Eveniment
Călin Potor îl susţine pe Radu Vieru, „ca om”, la următoarele alegeri. Vezi planurile ţărănistului după obţinerea funcţiei de primar al Alba Iuliei
Medicul Radu Vieru şi-a lansat oficial, sâmbătă, candidatura la Primăria Alba Iulia din partea PNŢCD. Evenimentul a beneficiat de participarea lui Victor Ciorbea, a mai multor membri din partea organizaţiilor judeţene a partidului şi, nu în ultimul rând, a reprezentanţilor conducerii PNL Alba, respectiv a candidatului liberal la Primărie, Călin Potor. Acesta a lăsat la o parte rivalităţile politice şi a luat cuvântul în cadrul conferinţei, declarând că îl admiră pe Radu Vieru ca om şi că este prezent în semn de respect pentru acesta.
Nu ştim dacă această admiraţie faţă de contracandidatul său la funcţia de primar al municipiului Alba Iulia se va păstra la fel de vie şi în lunile care urmează sau dacă prezenţa lui Călin Potor la evenimentul de sâmbătă a fost doar un semn că Radu Vieru şi PNŢCD nu reprezintă o ameninţare directă la viitoarele alegeri din 2012. Va lăsa oare PNL Alba garda jos în faţa ţărăniştilor la următoarele alegeri, este prietenia şi colegialitatea între medici mai presus decât obţinerea funcţiei de primar sau pur şi simplu asistăm la o strategie a liberalilor de umanizare în faţa electoratului? Răspunsul o să îl avem în curând, dar cert este că alesul PNL, Călin Potor nu a venit singur la eveniment, ci însoţit de colegii săi de partid, Florin Roman, Gabi Pleşa şi Rareş Buglea.
În ceea ce îl priveşte, Radu Vieru a declarat că este pregătit să intre în marea bătălie pentru funcţia de primar al municipiului. Vă prezentăm discursul candidatului PNŢCD la prezentarea candidaturii.
Discursul medicului Radu Vieru la prezentarea candidaturii sale pentru funcţia de primar al municipiului Alba Iulia din partea PNŢCD
„Românii au fobie de politică deşi, paradoxal, toţi românii par să facă politică. Asa cum, majoritatea românilor lasă impresia că sunt mari specialişti în fotbal, economie, bănci, finanţe şi chiar… în meteo! Politica se practică peste tot, la colţul străzii, în cafenele, la locul de muncă şi, de ce nu, chiar şi în Parlament. Politica este ceva incitant, pasionant, dar, dacă o faci într-un cadru organizat, în cadrul unui partid, devii automat un <paria>, devii duşmanul tuturor, te scalzi în noroi şi chiar te compromiţi. Oare de ce? În continuu mi-am pus întrebarea asta. Poate din cauza faptului că în politica românească, la toate nivelurile domină scandalurile, ameninţările, interesele de grup sau mojiciile? Poate din cauza faptului că în politica de la noi găseşti un procent important de agramaţi şi, vrei nu vrei, te doare? Poate datorită faptului că ţara asta e împărţită de prea mult timp în grupuri de interese cărora sub nici o formă nu le pasă de cei de jos, de muribunzii lipsiţi de speranţă şi de apărare?
Cred că am aşteptat destul
Şi totuşi, cred că nu ne mai putem ascunde la nesfârşit. Politica este un lucru care ne priveşte pe toţi, iar de fiecare decizie a oamenilor politici depinde viaţa noastră şi a copiilor noştri! Cred că am aşteptat destul! Cred că e timpul ca românii să îşi susţină examenul de maturitate şi de demnitate. Cred că românii trebuie să redevină conştienţi de puterea pe care o au atunci când merg la vot! Votul fiecărui român înseamnă responsabilitate faţă de sine şi faţă de un viitor mai bun şi mai curat. A devenit, deja, un act de bravură sintagma <nu mă duc la vot pentru că toţi politicienii sunt la fel şi nu se va schimba nimic>. Eu cred că, de fapt, această atitudine este un act de laşitate extrem. Ajunge cât timp am dat cu piciorul singurului moment în care putem schimba ceva. Singurului moment când suntem cu adevărat o forţă. Cred ca e vremea ca românii să îşi dea seama că şansa de a putea vota e o datorie personală şi o dovadă de respect pentru miile de morţi, majoritatea tineri, ai Revoluţiei din 89.
Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, un partid bazat pe patriotism luminat, democraţie, morală creştină şi dreptate socială
În ceea ce mă priveşte, fac parte de 20 ani, încă din băncile liceului, din Partidul National Ţărănesc Creştin Democrat, un partid bazat pe patriotism luminat, democraţie, morală creştină şi dreptate socială. Sunt doar câteva din principiile de bază ale PNŢCD, la care se adaugă solidaritatea, responsabilitatea, libertatea, unitatea în diversitate, valori de bază ale creştin-democraţiei moderne. Din păcate, însă, în ultimii ani, noi, cei din PNŢCD, am fost nevoiţi să rezistăm. Dar, din fericire, am fost capabili să învingem o moarte programată. Am fost supuşi atacurilor murdare din afară, dar mai ales celor din interior, duse de oameni infiltraţi şi dispuşi să folosească orice mijloc pentru a distruge un partid cu o istorie şi o tradiţie impresionante.
Un PNŢCD prezent în toate evenimentele majore ale poporului român din istoria contemporană. Un PNŢCD prin care şi din care seniorul Corneliu Coposu a dat un nou sens ideii de politică şi om politic. Faptul că suntem azi aici e dovada că am reuşit să supravieţuim şi că am făcut-o într-un mod remarcabil.
De la nivel central a sosit, în sfârşit, mult aşteptatul semnal de unitate a partidului sub conducerea domnului Victor Ciorbea. A fost motivul care ne-a motivat şi în judeţul Alba, în munca pentru reorganizarea şi reconstrucţia PNŢCD. Atât în judeţ, cât şi aici, la Alba Iulia, am păstrat mereu vie flacăra speranţei şi nu ne-am trădat principiile. Formam o echipă puternică şi am arătat că nu putem fi cumpăraţi sau influenţaţi! Am arătat că avem demnitate şi că suntem oameni de caracter. Ne-au ajutat experienţa politică a domnului preşedinte Iuliu Hada şi a domnului Alin Popa, împinşi înainte de energia debordantă şi optimismul lui Mircea Trifu, Gabriel Cobuzneanu, Sandu Cosma, Vasile Petric, Radu Urcan, dar şi a celorlalţi colegi. Un merit la fel de mare îl are Organizaţia de Tineret condusă de Samuel Cosma, dar şi Organizaţia de Studenţi condusă de Alin Ţambă. Nu în ultimul rând, aş dori să menţionez sprijinul şi suportul moral al domnului profesor Nicolae Ota, un om care şi-a dedicat cu mare onoare întreaga viaţă modelării minţilor a mii şi mii de elevi. Îi mulţumesc încă o dată, aici şi acum.
Noi nu ne luptăm cu nimeni
În toată această perioadă de reconstrucţie a organizaţiei locale, în ciuda unor posibilităţi financiare reduse ori a unor acţiuni mai puţin vizibile, ne-am bucurat să vedem că numărul simpatizanţilor PNŢCD este în continuă creştere. Acest lucru ne bucură şi ne dă energie pentru a veni cu soluţii pragmatice pentru problemele oraşului. Vreau să subliniez însă un lucru care pentru noi este limpede. Noi nu ne luptăm cu nimeni! Singurul nostru interes este ca Alba Iulia să prospere, iar albaiulienii să aibă o viaţă mai bună şi să poată privi cu mai multă încredere spre viitor. Trăim vremuri în care cuvântul de ordine este criza, dar cred că acest moment poate fi depăşit doar printr-un efort colectiv şi prin decizii ferme şi înţelepte. Avem bunul simţ şi oamenii capabili, să le redăm albaiulienilor o reprezentare onestă şi o viaţă prosperă.
E momentul ca Alba Iulia să fie repusă pe harta politică a ţării
Acest efort trebuie făcut de către toţi factorii responsabili ai Municipiului. La ora actuală, ne prezentăm în peisajul ţării ca un autentic târg provincial, de care se aduce aminte o singură dată pe an, de 1 Decembrie, atunci când mulţi politicieni vin doar pentru a ţine un discurs. Eu cred ca dezvoltarea unui oraş înseamnă, în primul rând, dezvoltare economică. Dezvoltând economic comunitatea, autoritatea locală va avea resursele necesare pentru proiectele publice de dezvoltare ale infrastructurii. Nu putem să ne bazăm la nesfârşit pe atragere de fonduri publice (guvernamentale sau europene) pentru a dezvolta edilitar oraşul. O bună parte din aceste fonduri trebuie procurate din taxele şi impozitele plătite de operatorii economici din oraş. Iar pentru ca investitorii strategici să apară în oraş, trebuie create condiţii avantajoase.
S-a acreditat din partea actualei puteri ideea cum că Alba Iulia nu ar fi un oraş atractiv pentru investitori, din cauză că are o populaţie mică. Este o idee fals indusă! Alba Iulia are o poziţie strategică, în centrul ţării, între cele două mari coridoare de transport care se creează (Culoarul IV Paneuropean – Autostrada Constanţa – Nădlac şi Autostrada Bechtel.) S-a mai creat falsa idee că un investitor vine doar într-un oraş mare, pentru că acolo are piaţa de desfacere. Nimic mai neadevărat! Un investitor vine să producă oriunde îi este avantajos, el nu va desface produsele sale doar în acea zonă, ci pe orice piaţă va putea să le vândă. La Sebeş cum s-au putut realiza atâtea? Sebeşul are doar 25.000 de locuitori… <Kronospan> şi <Holzindustrie> vând produsele lor doar în Sebeş?
Revenind la Alba Iulia, trebuie identificate terenuri în aria de proximitate a oraşului (maxim 10 kilometri), în proprietate publică, terenuri care pot fi viabilizate şi puse la dispoziţia investitorilor sub forma unor parcuri industriale gestionate de administraţia publică. Acelor potenţiali investitori trebuie să li se asigure accesul imediat la reţeaua de drumuri naţionale şi utilităţi la teren. Cheltuielile cu acest gen de dezvoltare a parcurilor industriale pre şi periurbane sunt eligibile pentru finanţare europeană. Pe de altă parte, resursele economice şi potenţiale ale oraşului generează mai apoi dezvoltare instituţională şi educaţională, nu invers. S-a demonstrat aceasta prin semi-eşecul Universităţii <1 Decembrie 1918>. După 20 de ani de la înfiinţare, este declasată în ultima categorie şi este în real pericol de dispariţie. Şi în acest caz, am pus căruţa înaintea boilor. Dacă dezvolţi economic oraşul, dacă ai fabrici şi companii performante, atunci ai cerere de specialişti şi, în mod natural, se dezvoltă o universitate. Nu invers!!!
Personal, consider că dezvoltarea municipiului trebuie făcută în baza unui plan de acţiune pe termen mediu şi lung, de 10-20 de ani şi prin bugetare multianuală. Nu ne mai putem permite să schimbăm priorităţile la fiecare alegeri, în funcţie de preferinţele politice şi afinităţile economice ale fiecărui nou-format Consiliu Local. Din păcate, în ultimii 20 de ani, în afară de fabrica SEWS, nu am avut nici o investiţie greenfield străină în Alba Iulia. Este mult prea puţin pentru un oraş cu pretenţiile municipiului nostru. Trebuie luate măsuri dure şi rapide de revigorare a oraşului. Atenţie, dezvoltarea infrastructurii de transport între Alba şi Cluj sau Sibiu (şoseaua rapidă Sebeş – Turda) va atrage după sine o migrare şi mai evidentă a forţei de muncă de înaltă calificare în acele centre! Pe autostradă, o naveta Alba – Cluj de 45 minute nu va fi o problemă!!
Investiţiile care trebuie încurajate sunt cele de producţie
Apoi, investiţiile care trebuie încurajate în Alba Iulia sunt cele în producţie, care creează valoare adăugată aici. Degeaba apare încă un retailer (să spunem <Kaufland> sau <Dedeman>) pentru că acesta vinde produsele făcute de alţii, neaducând valoare adăugată pentru oraş. Chiar dacă este un oraş de talie mică, Alba Iulia este o reşedinţă de judeţ totuşi, un pol al judeţului Alba. La fel cum şi în Cluj sau Sibiu există Consiliu Judeţean, Primărie, Prefectură şi asa mai departe, şi noi avem aceleaşi instrumente de gestionare a vieţii oraşului. Nu trebuie, sub nici o formă, pierdute din oraş ADR Centru si Parchetul Curţii de Apel (Alba, Sibiu, Hunedoara). Sunt singurele două instituţii regionale care au mai rămas aici, la noi şi întreaga comunitate trebuie să lupte pentru păstrarea lor cu orice preţ. Referitor la oamenii aleşi în fruntea comunităţii locale, opinia mea este că aceştia trebuie să aibă competenţe în domeniile în care li se dau responsabilităţi. De exemplu, în cadrul Consiliului Local, din Comisia de Buget-finanţe, studii, prognoze, servicii publice, comerţ fac parte doi profesori de matematică, ce nu au studii de specialitate în domeniul economico-financiar. Ce competenţă profesională au aceşti oameni pentru gestionarea bugetelor locale? Ce competenţă au aceşti oameni pentru strategiile de dezvoltare economică a oraşului? Consider firesc faptul ca mediul economic albaiulian să fie consultat în deciziile strategice de dezvoltare economică. El este principalul actor al scenei economice, principalul angajator, principalul plătitor de taxe şi impozite. Consultând mediul de afaceri, de fapt consulţi populaţia, pentru ca, la rândul său, populaţia se va simţi în siguranţă la locul de muncă.
Sint doar citeva puncte pe care am tinut sa vi le aduc, aici, succint in atentie si care cred ca ar trebui sa fie prioritare pentru Alba Iulia.
Nu cred totuşi că cineva poate să spună că, după 4 mandate pe care le-a avut la dispoziţie, 1996-2012, nu a avut timpul şi instrumentele necesare să dezvolte economic acest oraş
Închei cu o statistică elocventă, care spune multe despre viaţa economică actuală din oraşul nostru: la Bursa de Valori Bucureşti avem înregistrate 78 de entităţi economice înmatriculate în Alba Iulia. Din acestea, 7 sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti, iar restul de 71 pe RASDAQ. Dintre cele 7 entităţi listate la Bursa de Valori Bucureşti, 2 sunt delistate, 5 sunt tranzacţionabile şi sunt reprezentate toate de emisiuni de instrumente financiare (obligaţiuni) ale Primăriei şi Consiliului Judeţean!! Deci singurele tranzacţionabile în Alba Iulia la Bursa de Valori Bucureşti sunt Primăria şi Consiliul Judeţean (e vorba de obligaţiuni). Din celelalte 71 de entităţi economice listate pe RASDAQ, situaţia se prezintă astfel: suspendate – 2, delistate – 62, tranzacţionabile – 7. Cam aceasta este forţa economică reală a Municipiului Alba Iulia.
Dincolo de această realitate, de problemele existente, eu cred în soluţii. Lucrurile pot fi rezolvate prin muncă, printr-o o mai mare transparenţă decât până acum din partea administraţiei locale, prin voinţă şi stăruinţă. Noi sperăm să vă putem reprezenta la cel mai înalt nivel în cadrul acestei administraţii locale, să muncim pentru fiecare dintre dumneavoastră şi să reuşim să vă oferim o viaţă mai bună. Aşa să ne ajute Dumnezeu!
Dr. Radu Vieru, preşedinte PNŢCD Alba Iulia”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
TH
luni, 03.10.2011 at 09:43
Pe mine m-ati convins domnule Vieru. Ganditi sanatos, vorbiti frumos. Din pacate acesta este doar inceputul unui lung drum…………
Oare citi au fost prezenti la discursul dumneavoastra si citi vor citi acest articol?
Suntem in anul de gratie 2011 si ar trebui sa luam pilde din istorie (cand nu erau fonduri la partid…).
Oare cum s-a propagat CRESTINISMUL??????[mare grija la echipa care va propovaduieste ideile (vezi istoria) si mare grija la aliante (vezi declaratia de inceput a domnului Ciorbea)].
„Noi nu ne luptam cu nimeni”………daca-mi dati voie la opinie…Cred ca trebuie sa va luptati… si inca cu multi,… binenteles o lupta de idei, de schimbare a mentalitatilor, a practicilor, a ideii de cum se face politica( da-mi tu acum ca dupaceea o sa-ti dau eu……).
Domnule Vieru………. ” CU DUMNEZEU INAINTE”!!!!!!!!!!!!!!!!!