Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Carne de cal descoperită la o firmă din Blaj. Urma să fie vândută sub denumirea de ”vrăbioară de vită” în magazinele din România

Publicat

O firmă din Blaj este acuzată de ANSVSA că ar fi comercializat carne de cal. Controalele demarate în ultimele săptămâni au arătat că societatea din judeţul Alba vindea produsele sub etichete false.

UPDATE: Potrivit IPJ Alba, în acest caz a fost deschis dosar de cercetare penală, sub aspectul infracţiunii de înşeăciune cu privire la calitatea mărfurilor. Cercetările sunt în derulare, în urma unei sesizări venite din partea prefectului de Alba.

Inspectorii ANSVSA au găsit miercuri, într-un depozit din Ilfov, pachete de carne de cal etichetate drept carne de vită şi care proveneau de la un depozit din judeţul Alba, a declarat pentru gândul.info preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu.

Ţurcanu a precizat că administratorul depozitului din Alba „a recunoscut că falsifica etichete” şi că era „un joc de documente între două firme”.

„De două-trei săptămâni, ANSVSA a demarat controale la unităţi din toată ţara. Am recoltat probe din depozite. Una dintre probe a ieşit pozitivă (carnea de cal era etichetată drept carne de vită – n.n). Carnea a fost livrată de la un depozit din Alba Iulia. Inspectorii ANSVSA au găsit grave abateri la Alba Iulia. Unitatea a fost închisă”, a declarat Ţurcanu.

Preşedintele ANSVSA a spus că l-a informat pe ministrul Agriculturii despre acest caz.

„Firma din Alba făcea etichete false şi folosea anumite nume de firme. Administratorul depozitului din Alba a recunoscut că falsifica etichete, i se părea un lucru firesc”, a precizat Ţurcanu.

Întrebat dacă pe etichete apare numele unei firme a tatălui său, aşa cum s-a vehiculat în presă, şeful ANSVSA a arătat că „tatăl meu este persoană publică, poate avea orice activitate vrea el”.

„Mulţi nu mă iubesc, noi am demarat controale în toată ţara, odată cu scandalul cărnii de cal. Cineva a încercat să arunce cu noroi în mine”, crede Ţurcanu.

Prefectul de Alba: Etichetele de pe lăzi erau trase la xerox şi puse pe pachete

Gheorghe Feneşer, prefectul judeţului Alba, a explicat că societatea comercială de unde provin pachetele de carne se află în Blaj şi se numeşte Ady Salve. Carnea provine însă din abatoare din Botoşani şi Bucureşti, firma din Blaj fiind doar un intermediar care a vândut mai departe, spune prefectul.

Prefectul susţine că deocamdată nu s-a confirmat faptul că pachetele etichetate drept carne de vită conţin de fapt carne de cal. Problema descoperită de inspectorii sanitar-veterinari a fost etichetarea cărnii, în sensul că erau etichetate legal doar lăzile, nu şi pachetele cu carne.

„În lăzile care conţin carne se găsesc câte 10 pachete. Legea spune că pe fiecare pachet trebuie să fie etichetă. Ei pun etichetă doar pe cutie, apoi fac xerocopii după original şi pun pe fiecare pachet, pentru ca cel care cumpără carnea la pachet să ştie ce conţine. Am trimis Poliţia şi Garda Financiară, carnea a fost retrasă de la comercializare şi depozitată la -20 de grade Celsius”, a declarat prefectul de Alba .

Autorităţile au ridicat calculatoarele şi baza de date a firmei din Blaj, pentru a reface traseul cărnii de cal care era etichetată ca ”vrăbioară de vită” și urma să fie vândută în magazinele din România.

UPDATE: Firma ADY SALVE

Firma Ady Salve SRL are sediul în Blaj, pe strada Câmpul Libertăţii nr. 25 și a fost înfiinţată în anul 2001. Potrivit listafirme.ro, are ca obiect de activitate fabricarea produselor din carne şi un număr de opt angajaţi. Societatea a avut în 2011 o cifră de afaceri 2.168.790 lei şi un profit de aproape 100.000 de lei. Asociaţii care deţin firma se numesc Adrian Ioica (administrator) şi Alina Simona Ioica.

UPDATE: Comunicat ANSVSA

„Urmare a dispoziţiilor preşedintelui ANSVSA, de verificare a unităţilor care comercializează, procesează,depozitează şi comercializează carne, în data de 13.02.2013 a fost recoltată o probă de ‘vrăbioară de vită’, de la o societate comercială din jud. Ilfov. Produsul incriminat a fost recepţionat de la un depozit frigorific din judeţul Alba.

În data de 19.02.2013, Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară a emis buletinul de analiză prin care se confirmă că proba a fost pozitivă pentru carne de cal, negativă pentru carne de bovine şi câine.

Ca urmare, conform procedurilor ANSVSA a iniţiat alerta în sistemul rapid de alertă.

În data de 19.02.2013, reprezentanţii DSVSA Ilfov au verificat societatea comercială de la care a fost recoltată proba şi au fost identificate loturile de carne din care provine carnea, stabilindu-se că aceasta provine de la un depozit frigorific din judeţul Alba.

Întreaga cantitate de produse din lotul incriminat a fost sechestrată şi au fost dispuse măsuri de retragere a cărnii din piaţă conform listei de distribuţie.

În timpul investigaţiilor, administratorul depozitului a recunoscut că etichetau produsele cu etichete false, folosind numele sau datele unor unităţi autorizate. Inspectorii ANSVSA au solicitat modele de etichete de la cele două posibile unităţi de origine. Acestea au fost comparate cu etichetele aplicate pe produsele analizate, fiind identificate diferenţe semnificative.

Suspectând o posibilă fraudă, conducerea ANSVA a anunţat şi Serviciul de Investigare a Fraudelor, iar preşedintele ANSVSA, dr. Mihai Ţurcanu a contact telefonic Prefectura judeţului Alba, solicitând sprijinul pentru desfăşurarea anchetei.

În legătură cu speculaţiile privind implicarea unui abator administrat de tatăl preşedintelui ANSVSA, precizăm ca acel abator nu este autorizat pentru sacrificarea cabalinelor. Având în vedere că rezultatele de laborator au indicat că produsul analizat este carne de cal, speculaţiile apărute în mass-media nu se justifică.

Menţionăm că respectiva carne era destinată consumului pe piaţa naţională şi nu comerţului intracomunitar şi, în consecinţă, nu se poate face vreo legătură între cazul izolat din Ilfov şi situaţia din alte ţări membre ale Uniunii Europene.

Pe măsură ce vor apărea date noi, ANSVSA le va pune la dispoziţia presei”.

Romania TV a relatat că lotul de carne provine de la abatorul „Florea Carn”, aparţinând lui Florea Ţurcanu, tatăl preşedintelui ANSVSA, Mihai Ţurcanu, dar si al lui Florin Ţurcanu, seful Consiliului Judeţean Botoşani, care conduce filiala locală a PNL.  „Vă pot asigura că ANSVSA îşi face treaba, iar, dacă se vor găsi vinovaţi, vor fi pedepsiţi în modul cel mai drastic posibil”, a declarat presedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu, la România TV.

Până la anunțul făcut de șeful ANSVSA, autoritățile județene din Alba, inclusiv DSNSVA Alba, condusă de medicul veterinar Mircea Miclea, nu au comunicat nimic despre carnea de cal descoperită în depozitul firmei din Blaj.

UPDATE: Direcția Sanitar Veterinară Alba a transmis un comunicat semnat de directorul Mircea Miclea

”În după amiaza zilei de 19.02.2013 am fost sesizaţi de către ANSVSA cu privire la o suspiciune de comercializare a cărnii de vită congelată prin substituirea cu carne de cal către o unitate din Bucureşti de către un depozit frigorific din judeţul Alba.

Inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA Alba s-au deplasat în seara aceleiaşi zile la sediul depozitului, controlând întreaga cantitate de carne de vită existentă şi documentele care să ateste provenienţa acesteia. Totodată, s-au recoltat un număr de 8 probe, câte una din fiecare sortiment identificat, care au fost trimise pentru identificare de specie la IISPV, restul cantităţii de carne (757.25 kg) a fost sechestrată într-un spaţiu de frig separat, în condiţii adecvate de păstrare, până la primirea Buletinelor de Analiză.
În cursul zilei de miercuri, 20.02.2013, echipa de inspectori din cadrul DSVSA Alba a continuat verificările, costatând unele neconcordanţe între cantităţile recepţionate şi cele livrate, la sortimentul <vrăbioara de vită>. S-au extins cercetările şi s-a constatat că unitatea a recepţionat de la o firmă din Bucureşti, în data de 27.03.2012, cantitatea de 433.3 kg, cu data de expirare 5.10.2012.
Conform evidenţelor de lotizare, acest lot a primit un număr de lot intern şi a fost etichetat ulterior cu etichete confecţionate cu ajutorul unei imprimante, pe care erau trecute o alta marcă de identificare a altui furnizor şi o altă dată de valabilitate. În funcţie de rezultatul analizelor de laborator se vor dispune măsurile în consecinţă. Unitatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 12.000 lei pentru deficienţele constatate”.

Surse: Gândul, Hotnews, ASNSVA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: Ioan Dîrzu despre scandalul cărnii de cal vândută sub etichete false: “Este o nouă palmă pentru județul nostru” | Alba24

  2. maria

    vineri, 22.02.2013 at 12:40

    asa se intampla cand vor sa faca averi ilegale si cati nu mai sunt ca si ei doar ca au spatele bine asigurat

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax