Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Care sunt simptomele FLURONA, combinația nefericită dintre gripă și Covid. Cât de periculoasă este infecția dublă

Publicat

Există situații în care unele persoane fac și gripă și COVID în același timp. Termenul care s-a consacret relativ recent pentru această combinație nefericită este cel de „flurona”. 

Flurona provine din rădăcinile flu şi rona, înseamnă că avem concomitent două virusuri, cel gripal (flu) și rona (de la corona).

Însumarea simptomelor aferente COVID și gripei duce la o simptomatologie „mult mai zgomotoasă”, potrivit medicilor.

Cum ne dăm seama dacă avem ”flurona”?

Ambii viruși provoacă infecții respiratorii și sunt transmise prin picăturile mici pe care le respirăm, tușim sau strănutăm.

Pot provoca un spectru larg de boli, de la infecții relativ ușoare sau asimptomatice, până la boli severe sau deces.

Simptomele flurona sunt asemănătoare cu ale gripei:

  • stare general brusc modificată,
  • dureri de intensitate mare
  • dureri musculare, articulare
  • dureri de cap
  • posibil simptomatologie digestivă, cum se întâmplă la infecţiile virale
  • evoluţie imprevizibilă a bolii
  • senzația că ai fost bătut

Riscul de a avea complicaţii creşte în situația în care cele două virusuri se combină, mai ales la persoanele vulnerabile.

Riscului sunt expuși și copiii de până în 5 ani, care au un risc de a face complicaţii.

Medicii recomandă testarea cu testele rapide, iar dacă dubla infecţie se confirmă, este necesar un control de specialitate şi eventual tratament în spital.

Cât de periculoasă este combinația dintre Covid și gripă?

În special la persoanele cu factori de bază, apariția unei astfel de infecții concomitente poate agrava complicațiile cauzate de COVID-19, spun specialiștii.

Într-un studiu, cercetătorii de la Universitatea Wuhan, China, au coinfectat în mod deliberat celule sau șoareci vii cu virusul gripal A și SARS-CoV-2 și au descoperit că acest lucru a stimulat intrarea virală în celule și a crescut încărcătura virală. rezultând leziuni pulmonare mai severe la șoarecii infectați.

Cu toate acestea, măsura în care acest lucru se întâmplă în condiții de viață reală este neclară.

Simptome asemănătoare: COVID, răceală, gripă sau o altă afecțiune? Perioada de circulație a unor viruși s-a schimbat

O analiză separată a specialiștilor de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, care a analizat diferite tipuri de co-infecție la pacienții cu COVID-19, nu a putut determina dacă cei infectați cu un virus suplimentar au un prognostic mai rău.

Primele cazuri, și în România

Primele cazuri au apărut deja și în România, pacienții fiind internați la Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

”Noi, medicii, am obosit de când spunem că recomandăm în continuare masca de fiecare dată când mergem în locuri aglomerate, să ne spălăm pe mâini, să evităm aglomerațiile inutile și pentru virusurile pentru care avem profilaxie, vaccinarea, să o folosim.

Oamenii să își aerisească camerele, deoarece așa scad concentrația de virus. Romanul, când e bolnav, sigilează ferestrele.

Oamenii să se adreseze medicului de familie în 24 de ore de la debutul simptomelor. Apar infecții succesive cu diverse virusuri, sau apar suprainfecții bacteriene a unei infecții virale. Fiecare caz trebuie analizat în parte”, a spus managerul instituției, Cătălin Apostolescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax