Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Când instuțiile statului nu colaborează între ele: Medic din Sebeș, amendat de jandarmii solicitați să intervină la o urgență

Publicat

Un proces pentru anularea unei amenzi primite de un medic al Spitalului Municipal din Sebeș, din partea jandarmilor din Alba, scoate la suprafață problemele de colaborare dintre instituțiile și implicit angajații statului și modul în care aceștia își pun în aplicare atribuțiile de serviciu. 

Deși la prima vedere, problema necesita colaborarea urgentă dintre medic și jandarmi, cele două părți nu s-au înțeles din cauza atribuțiilor separate de serviciu pe care aceștia le au.

Mai mult de atât, medicul a fost amendat cu 100 de lei pentru apelare numărului de urgență 122, apel pe care jandarmii nu l-au considerat fondat. 

În urma amenzii primite, medicul în cauză a intentat un proces împotriva Inspectoratului de Jandarmi Alba, prin care a cerut anularea amenzii, iar un proces a început pe rolul Judecătoriei Sebeș.

O primă sentință a fost dată de judecătorii din Sebeș în data de 25 ianuarie 2021.

Toate detaliile incidentului petrecut în incinta Spitalului din Sebeș sunt detaliate pas cu pas, în motivarea judecătorilor, motivare care a fost făcută public în urmă cu câteva zile.

Ce s-a întâmplat

Incidentul s-a petrecut în data de 14 iulie 2020, în curtea unității medicale. Atunci o femeie a ajuns alături de fiica sa care era într-o stare vădită de agitație și care necesita tratament medical. Pacienta a fost însoțită la spital de către un echipaj de jandarmi.

Medicul de la urgențe după ce a observat starea pacientei a solicitat prin 122 pentru protecția mamei, a fetei, dar și a personalului medical, prezența forțelor de ordine ale MAI, pe toată durata actului medical.

Însă în urma apelării la numărului de urgență, medicul de la urgențe a fost amendat chiar de către jandarmii care au intervenit cu suma de 100 de lei pentru că apelul la 122 nu ar fi fost necesar.

Versiunea medicului Spitalului din Sebeș, potrivit motivării judecătorilor

După ce a observat agitația extremă a pacientei, medicul a decis că trebuie internată și a demarat obținerea telefonică a avizelor de internare într-un ambulatoriu de specialitate.

Echipajul de jandarmerie care a însoțit pacienta la spital a a anunțat medicul că ” nu va rămâne în unitatea de primiri urgențe cu pacienta, că nu sunt responsabili cu paza pacientei în spital și nici cu imobilizarea pacientei în vederea sedării”, se arată în motivarea instanței.

Medicul ar fi institat că prezența unor echipaje de ordine este necesară pe toată durata actului medical și până la obținerea avizului de internare, pentru protecția tuturor celor implicați, dar jandarmii au părăsit spitalul și au motivat că nu au în atribuții paza personalului medical sau asigurarea pacienților, se mai arată în documentul citat.

Atunci, medicul a apelat telefonic serviciul 112 pentru a solicita prezența unor forțe de ordine din cadrul MAI (nu neapărat jandarmi) care să asigure și la nevoie să imobilizeze pacienta până la momentul preluării acesteia de către echipajul de ambulanță.

Momentul amenzii

Același echipaj de jandarmi s-a reîntors la spital în jurul orei 13:00, care ”  vizibil deranjat de faptul că medicul a apelat serviciul de urgențe 112 a procedat la întocmirea procesului verbal atacat în care au consemnat faptul că ar fi solicitat un echipaj de poliție deși la fața locului s-ar fi aflat un echipaj de jandarmi” , se mai arată în motivarea instanței.

Medicul susține că ” nu a solicitat în mod expres un echipaj de politie, ci a solicitat un echipaj de ordine care să asigure condițiile necesare desfășurării actului medical în unitatea de primiri urgențe, având în vedere starea  pacientei respective.

De asemenea, la fața locului nu se afla niciun echipaj de jandarmi la momentul apelării telefonice a serviciului 112, având în vedere faptul că acest echipaj plecase deja din spital, ajungând doar după câteva minute de la apelul telefonic înapoi la secția de primiri urgențe” , mai este stipulat în documentul citat.

Versiunea Inspectoratului de Jandarmi Alba

Jandarmii care au intervenit în cazul respectiv sunt doi plutonieri adjuncți. Aceștia au declarat că au intervenit prima dată în urma unui apel făcut de mama pacientei care spunea că fata se manifestă violent.

Problema a apărut în momentul în care că tânăra a fost programată sa fie mutată la Spitalul din Alba Iulia la ora 15:00, dar jandarmii au ajuns la ora 12:00, iar mama nu știa ce va face 3 ore în curtea spitalului.

” Cei doi jandarmi au însoțit cele două persoane, la cortul de triaj din curtea spitalului, au luat legătura cu o asistentă, care la rândul ei a chemat doctorul în cauză, căreia i s-a prezentat situația de fapt.

Până la sosirea doctorului, jandarmii au fost nevoiți să o constrângă fizic pe pacientă, deoarece se manifesta foarte violent, chiar încercând să-si lovească mama în prezența celor doi jandarmi”  se arată în document.

Jandarmii au susținut că doctorul în cauză a refuzat să îi aplice un tratament pacientei și că le-a spus să stea alături de mama și fiică până la ora 15:00 când aceasta va fi transferată la Alba Iulia.

Potrivit acestora ceea ce a cerut medicul ar fi fost peste atribuțiile de serviciu și  ar fi fost o încălcare a atribuțiilor legale, care ar fi putut constitui un abuz din partea acestora.

Unul dintre agenți când a văzut că medicul nu acordă îngrijiri medicale a sunat la 112 și a solicitat o ambulanță, iar operatorul a precizat că doctorul trebuie să sedeze pacienta.

Jandarmul i-a transmis medicului ”cele comunicate de către operatorul de la SNUAU 112, în speranța că acesta va lua o măsură față de pacienta aflată într-o stare gravă, însă aceasta a precizat jandarmilor că „nimeni nu-mi spune mie cum să procedez”, mai este scris în document.

Între timp starea pacientei s-a agravat, susțin jandarmii și în timp ce se aștepta sosirea ambulanței, ” medicul în prezența jandarmilor, a apelat SNUAU 112 solicitând intervenția unui echipaj de poliție la fața locului, deoarece nu se poate înțelege cu echipajul de jandarmi prezent în curtea spitalului, după care a intrat în clădirea spitalului”, mai este scris.

După ce ambulanța a sosit, asistentul a mers după doctorul în cauză, iar după 10 minute cei doi au ieșit, iar doctorul i-a administrat o injecție pacientei.

Aceasta a fost dusă cu ambulanța la Alba Iulia.

Atunci jandarmii au întocmit și amenda de 100 de lei, pe numele medicului care a sunat la numărul de urgență.

Ce au decis magistrații Judecătoriei Sebeș

Doctorul a recunoscut că a apelat serviciul de urgență 112, în calitate de medic specialist medicină de urgență, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, la camera de gardă a primit o pacientă cu probleme și comportament violent și că a apelat la serviciul 112 pentru apărarea sa și a personalului medical.

Instanța apreciază că sesizarea petentei se circumscrie unei urgențe care să justifice apelarea serviciului 112 și să necesite acțiunea agenților specializate de intervenție, având în vedere starea de agitație extremă a pacientei cunoscută cu antecedente psihiatrice, fapt confirmat de matora propusă de petentă, făcându-se astfel dovada contrară celor reținute în cuprinsul procesului-verbal de contravenție, se arată în decizia judecătorilor.

Drept urmare, judecătorii au anulat amenda primită de medic din partea jandarmilor. Decizia din data de 25 ianuarie 2021 nu a fost definitivă și poate fi atacată în termen de 30 de zile de la comunicare.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax