Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Când instuțiile statului nu colaborează între ele: Medic din Sebeș, amendat de jandarmii solicitați să intervină la o urgență


Publicat

Un proces pentru anularea unei amenzi primite de un medic al Spitalului Municipal din Sebeș, din partea jandarmilor din Alba, scoate la suprafață problemele de colaborare dintre instituțiile și implicit angajații statului și modul în care aceștia își pun în aplicare atribuțiile de serviciu. 

Deși la prima vedere, problema necesita colaborarea urgentă dintre medic și jandarmi, cele două părți nu s-au înțeles din cauza atribuțiilor separate de serviciu pe care aceștia le au.

Mai mult de atât, medicul a fost amendat cu 100 de lei pentru apelare numărului de urgență 122, apel pe care jandarmii nu l-au considerat fondat. 

În urma amenzii primite, medicul în cauză a intentat un proces împotriva Inspectoratului de Jandarmi Alba, prin care a cerut anularea amenzii, iar un proces a început pe rolul Judecătoriei Sebeș.

O primă sentință a fost dată de judecătorii din Sebeș în data de 25 ianuarie 2021.

Toate detaliile incidentului petrecut în incinta Spitalului din Sebeș sunt detaliate pas cu pas, în motivarea judecătorilor, motivare care a fost făcută public în urmă cu câteva zile.

Ce s-a întâmplat

Incidentul s-a petrecut în data de 14 iulie 2020, în curtea unității medicale. Atunci o femeie a ajuns alături de fiica sa care era într-o stare vădită de agitație și care necesita tratament medical. Pacienta a fost însoțită la spital de către un echipaj de jandarmi.

Medicul de la urgențe după ce a observat starea pacientei a solicitat prin 122 pentru protecția mamei, a fetei, dar și a personalului medical, prezența forțelor de ordine ale MAI, pe toată durata actului medical.

Însă în urma apelării la numărului de urgență, medicul de la urgențe a fost amendat chiar de către jandarmii care au intervenit cu suma de 100 de lei pentru că apelul la 122 nu ar fi fost necesar.

Versiunea medicului Spitalului din Sebeș, potrivit motivării judecătorilor

După ce a observat agitația extremă a pacientei, medicul a decis că trebuie internată și a demarat obținerea telefonică a avizelor de internare într-un ambulatoriu de specialitate.

Echipajul de jandarmerie care a însoțit pacienta la spital a a anunțat medicul că ” nu va rămâne în unitatea de primiri urgențe cu pacienta, că nu sunt responsabili cu paza pacientei în spital și nici cu imobilizarea pacientei în vederea sedării”, se arată în motivarea instanței.

Medicul ar fi institat că prezența unor echipaje de ordine este necesară pe toată durata actului medical și până la obținerea avizului de internare, pentru protecția tuturor celor implicați, dar jandarmii au părăsit spitalul și au motivat că nu au în atribuții paza personalului medical sau asigurarea pacienților, se mai arată în documentul citat.

Atunci, medicul a apelat telefonic serviciul 112 pentru a solicita prezența unor forțe de ordine din cadrul MAI (nu neapărat jandarmi) care să asigure și la nevoie să imobilizeze pacienta până la momentul preluării acesteia de către echipajul de ambulanță.

Momentul amenzii

Același echipaj de jandarmi s-a reîntors la spital în jurul orei 13:00, care ”  vizibil deranjat de faptul că medicul a apelat serviciul de urgențe 112 a procedat la întocmirea procesului verbal atacat în care au consemnat faptul că ar fi solicitat un echipaj de poliție deși la fața locului s-ar fi aflat un echipaj de jandarmi” , se mai arată în motivarea instanței.

Medicul susține că ” nu a solicitat în mod expres un echipaj de politie, ci a solicitat un echipaj de ordine care să asigure condițiile necesare desfășurării actului medical în unitatea de primiri urgențe, având în vedere starea  pacientei respective.

De asemenea, la fața locului nu se afla niciun echipaj de jandarmi la momentul apelării telefonice a serviciului 112, având în vedere faptul că acest echipaj plecase deja din spital, ajungând doar după câteva minute de la apelul telefonic înapoi la secția de primiri urgențe” , mai este stipulat în documentul citat.

Versiunea Inspectoratului de Jandarmi Alba

Jandarmii care au intervenit în cazul respectiv sunt doi plutonieri adjuncți. Aceștia au declarat că au intervenit prima dată în urma unui apel făcut de mama pacientei care spunea că fata se manifestă violent.

Problema a apărut în momentul în care că tânăra a fost programată sa fie mutată la Spitalul din Alba Iulia la ora 15:00, dar jandarmii au ajuns la ora 12:00, iar mama nu știa ce va face 3 ore în curtea spitalului.

” Cei doi jandarmi au însoțit cele două persoane, la cortul de triaj din curtea spitalului, au luat legătura cu o asistentă, care la rândul ei a chemat doctorul în cauză, căreia i s-a prezentat situația de fapt.

Până la sosirea doctorului, jandarmii au fost nevoiți să o constrângă fizic pe pacientă, deoarece se manifesta foarte violent, chiar încercând să-si lovească mama în prezența celor doi jandarmi”  se arată în document.

Jandarmii au susținut că doctorul în cauză a refuzat să îi aplice un tratament pacientei și că le-a spus să stea alături de mama și fiică până la ora 15:00 când aceasta va fi transferată la Alba Iulia.

Potrivit acestora ceea ce a cerut medicul ar fi fost peste atribuțiile de serviciu și  ar fi fost o încălcare a atribuțiilor legale, care ar fi putut constitui un abuz din partea acestora.

Unul dintre agenți când a văzut că medicul nu acordă îngrijiri medicale a sunat la 112 și a solicitat o ambulanță, iar operatorul a precizat că doctorul trebuie să sedeze pacienta.

Jandarmul i-a transmis medicului ”cele comunicate de către operatorul de la SNUAU 112, în speranța că acesta va lua o măsură față de pacienta aflată într-o stare gravă, însă aceasta a precizat jandarmilor că „nimeni nu-mi spune mie cum să procedez”, mai este scris în document.

Între timp starea pacientei s-a agravat, susțin jandarmii și în timp ce se aștepta sosirea ambulanței, ” medicul în prezența jandarmilor, a apelat SNUAU 112 solicitând intervenția unui echipaj de poliție la fața locului, deoarece nu se poate înțelege cu echipajul de jandarmi prezent în curtea spitalului, după care a intrat în clădirea spitalului”, mai este scris.

După ce ambulanța a sosit, asistentul a mers după doctorul în cauză, iar după 10 minute cei doi au ieșit, iar doctorul i-a administrat o injecție pacientei.

Aceasta a fost dusă cu ambulanța la Alba Iulia.

Atunci jandarmii au întocmit și amenda de 100 de lei, pe numele medicului care a sunat la numărul de urgență.

Ce au decis magistrații Judecătoriei Sebeș

Doctorul a recunoscut că a apelat serviciul de urgență 112, în calitate de medic specialist medicină de urgență, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, la camera de gardă a primit o pacientă cu probleme și comportament violent și că a apelat la serviciul 112 pentru apărarea sa și a personalului medical.

Instanța apreciază că sesizarea petentei se circumscrie unei urgențe care să justifice apelarea serviciului 112 și să necesite acțiunea agenților specializate de intervenție, având în vedere starea de agitație extremă a pacientei cunoscută cu antecedente psihiatrice, fapt confirmat de matora propusă de petentă, făcându-se astfel dovada contrară celor reținute în cuprinsul procesului-verbal de contravenție, se arată în decizia judecătorilor.

Drept urmare, judecătorii au anulat amenda primită de medic din partea jandarmilor. Decizia din data de 25 ianuarie 2021 nu a fost definitivă și poate fi atacată în termen de 30 de zile de la comunicare.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Sorin Cîmpeanu: Plata cu ora, ar fi soluția pentru profesori, dacă se va interzice cumulul pensiei cu salariul

Publicat

Profesorii din învățământul universitar și preuniversitar ar putea fi plătiți cu ora, în cazul în care nu va mai fi permis cumulul pensiei cu salariul. Aceasta este soluția văzută de ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat astăzi că profesorii ar trebui să poată lucra și după vârsta la care trebuie să se pensioneze, pentru că altfel în sistem va fi mai mult personal necalificat.

În cazul în care nu va mai fi posibil ca pensia să fie cumulată cu salariul, o soluție ar fi plata cu ora, a spus ministrul.

„Sunt convins că va fi posibilă plata cu ora, chiar pentru acei colegi ai noștri care au calitatea de pensionari. Dacă nu ar fi posibilă plata cu ora în sistemul de învățământ, o resursă umană și așa deficitară din perspectiva calificării și a competenței, ar deveni încă și mai mare problemă din această perspectivă. Practic, am duce școala românească mult mai mult către personal necalificat în învățământ și sunt convins că nimeni nu își dorește acest lucru. Subliniez, e vorba de plată cu ora și în universitar, și în preuniversitar”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat că pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul de la stat și că cei care vor să se reangajeze în sistemul public trebuie să aleagă între pensie și salariu.

Aceasta a precizat că a fost pregătit un proiect de lege prin care oamenii vor putea să opteze între pensie sau salariul la stat.

Dacă aleg salariul, a mai spus Raluca Turcan, aceștia vor putea să se pensioneze la vârsta pe care și-o aleg, maximum 70 de ani, și să fie în continuare salariați.

Sursa: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Conflict deschis în Alianța USR PLUS Alba, după votul de vineri din Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia. Ce s-a întâmplat

Publicat

Scandalul din interiorul Alianței USR PLUS Alba se pare că a devenit public, după cea mai recentă ședință de Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, unde consilierii locali PLUS au votat diferit față de cei din USR.

Mai multe surse politice au susținut că în interiorul Alianței USR PLUS Alba, încă dinainte de alegerile locale din 2020 există un conflict între cele două formațiuni, însă acesta nu a fost făcut public până vineri 26 februarie. 

Mai exact, pe ordine de zi a Consiliului Local s-a aflat mandatarea primarului Gabriel Pleșa (USR PLUS) pentru semnarea noului contract cu firma de transport STP, contract care trebuie să asigure realizarea transportului public comun atât în Alba Iulia dar și în localitățile care fac parte din AIDA-TL. 

În ultimele două săptămâni, Primăria Alba Iulia, AIDA TL și STP s-au aflat într-un ”război” dus prin declarații de presă și comunicate, scandal care a culiminat cu oprirea gratuității pentru pensionari, elevi și studenți, gest motivat de STP prin faptul că Primăria Alba Iulia nu a achitat mai multe facturi restante.

CITEȘTE ȘI: Războiul dintre Primăria Alba Iulia și STP: Consilierii Locali l-au mandatat pe Gabriel Pleșa pentru a semna noul contract

Liderul USR Alba, deputatul Beniamin Todosiu a reacționat într-o postare pe Facebook după ce doi consilieri locali PLUS au votat pentru mandatarea primarului Plesa de a semna noul contract, în timp ce colegii lor din USR au votat împotrivă sau s-au abținut.

Hotărârea a trecut cu 11 voturi, voturi date de consilierii locali PNL și cei din PLUS.

La scurt timp, Beniamin Todosiu a scris pe Facebook:

”Gestul colegilor din PLUS este regretabil și mă întreb dacă aceștia înțeleg cu adevărat ce înseamnă responsabilitatea poziției de consilier local. Când au fost învestiți în funcție au jurat că vor fi în slujba cetățeanului, iar acest lucru înseamna să apere interesele albaiulienilor.

Sunt dezamăgit și îngrijorat de votul colegilor de alianță care practic, astăzi, și-au bătut joc de albaiulieni și au angajat primăria într-un contractat despre care există suspiciuni rezonabile că e păgubos și cu vădite semne de ilegalitate.

Vă anunț că voi sesiza Biroul Național al Alianței USR PLUS privind acest derapaj al colegilor din PLUS pentru că gestul lor încalcă toate principiile pe care am promis că le respectăm și că luptăm pentru ele.”

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

LISTA: Scenariile pentru școlile, liceele și grădinițele din Alba. Cum vor funcționa în perioada 1-5 martie. Decizia CJSU

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba a aprobat scenariile în care vor funcționa unitățile de învățământ din județ, în săptămâna 1-5 martie. A fost luată în calcul rata incidenței cazurilor COVID pe localități.

În total, 32.650 elevi merg fizic la școală (și 15.824 online), în județul Alba, săptămâna viitoare, față de 33.277 în perioada 22-26 februarie.

În scenariul 3/roșu sunt Alba Iulia, Sebeș, Teiuș, Ciugud, Berghin, Cricău, Crăciunelu de Jos, Ponor, Șpring. În aceste localități (inclusiv unitățile arondate din sate/cartiere) vor merge la școală doar elevii din ciclul primar (clasele zero-IV) și la grădiniță, preșcolarii.

Scenariul 2/galben (la școală/grădiniță, fizic, doar preșcolarii, elevii din clasele zero-IV, VIII, XII, XIII, restul online): Aiud, Blaj, Cugir, Ocna Mureș; Cut, Galda de Jos, Ighiu, Livezile, Lopadea Nouă, Meteș, Mihalț, Mirăslău, Ocoliș, Pianu de Sus, Săsciori, Sâncel, Sântimbru, Șona, Stremț, Șibot.

Scenariul 1/ verde (toți elevii/preșcolarii la școală/grădiniță, fizic): Abrud, Baia de Arieș, Câmpeni, Zlatna; Albac, Almașu Mare, Arieșeni, Avram Iancu, Bistra, Blandiana, Bucerdea Grânoasă, Bucium, Câlnic, Cenade, Cergău, Cetatea de Baltă, Ciuruleasa, Daia Română, Doștat, Fărău, Gârbova, Gârda de Sus, Hopârta, Horea, Întregalde, Jidvei, Lunca Mureșului, Lupșa, Mogoș, Noșlac, Ohaba, Poiana Vadului, Poșaga, Rădești, Râmeț, Rimetea, Roșia de Secaș, Roșia Montană, Sălciua, Săliștea, Scărișoara, Sohodol, Șugag, Unirea, Vadu Moților, Valea Lungă, Vidra, Vințu de Jos.

Vezi HOTĂRÂREA NR. 43  – CJSU ALBA cu scenariile pe unități de învățământ săptămâna 1-5 martie

HOTĂRÂREA NR. 43 APROBARE SCENARII INV. 01-05 martie din 26.02.2021

Cum se aplică scenariile pentru funcționarea școlilor în semestrul al doilea:

Scenariul 1 (verde): Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori

– participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicare tuturor normelor de protecţie

Scenariul 2 (galben): Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori – participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie

Scenariul 3 (roșu): Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori

– participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar

– participarea zilnică, în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu

JUDEȚUL ALBA – scenarii unități de învățământ, săptămâna 1-5 martie:

Unitatea de învățământ / Incidența comunicată de DSP / Scenariul / Elevi care vin la școală / Elevi care studiază online

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Liberalizarea pieței de energie: Sute de sesizări transmise de consumatori în legătură cu servicii prestate. Precizări ANPC

Publicat

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a primit, de la începutul lunii ianuarie până în prezent, 298 de sesizări cu privire la nemulţumirile consumatorilor legate de serviciile prestate pe piaţa liberă de energie, a declarat vineri, directorul general al ANPC, Paul Anghel, într-o conferinţă privind liberalizarea pieţei de energie.

„Sunt 298 de sesizări cu privire la nemulţumiri ale consumatorilor români, de la 1 ianuarie până azi, legate de serviciile prestate de această piaţă liberă, fie că vorbim de întârzieri la semnarea contractelor, fie că vorbim de întârzieri de a li se trimite forma contractului sau actele adiţionale, sau nemulţumiri legate de preţul pe KWh sau pe metru cub”, a spus Anghel.

Vezi și Sfaturi pentru încheierea contractelor de energie electrică. Cum trebuie analizate ofertele furnizorilor

El a subliniat că, din perspectiva informării consumatorilor, atât Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei, cât şi ANPC au făcut publice informaţii cu privire la posibilitatea consumatorilor de alege unul sau altul dintre furnizori şi că, din perspectiva supravegherii pieţei, împreună cu ANRE, în perioada următoare va fi demarat un control amplu legat, inclusiv, de clauzele abuzive din contractele existente la noii furnizori de energie electrică şi gaze naturale.

„Acolo unde vom constata că sunt clauze care creează dezechilibre semnificative între drepturi şi obligaţii le vom trimite instanţelor judecătoreşti să se pronunţe asupra caracterului abuziv sau, pe cale, amiabilă vom discuta cu reprezentanţii operatorilor economici pentru a modifica acele clauze”, a subliniat Paul Anghel, precizând că acele 298 de reclamaţii dau teme pentru controalele pe care instituţia le face pentru supravegherea pieţei la nivel naţional.

Acesta a mai menţionat că ANPC a postat mesaje de informare pe site-ul instituţiei, pe Facebook şi pe celelalte canale de comunicare şi că, în urma discuţiilor cu ministrul energiei, Virgil Popescu, cu conducerea Consiliului Concurenţei şi a ANRE s-a constatat că sunt anumit societăţi care nu informau corect consumatorii cu privire la posibilitatea de a schimba furnizorul de energie electrică sau de gaze.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate