Curtea Mitropolitană.

Primirea moaștelor Sfântului Pantelimon va avea loc miercuri, 9 octombrie, potrivit basilica.ro.

Sfânta Parascheva. Slujba Sfintei Liturghii

În 14 octombrie 2024, ziua de prăznuire a Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat la limita cu Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane.

Pentru cei care nu vor reuşi să fie prezenţi în preajma zonei amenajate, slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în mai multe locaţii.

„Anul 2024 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept ‘an omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor şi an comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi’.

Aşadar, am dorit să oferim pelerinilor ce vor poposi la Iaşi în miezul lunii octombrie bucuria de a se întâlni cu un sfânt taumaturg, adică unul prin care Dumnezeu săvârşeşte vindecări şi aduce multă alinare celor afectaţi de felurite boli”, a declarat preotul Lucian Apopei, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, potrivit Agerpres.

Sfânta Parascheva. Programul sărbătorii – 2024, Iași

Marți, 8 octombrie

  • 6.00: Citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva
  • 6.30: Plecarea în procesiune cu cinstitele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Va participa Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopul Iașilor
  • 7.00: Așezarea sfintelor moaşte spre închinare, în baldachinul amenajat pe platoul din faţa Căminului preoțesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”
  • 7.00–7.30: Sfinţirea apei (Aghiasma mică) – lângă corpul C1 al Centrului eparhial
  • 7.00–11.00: Miezonoptica, Utrenia și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană)
  • 16.00–18.00: Vecernia, Litia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană)

Miercuri, 9 octombrie

  • 7.00–11.00: Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană)
  • 16.00–18.00: Vecernia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva
  • 20.00: Întâmpinarea sfintelor moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon la Catedrala Mitropolitană

Joi, 10 octombrie

  • 7.00–11.00: Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană)
  • 16.00–16.30: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva
  • 18.00: Prezentarea lucrărilor dedicate Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și Sfinților Doctori fără de arginți (Librăria Doxologia)
  • 19.00–23.00: Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (în Catedrala Mitropolitană).

Vineri, 11 octombrie

  • 7.00–11.00: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană)
  • 16.00–16.30: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva
  • 17.00: Vernisajul expoziției de pictură Rugați-vă cu glas tare! – cu pensula în mână în urma Psalmilor lui David – pictor Horia Țigănuș (Muzeul Mitropolitan)
  • 19.00–20.30: Pelerinajul „Calea Sfinţilor”. Procesiune cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon
  • 21.00–00.00: Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Mare Mucenic Pantelimon.

Sâmbătă, 12 octombrie

  • 7.00–11.00: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană)
  • 16.00–16.30: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva
  • 19.00–23.00: Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia glas VII a Sfântului Apostol Andrei – aducerea sfintelor moaște la Iași (1996) (în Catedrala Mitropolitană).

Duminică, 13 octombrie

  • 07.00–11.30: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Apostol Andrei, Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană)
  • 16.00–17.30: Paraclisul Maicii Domnului și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană)
  • 19.00: Concert de muzică sacră susţinut de grupul vocal Acapella din Bucureşti (în Catedrala Mitropolitană)
  • 21.00–02.00: Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia, Utrenia și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană)

Luni, 14 octombrie

  • 7.00–9.00: Miezonoptica, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ceasurile și Slavoslovia Mare (în Catedrala Mitropolitană)
  • 9.30–12.30: Sfânta Liturghie (pe podiumul amplasat la limita cu Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Răspunsurile vor fi date de corul Operei Naționale Române din Iași)
  • 16.00–16.30: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană)
  • 19.00–23.00: Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv (în Catedrala Mitropolitană)

Marți, 15 octombrie

  • 7.00–11.00: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană)
  • 16.00–18.00: Vecernia, Litia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană)
  • 19.00: Concert de muzică psaltică susţinut de corul Byzantion şi Mini Byzantion (în Catedrala Mitropolitană)

Sfânta Parascheva. Semnificațiile sărbătorii. Tradiții și credințe populare

Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei. Aceasta și-a împărțit averea săracilor și s-a retras în pustiul Iordanului, în rugăciune și credință.

La 25 de ani, un înger a îndemnat-o, în vis, să se întoarcă acasă. A ajuns la Epivata și și-a continuat viața-n rugăciune, fără să spună cuiva cine este. La moartea sa, a fost îngropată ca o străină. Mai mult decât atât, peste mormântul ei a fost îngropat un marinar. Unuia dintre cei care săpaseră groapa, i-a apărut în vis un mesaj în care i se dezvăluia Sfânta Parascheva.

Credincioșii i-au luat trupul și l-au așezat în biserica din Epivata. De atunci, moaștele ei sunt considerate vindecătoare.

În popor, Sfânta Parascheva este percepută ca fiind „mare la trup şi urâtă la chip”, dar cu un suflet bun. Se spune că îi fereşte pe oameni de boli, de grindină, trăsnet şi pe copii îi apără de deochi. I se mai spune şi Sfânta Vineri.

În această zi nu se mănâncă de dulce, nu se lucrează şi se dă de pomană pentru sufletele celor adormiţi. La ţară, în această zi, bătrânii nu făceau nici focul în sobă, pentru a nu atrage asupra casei lor nenorociri.

Se spune că fetele care cos și spală de Sf. Parascheva rămân nemăritate.

Nu se consumă fructele închise la culoare şi pepenele roşu în această zi, pentru că amintesc de sacrificiul martiric. Nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame în formă de cruce.

Se prezice vremea. Se spune că dacă este o zi frumoasă sau mohorâtă, la fel vor fi şi celelalte sărbători de peste an.

Moaștele Sfintei Parascheva

Moaștele Sfintei Parascheva au ajuns în țara noastră în anul 1641. Au fost așezate în biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, din Iași.

În anul 1884, au fost mutate în paraclisul mănăstirii, iar peste câțiva ani în Catedrala mitropolitană din Iași.

În martie 1944, sunt duse la Mănăstirea Ciorogârla de lângă București. În același an sunt readuse în Catedrala mitropolitană.

Din trupul Sfintei s-au luat de la început tălpile, care au rămas la Patriarhia Ecumenica din Constantinopol și care se afla în prezent la Biserica „Sfintii Împărati Constantin si Elena”, din Istanbul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement