Eveniment
Când se schimbă ora, săptămâna aceasta: Noaptea în care se dau ceasurile înapoi, la ora de iarnă. Efecte asupra organismului
Când se schimbă ora. În ciuda discuțiilor la nivel european, și în acest an europenii vor avea parte de o trecere la ora de iarnă. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Concret, ora 04:00 devine ora 03:00. Schimbarea are loc în ultima duminică din luna octombrie, în noaptea de 26 spre 27 octombrie.
Modificarea orei va aduce o oră în plus, iar duminică, 27 octombrie, va fi cea mai lungă zi a anului, cu 25 de ore.
După schimbarea orei toamna, când trecem la ora de iarnă (ceasurile se dau cu o oră înapoi), în mod obișnuit dormim cu o oră mai mult în noaptea imediat următoare schimbării. Acest lucru se întâmplă deoarece, oficial, ceasurile sunt întoarse cu o oră, astfel încât noaptea de tranziție devine mai lungă.
Ora se schimbă toamna în Europa datorită tranziției la ora standard sau ora de iarnă, parte a unui sistem cunoscut sub numele de timp de vară.
Acest sistem a fost introdus inițial pentru a folosi mai bine lumina naturală pe parcursul zilelor mai lungi din sezonul cald.
De ce se schimbă ora
Ideea inițială a fost să se reducă consumul de energie prin prelungirea perioadei de lumină naturală în orele de activitate ale zilei.
Prin schimbarea orei, oamenii folosesc mai puțin iluminat artificial dimineața și seara.
În lunile de vară, zilele sunt mai lungi, iar mutarea ceasului înainte în primăvară ajută la folosirea mai eficientă a luminii naturale.
Toamna, când zilele devin mai scurte, ora este dată înapoi pentru a sincroniza mai bine activitățile zilnice cu lumina naturală.
Studiile au sugerat că schimbarea orei poate contribui la reducerea accidentelor de circulație și la îmbunătățirea productivității, deoarece oamenii sunt mai activi și alertați pe timp de zi.
Efecte asupra organismului uman
Schimbarea orei, fie toamna, fie primăvara, poate avea efecte asupra organismului, deoarece perturbă ritmul circadian, ceasul nostru intern care reglează ciclul somn-veghe.
Chiar dacă modificarea pare mică (doar o oră), aceasta poate afecta atât sănătatea fizică, cât și cea mentală.
chimbarea orei poate provoca dificultăți în adaptarea la un nou program de somn. Unii oameni pot avea probleme cu adormirea sau trezirea la timp, ceea ce poate duce la insomnie temporară, somn neodihnitor și oboseală sau somnolență în timpul zilei.
Oboseala acumulată din cauza perturbării somnului poate afecta concentrarea și performanța la muncă sau școală.
În primele zile după schimbarea orei, crește riscul de erori și accidente, atât la locul de muncă, cât și pe drumurile publice, potrivit Academiei Americane pentru Medicina Somnului.
Schimbarea orei, mai ales toamna, poate amplifica senzațiile de letargie și lipsa de motivație, contribuind la stări de anxietate sau depresie ușoară, mai ales în combinație cu zilele mai scurte și expunerea redusă la lumină naturală.
Studiile arată că în primele zile după schimbarea orei, în special la trecerea la ora de vară, se înregistrează o creștere a accidentelor de circulație, probabil din cauza oboselii și a faptului că oamenii nu sunt încă adaptați la noul ritm.
Unele cercetări sugerează că trecerea la ora de vară poate crește ușor riscul de atacuri de cord în zilele imediat următoare schimbării, din cauza perturbării ritmului circadian și a creșterii nivelului de stres.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News