Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Carmen Oltean din Alba, mamă și poetă în Canada. Povestea unui suflet răvășit de ruperea de România, în căutarea normalității

Publicat

Pe Carmen o cunosc de 25 de ani. Era fata prietenoasă și elegantă care ne întâmpina când ajungeam dimineața la birou cu o vorbă bună și cafea fierbinte. Originară din Lunca Mureșului, mutându-se în Alba-Iulia după o scurtă ședere în Zlatna, n-a încercat niciodată să-și ascundă originile.

Dimpotrivă, ochii i se luminau când ne povestea de colțul ei de rai de la sat, un rai întreținut prin munca grea a părinților.

În 2001, Carmen și soțul ei au ales o cale bătătorită deja de mulți români. Sunt decizii care îți schimbă viața radical, te dezradacineaza și trebuie să ai mult curaj să le iei.

Ei au ales Canada, o țară despre care mulți avem o imagine idealizată dar pe care numai cei care ajung acolo ca emigranți reușesc să o cunoască atât cu bune cât și cu rele.

Carmen a început de jos, aproape ca orice emigrant. A lucrat în supermarket, a învățat singură limba engleză, s-a zbătut și a răzbătut în țara de adopție dar nu a uitat niciodată România.

A rămas ardeleanca veritabilă care își învață copiii născuți canadieni limba bunicilor și își alină dorul de casă gătindu-le supă de găină cu găluște și sarmale.

Între job și familie, Carmen citește literatură și se bucură cât mai mult de natură. E refugiul ei în fața unei lumi prea ocupate de griji și probleme.

În urmă cu un an, exact de ziua de naștere a mamei ei dispărute dintre noi cu mulți ani în urmă, Carmen a simțit nevoia să scrie poezie.

Iar azi, avem pe masă două volume de poezii semnate Carmen Cristina Oltean: “Și îngerii plâng”

(https://www.edituraecou.ro/carti/si-ingerii-plang-detail ) și “Desculță prin suflet”

(https://www.edituraecou.ro/carti/desculta-prin-suflet-detail). Ambele publicate la editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca pentru oameni care încă mai citesc și altceva decât știri.

Vă invit să citiți mai jos povestea, spusă chiar de autoare.

“Eu nu am simțit nevoia să plec din țară, întotdeauna am reușit să mă adaptez la orice “intemperii” ale vieții, care nu sunt sub controlul meu. Nu o să îl uit pe tătucu meu, Iuliu Crișan, care era împotriva plecării noastre, cum a zis când m-a vizitat la Alba Iulia: tu fată, ai birou ca Petre Roman, ce îți trebuie ție să pleci?

Mă întreba lumea, prietenii, și ce o să faci în Canada? Eu răspundeam: nu știu, dacă trebuie să spăl vase, să mătur străzile, aia o să fac. Și am plecat unde ne-a fost scris.

Am ajuns în Toronto în 2001 cu două valijoare fiecare, cărându-ne destinul peste granițe. Am avut primul job după 3 săptămâni de Canada, casieră la un supermarket uriaș la care am muncit pe brânci.

Când crești la țara, dacă spui că muncești pe brânci înseamnă că este muncă serioasă. Era o mare lovitură în așa scurt timp să ai job, când engleza mea era compusă din ceea ce învățasem dezorganizat, singură, mai ales din filme.

După patru luni de corvoadă la acel supermarket, am găsit un job în property management (administrare de apartamente închiriate) în care branșă am și rămas de atunci.

Totul s-a derulat repede aici, am învățat limba din mers la locul de muncă, apoi reguli, proceduri, oameni noi… noroc cu pragmatismul românesc, cu puterea pe care am acumulat-o prin muncă și cu educația primită acasă- dacă nu muncești, nu ai.

A trebuit să învățam efectiv cum se trece strada, cum se conduce mașina, cum faci cumpărături. Un emigrant nu mai poate face ce știe, este nevoie de o resetare și adaptare la noile condiții, de la climă până la gustul pâinii. Aș vrea să mă văd în trecut în acest maraton, cu ochii de acum.

Apoi au apărut în viața noastră Andrei și Gabriel, și dacă până atunci am știut ce înseamnă să muncești din greu, am aflat ce înseamnă viața cu doi copii de crescut într-un ritm care nu te iartă că ești bolnav, că ai prea mult de muncit, că ești dat peste cap, că vrei să te duci să stai în pădure cu gândurile tale să afli cum îți e sufletul.

Însă Dumnezeu ne trimite îngeri păzitori, Dumnezeu ne dă putere, ne ridică, ne duce în brațe cînd noi nu mai putem. Copiii au crescut vorbind românește, le-am fredonat toate cântecele de grădiniță pe care le cunoșteam din țară.

Noi, oamenii, avem tendința să ne tăiem singuri aripile, să căutăm validare din exterior și dacă aceasta nu vine așa te vezi.

Încrederea în tine nu ți-o da nimeni și din păcate, îi lăsăm pe oameni să ne pângărească sufletul, templul lui Dumnezeu așezat în noi, unde ar trebui să îl lăsăm doar pe Dumnezeu, îngerii și arhanghelii să intre.

Trăim într-o lume ambiguă, și gonim după titluri, carieră, salarii mari, mașini luxoase… nu este total greșit, depinde ce sacrifici pentru asta.

Așa am ales să fiu în primul rând mamă copiiilor, să fiu prezentă, să mă vadă în jurul lor după școală, să le gătesc, să le fac cozonaci și pancove cu mâinile mele, să știe că sunt lângă ei.

Greu să jonglezi cu viața, să jonglezi cu copiii tăi, să poți să te dăruiești, să îți faci timp pentru ce este mai important. Ăsta-i un lucru pe care îl detest… îmi plac confruntările vieții, dar nu cînd îmi pângăresc sufletul.

Canada este o țară atât de primitoare pe cât ești tu de pregătit să te adaptezi. Noi am venit fără un plan concret, căutînd altceva,…dar cu pânzele sus spunându-ne că nu avem ce pierde și că ne vom putea întoarce oricînd.

Cine să fi știut că rădăcinile se înfig adînc…Și nu contează cât ai și cât strângi…îți este un dor imens de ceva care nu poate fi înlocuit.

Tăiat invizibil între două lumi, neîntreg în niciuna, încercând să străbați cu credința așa cum merg manoșele ceasului te trezești că primești telefoane pe care nu le-ai vrea niciodată.

Tragedia înmormântărilor pe fugă la care nu știi ce jelești: că nu ți-ai văzut de părinți, că le-ai trimis bani dar nu ai fost acolo, că nu ai putut merge la spitale cu ei, să le faci o supă, să le faci un ceai, să le arăți că acum e rândul tău să îi îngrijești.

Repetabila povară. Este un doliu mai vitregit de soartă, un doliu care nu te lasă să te resemnezi oricât ai încerca, pentru că trăim cu vinovăția că nu am putut pleca….eram prinși… copiii, școală, serviciul, zboruri peste ocean…

Pentru mine părinții au străbătut moartea, au rămas vii, îi pomenesc foarte des. Îmi aduc aminte de gesturi, necazuri, vorbe, lucruri…pentru mine sunt un cântar de apreciere a vieții, o balanță care funcționează știind cât de bine ne-au învățat să fim cinstiți, să muncim din greu, să fim serioși.

Realismul dobândit în anii de copilărie este direct proporțional cu muncile pe care le-am făcut. Am trăit în timpul comunismului, când pâinea era pe cartela… cînd să ai un “laibăr” învățai să tricotezi și aveai pe cît munceai.

Am muncit pentru 2 vieți. Și această muncă m-a făcut puternică.

Ce să va spun, că îmi e dor să mușc un măr care are un vierme… de o mămăligă cu gustul pe care îl știu din copilărie? Că îmi este dor de satele noastre? De muzică, tradiții?

Da, ne este dor, dar în final ne-am obișnuit să trăim aici. Cel mai dureros e că știm că timpul nu se mai întoarce.

L-am întrebat pe Dumnezeu ce pot eu a dărui? Și răspunsul mi-a fost dat că este scrisul. Si îmi doream să fie așa pentru că pentru mine în scris se găsește vindecare, curgere, stare de liniște, împăcare, te găsești pe tine și ce îți dorești să găsești. Și am reformulat rugăciunea mea să am certitudinea că înțeleg bine.

Și am spus, dacă Dumnezeu crede că am acest dar în mine, și aș putea spune ceva lumii, da, îmi doresc să îmi dea inspirație să scriu…si am început să scriu, de ziua mamei mele trecută în veșnicie, februarie 1, 2020.

A fost un mesaj covârșitor sufletesc care pur și simplu m-a îndemnat, fără nici o altă explicație, să pun mână să scriu și de atunci tot scriu, fără nici un plan, fără vreun scop măreț, nu fac altceva decît să-mi revărs ce am în suflet, să descrețesc o frunte, să aprind o făclie în inimă cuiva rătăcit.

Scrierile mele sunt scindările sufletului meu. Ceea ce e scris în aceste versuri, sunt trăiri sufletești, nu m-a obsedat să atribui figuri de stil, metafore, rimă. Tot ce s-a înfățișat a fost simplu, curgător, neostoit să se aștearnă.

Dorul de a vorbi în limbă mamei s-a întrupat în aceste poezii.

Le-am scris pentru mine și sufletul meu rămas în România și le dedic memoriei părinților mei și tuturor românilor plecați în lumea largă pentru o viață mai bună.

“Amintiri, sunteți ca gustul fragilor sălbatici

Găsiți în iarbă ca pe un miracol cu inimă de copil

Viață depănată că o vartelniță

Ghem moale, colorat cu miros parfumat

Ai împletit din amintiri alte trăiri

Unele parfumate din trandafiri

Care-s inlăcrimate că te-ai înțepat în spini.

Emoții vii ca gustul mierii

Emoții calde ca ploaia verii

Emoții ruginii ca toamna

Emoții reci de despărțirea de cei vii

Amintiri, s-a înserat în viața mea, e gata cu joaca

De ce nu mă strigă mama mea…

Hai acasă, draga mea!”

Pentru cititorii Alba24.ro, Carmen Cristina Oltean.”Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Șeful ANAF anunță controale ample în toate domeniile cu risc de evaziune

Publicat

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va începe zilele următoare controale ample în toate domeniile cu risc ridicat de evaziune, pentru combaterea acestui flagel fiind necesare acţiuni ferme şi decisive, a transmis duminică preşedintele ANAF, Lucian Ovidiu Haiuş.

“Îmi asum misiunea de a demonstra că ANAF-ul este un partener al contribuabililor onești, că această instituție meritã încrederea și respectul cetățenilor, dar și că vom lupta cu determinare împotriva evaziunii fiscale.

În acest sens, vreau să vă anunț că în următoarele zile vor începe controale ample în toate domeniile cu risc ridicat de evaziune.

Combaterea evaziunii este unul dintre principalele obiective ale ANAF, precum și parte din misiunea mea personală la conducerea acestei instituții. Acțiuni ferme și decisive sunt necesare pentru eradicarea acestui flagel al economiei pentru a asigura resursele necesare îmbunătățirii nivelului de trai al populației.

Cred că plata taxelor și impozitelor este și un act de responsabilitate socială pentru fiecare dintre noi, de la marile corporații, la mici antreprenori, până la persoanele fizice. Trebuie să fim cu toții conștienți și responsabili și să înțelegem cã un grad de colectare cât mai mare se traduce într-un buget național sãnãtos, care poate acoperi cu ușurință nevoile de funcționare ale statului, mai ales în sectoare sensibile, ca educația, sãnãtatea sau infrastructura.

În același timp, vă promit că nu voi tolera niciun fel de abuz din partea organelor de control!

Nu voi accepta ca imaginea acestei instituții să fie murdărită de o mână de oameni care și-au pierdut reperele morale!

Începând de astăzi, pun la dispoziția contribuabililor un număr de telefon – 0723 568 179 – conectat la cabinetul meu, unde aceștia pot suna și reclama orice comportament abuziv al inspectorilor ANAF, iar eu mã voi ocupa personal de verificarea și soluționarea cu fermitate a celor semnalate.

Sunt încrezător că ANAF-ul se va ridica la înãlțimea așteptărilor cetãțenilor prin profesionalism, onestitate și seriozitate!’’, a transmis Lucian Ovidiu Haiuş.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

HOROSCOP 16-22 mai: Care vor fi cele mai importante zile din săptămână. Schimbări pentru fiecare zodie

Publicat

Luni și sâmbătă vor fi cele mai importante zile din săptămână. Din noaptea de duminică spre luni, eclipsa îți va etala energiile și va aduce multe schimbări dar și ecoul ei pe următoarele 6 luni.

Marți și miercuri sunt zile norocoase, dacă știm să nu ne lăsăm în vibrațiile mici și ne concentrăm pe ceea ce ne-am propus sau ne menținem în vibrația personală.

Iar una dintre zilele cele mai frumoase va fi 21 mai, atunci când Soarele va intra în zodia Gemenilor și vom avea o energie diferită față de tot ceea ce a fost în această primă parte din an.

Zodia cea mai fericită, sau mai bine spus zodiile cele mai fericite: Săgetător, Gemeni, Fecioară și Capricorn.

Zodia care trebuie să aibă grijă la sănătate: Pești.

Ziua cea mai grea din săptămână: Luni 16 Mai.

Horoscopul video al astrologului Maria Sârbu poate văzut mai jos

Horoscop 16 – 22 mai: Berbec

Vei începe o săptămână cu greu și o vei termina cu bucurie. După acest weekend vei avea multe ocazii și vei rezolva cam tot ce îți propui.

Rațiunea va câștiga foarte mult în manifestările tale și Marți fii cât se poate de activ, norocul este de partea ta!

Horoscop 16 – 22 mai: Taur

Sperăm că nu ai vise urâte și nici angoase din cauza eclipsei. De altfel, ea te va ghida spre mari schimbări foarte foarte repede.

Este cel mai bun moment să ieși din relațiile toxice, de cuplu sau de prietenie sau din trecut! De săptămâna viitoare câștigurile financiare se vor vedea substanțial.

Horoscop 16 – 22 mai: Gemeni

De la eclipsă încolo îți recomand să ai în vedere sănătatea și epuizarea, dacă este deja cazul.

Până Vineri lucrurile sunt mai obositoare, dar din weekend multă vitalitate și multe reușite vei avea, pe o perioadă destul de lungă de timp. Fii încă prevăzător până pe 23 Mai.

Horoscop 16 – 22 mai: Rac

horoscop rac

Săptămâna îți poate aduce neplăceri în cuplu, atenție la reacțiile tale și la nevoia de înțelegere în doi.

Nu lăsa ispitele să îți strice casa și fii deschis către planurile de viitor în formula știută.

Horoscop 16 – 22 mai: Leu

horoscop leu

Vei avea o săptămână cu urcușuri și coborâșuri. Fii primul la realizări Marți și Miercuri și ai grijă la sănătatea sistemului hormonal și la echilibrul tău: interior, chimic, exterior.

Multe dorințe vor începe să ți se împlinească după weekend. Dar nu lăsa eclipsa să îți arunce ecourile negative în viitor!

Horoscop 16 – 22 mai: Fecioară

horoscop fecioara

Succesul poate să te însoțească în această săptămână, peste tot și în toate.

Dar din weekend vor veni și lecții. Profită de finalul săptămânii și de toate beneficiile pe care ea ți le-a rezervat.

Horoscop 16 – 22 mai: Balanță

horoscop balanta

Sperăm că eclipsa nu ți-a dat gânduri negre sau coșmaruri, iar dacă a făcut-o fii atent la energiile de vibrație mică și crește-ți vibrația personală și spirituală.

Multe evenimente benefice și mult succes la final de lună Mai. Începe și succesul să te țină în brațe, după mult timp!

Horoscop 16 – 22 mai: Scorpion

horoscop scorpion

O săptămână încărcată și eclipsa care își lasă ecoul în viața ta sentimentală. Ai multe reușite posibile Marți și Miercuri.

Iar după weekend  poți să începi să te ocupi de problemele cele mai secrete care te rod și care te consumau mult în trecut.

Horoscop 16 – 22 mai: Săgetător

horoscop sagetator

Multe vești bune după eclipsă pentru tine și mai ales multe reușite. Trebuie să fii deschis mai mult ca oricând la noi colaborări dar și în dragoste!

Comunicarea și înțelegerea în doi va fi un subiect important pentru săptămânile ce urmează.

Horoscop 16 – 22 mai: Capricorn

horoscop capricorn

Bucurii și pentru tine de la această săptămână. Fii activ și mai ales dinamic, peste tot și prin toate.

Vei avea succes în plan profesional și multe de făcut în egală măsură. Efortul intelectual se pregătește și te va solicita foarte mult de acum înainte.

Horoscop 16 – 22 mai: Vărsător

horoscop varsator

Saturn te cam pune la lecții, de aproape doi ani. Vezi ce mai ai de învățat, până una alta, pentru a evita lecțiile de mai târziu.

Multe rezultate benefice, multe împliniri, mai ales dintre cele de suflet.

Horoscop 16 – 22 mai: Pești

horoscop pesti

Atenție la sănătate. Ai nevoie să lași mulți sac grei din spate și să te ocupi mai mult de ale tale decât de ale celorlalți.

Sâmbătă, o împăcare și multe de făcut de la weekend încolo, alături de cei dragi. Pentru unii nativi, schimbare de casă sau achiziții importante.

Horoscopul săptămânal este transmis pentru Alba24 de către astrologul Maria Sârbu: Youtube: Maria Sarbu – YouTube

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vineri, 20 mai: Bursa generală a locurilor de muncă, la Alba Iulia. Oportunități de angajare

Publicat

locuri de munca

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba organizează vineri, 20 mai, bursa generală a locurilor de muncă. Evenimentul va avea loc la Alba Iulia, în sala de conferințe PAEM aflată pe strada Bucovina, nr. 6, în zona Piața Centru. 

Bursa generală a locurilor de muncă se adresează tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau celor care doresc să se reorienteze profesional.

Obiectivul principal al evenimentului îl reprezintă creșterea gradului de ocupare, prin corelarea cererii cu oferta de locuri de muncă, oferind posibilitatea interacţiunii directe dintre angajator şi solicitant.

Angajatorii interesaţi în selecţionarea forţei de muncă sunt invitaţi să participe la bursă pentru a cunoaşte direct oferta de forţă de muncă, de a recruta şi selecta personal în vederea ocupării locurilor de muncă vacante.

Agenţii economici se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, în vederea confirmării participării la acest eveniment şi pentru a completa Anexa nr.1a la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, cu privire la locurile de muncă disponibile sau le pot transmite pe adresa de e-mail: ajofm.ab@anofm.gov.ro

Participarea la acest eveniment este gratuită.

Evenimentul este organizat de ANOFM la nivel național în 76 de locații și se adresează tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă care doresc să se angajeze sau să își schimbe locul de muncă, după caz, asigurând interacționarea directă dintre angajatori și solicitanții de loc de muncă.

foto: arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Festivalul de Teatru „Povești” Alba Iulia: PROGRAMUL de luni – Sperietoarea de păsări, Sînt o babă comunistă, expoziție de costume

Publicat

Luni este a doua zi a Festivalului de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia, cu un program generos de evenimente: expoziții de costume, dialoguri cu spectatorii, lansări de carte și mai multe spectacole de teatru.

Festivalul este organizat încă de la prima ediţie, în 2006, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Alba. La actuala ediţie, bugetul alocat a fost de 710.00 de lei, potrivit preşedintelui CJ Alba, Ion Dumitrel.

Preţul unui bilet porneşte de la 7 lei (pentru copii şi adolescenţi) şi ajunge la 28 de lei, pentru adulţi. Studenţii şi pensionarii vor plăti 14 lei pentru un bilet.

Vezi: 15 – 21 mai: Festivalul de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia. Spectacole faine, pentru oameni mari și pentru cei mici. PROGRAMUL

Managerul Teatrului de Păpuşi „Prichindel”, Ioana Bogăţan, a spus că va fi o săptămână de teatru la Alba Iulia de care publicul trebuie să se bucure, cu peste 70 de evenimente.

Program Festivalul Internațional de Teatru „POVEŞTI” – Luni, 16 mai

11:00 Sperietoarea de păsări, regia Adela Moldovan

Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad, Trupa marionete

Spectacol de teatru pentru copii / 3+

Casa de Cultură a Studenților / 50 min

11:00 Vlogger la 13 ani, de Dan Lungu

Lansare de carte

Școala Gimnazială Vasile Goldiș Alba Iulia

12:00 Cafeaua cu tâlc

Conferință de presă

Art Cafe

12:00 #acedesiguranță, regia Bobi Pricop

Coproducție Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Național Marin Sorescu Craiova, Teatrul Andrei Mureșanu Sfântu Gheorghe, Teatrul de Nord Satu Mare

Spectacol-instalație pentru adolescenți / 16 +

Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel Alba Iulia / 1h 10 min.

13:10 Dialoguri

Bobi Pricop în dialog cu spectatorii

Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel Alba Iulia

17:00 Punto y Coma

Compania Teatrală Cia el Cruce, Spania

Spectacol de teatru-circ / 6+

Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel Alba Iulia / 50 min.

18:00 – 20:00 Expoziții permanente de costume și artă plastică realizate de UNATC I.L. Caragiale București

Curator și coordonator prof.univ.dr. Ștefania Cenean

Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor

18:30 Sînt o babă comunistă, de Dan Lungu

Lansare de carte

Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor / 30 min.

19:00  Sunt o babă comunistă, regia Antonella Cornici

Teatrul Național Mihai Eminescu Timișoara

Spectacol de teatru / 14+

Casa de Cultură a Sindicatelor / 1h 45 min.

Programul integral este disponibil pe site-ul festivalului.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax