Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Carne de cal descoperită la o firmă din Blaj. Urma să fie vândută sub denumirea de ”vrăbioară de vită” în magazinele din România


Publicat

O firmă din Blaj este acuzată de ANSVSA că ar fi comercializat carne de cal. Controalele demarate în ultimele săptămâni au arătat că societatea din judeţul Alba vindea produsele sub etichete false.

UPDATE: Potrivit IPJ Alba, în acest caz a fost deschis dosar de cercetare penală, sub aspectul infracţiunii de înşeăciune cu privire la calitatea mărfurilor. Cercetările sunt în derulare, în urma unei sesizări venite din partea prefectului de Alba.

Inspectorii ANSVSA au găsit miercuri, într-un depozit din Ilfov, pachete de carne de cal etichetate drept carne de vită şi care proveneau de la un depozit din judeţul Alba, a declarat pentru gândul.info preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu.

Ţurcanu a precizat că administratorul depozitului din Alba „a recunoscut că falsifica etichete” şi că era „un joc de documente între două firme”.

„De două-trei săptămâni, ANSVSA a demarat controale la unităţi din toată ţara. Am recoltat probe din depozite. Una dintre probe a ieşit pozitivă (carnea de cal era etichetată drept carne de vită – n.n). Carnea a fost livrată de la un depozit din Alba Iulia. Inspectorii ANSVSA au găsit grave abateri la Alba Iulia. Unitatea a fost închisă”, a declarat Ţurcanu.

Preşedintele ANSVSA a spus că l-a informat pe ministrul Agriculturii despre acest caz.

„Firma din Alba făcea etichete false şi folosea anumite nume de firme. Administratorul depozitului din Alba a recunoscut că falsifica etichete, i se părea un lucru firesc”, a precizat Ţurcanu.

Întrebat dacă pe etichete apare numele unei firme a tatălui său, aşa cum s-a vehiculat în presă, şeful ANSVSA a arătat că „tatăl meu este persoană publică, poate avea orice activitate vrea el”.

„Mulţi nu mă iubesc, noi am demarat controale în toată ţara, odată cu scandalul cărnii de cal. Cineva a încercat să arunce cu noroi în mine”, crede Ţurcanu.

Prefectul de Alba: Etichetele de pe lăzi erau trase la xerox şi puse pe pachete

Gheorghe Feneşer, prefectul judeţului Alba, a explicat că societatea comercială de unde provin pachetele de carne se află în Blaj şi se numeşte Ady Salve. Carnea provine însă din abatoare din Botoşani şi Bucureşti, firma din Blaj fiind doar un intermediar care a vândut mai departe, spune prefectul.

Prefectul susţine că deocamdată nu s-a confirmat faptul că pachetele etichetate drept carne de vită conţin de fapt carne de cal. Problema descoperită de inspectorii sanitar-veterinari a fost etichetarea cărnii, în sensul că erau etichetate legal doar lăzile, nu şi pachetele cu carne.

„În lăzile care conţin carne se găsesc câte 10 pachete. Legea spune că pe fiecare pachet trebuie să fie etichetă. Ei pun etichetă doar pe cutie, apoi fac xerocopii după original şi pun pe fiecare pachet, pentru ca cel care cumpără carnea la pachet să ştie ce conţine. Am trimis Poliţia şi Garda Financiară, carnea a fost retrasă de la comercializare şi depozitată la -20 de grade Celsius”, a declarat prefectul de Alba .

Autorităţile au ridicat calculatoarele şi baza de date a firmei din Blaj, pentru a reface traseul cărnii de cal care era etichetată ca ”vrăbioară de vită” și urma să fie vândută în magazinele din România.

UPDATE: Firma ADY SALVE

Firma Ady Salve SRL are sediul în Blaj, pe strada Câmpul Libertăţii nr. 25 și a fost înfiinţată în anul 2001. Potrivit listafirme.ro, are ca obiect de activitate fabricarea produselor din carne şi un număr de opt angajaţi. Societatea a avut în 2011 o cifră de afaceri 2.168.790 lei şi un profit de aproape 100.000 de lei. Asociaţii care deţin firma se numesc Adrian Ioica (administrator) şi Alina Simona Ioica.

UPDATE: Comunicat ANSVSA

„Urmare a dispoziţiilor preşedintelui ANSVSA, de verificare a unităţilor care comercializează, procesează,depozitează şi comercializează carne, în data de 13.02.2013 a fost recoltată o probă de ‘vrăbioară de vită’, de la o societate comercială din jud. Ilfov. Produsul incriminat a fost recepţionat de la un depozit frigorific din judeţul Alba.

În data de 19.02.2013, Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară a emis buletinul de analiză prin care se confirmă că proba a fost pozitivă pentru carne de cal, negativă pentru carne de bovine şi câine.

Ca urmare, conform procedurilor ANSVSA a iniţiat alerta în sistemul rapid de alertă.

În data de 19.02.2013, reprezentanţii DSVSA Ilfov au verificat societatea comercială de la care a fost recoltată proba şi au fost identificate loturile de carne din care provine carnea, stabilindu-se că aceasta provine de la un depozit frigorific din judeţul Alba.

Întreaga cantitate de produse din lotul incriminat a fost sechestrată şi au fost dispuse măsuri de retragere a cărnii din piaţă conform listei de distribuţie.

În timpul investigaţiilor, administratorul depozitului a recunoscut că etichetau produsele cu etichete false, folosind numele sau datele unor unităţi autorizate. Inspectorii ANSVSA au solicitat modele de etichete de la cele două posibile unităţi de origine. Acestea au fost comparate cu etichetele aplicate pe produsele analizate, fiind identificate diferenţe semnificative.

Suspectând o posibilă fraudă, conducerea ANSVA a anunţat şi Serviciul de Investigare a Fraudelor, iar preşedintele ANSVSA, dr. Mihai Ţurcanu a contact telefonic Prefectura judeţului Alba, solicitând sprijinul pentru desfăşurarea anchetei.

În legătură cu speculaţiile privind implicarea unui abator administrat de tatăl preşedintelui ANSVSA, precizăm ca acel abator nu este autorizat pentru sacrificarea cabalinelor. Având în vedere că rezultatele de laborator au indicat că produsul analizat este carne de cal, speculaţiile apărute în mass-media nu se justifică.

Menţionăm că respectiva carne era destinată consumului pe piaţa naţională şi nu comerţului intracomunitar şi, în consecinţă, nu se poate face vreo legătură între cazul izolat din Ilfov şi situaţia din alte ţări membre ale Uniunii Europene.

Pe măsură ce vor apărea date noi, ANSVSA le va pune la dispoziţia presei”.

Romania TV a relatat că lotul de carne provine de la abatorul „Florea Carn”, aparţinând lui Florea Ţurcanu, tatăl preşedintelui ANSVSA, Mihai Ţurcanu, dar si al lui Florin Ţurcanu, seful Consiliului Judeţean Botoşani, care conduce filiala locală a PNL.  „Vă pot asigura că ANSVSA îşi face treaba, iar, dacă se vor găsi vinovaţi, vor fi pedepsiţi în modul cel mai drastic posibil”, a declarat presedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu, la România TV.

Până la anunțul făcut de șeful ANSVSA, autoritățile județene din Alba, inclusiv DSNSVA Alba, condusă de medicul veterinar Mircea Miclea, nu au comunicat nimic despre carnea de cal descoperită în depozitul firmei din Blaj.

UPDATE: Direcția Sanitar Veterinară Alba a transmis un comunicat semnat de directorul Mircea Miclea

”În după amiaza zilei de 19.02.2013 am fost sesizaţi de către ANSVSA cu privire la o suspiciune de comercializare a cărnii de vită congelată prin substituirea cu carne de cal către o unitate din Bucureşti de către un depozit frigorific din judeţul Alba.

Inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA Alba s-au deplasat în seara aceleiaşi zile la sediul depozitului, controlând întreaga cantitate de carne de vită existentă şi documentele care să ateste provenienţa acesteia. Totodată, s-au recoltat un număr de 8 probe, câte una din fiecare sortiment identificat, care au fost trimise pentru identificare de specie la IISPV, restul cantităţii de carne (757.25 kg) a fost sechestrată într-un spaţiu de frig separat, în condiţii adecvate de păstrare, până la primirea Buletinelor de Analiză.
În cursul zilei de miercuri, 20.02.2013, echipa de inspectori din cadrul DSVSA Alba a continuat verificările, costatând unele neconcordanţe între cantităţile recepţionate şi cele livrate, la sortimentul <vrăbioara de vită>. S-au extins cercetările şi s-a constatat că unitatea a recepţionat de la o firmă din Bucureşti, în data de 27.03.2012, cantitatea de 433.3 kg, cu data de expirare 5.10.2012.
Conform evidenţelor de lotizare, acest lot a primit un număr de lot intern şi a fost etichetat ulterior cu etichete confecţionate cu ajutorul unei imprimante, pe care erau trecute o alta marcă de identificare a altui furnizor şi o altă dată de valabilitate. În funcţie de rezultatul analizelor de laborator se vor dispune măsurile în consecinţă. Unitatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 12.000 lei pentru deficienţele constatate”.

Surse: Gândul, Hotnews, ASNSVADacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Pingback: Ioan Dîrzu despre scandalul cărnii de cal vândută sub etichete false: “Este o nouă palmă pentru județul nostru” | Alba24

 2. maria

  vineri, 22.02.2013 at 12:40

  asa se intampla cand vor sa faca averi ilegale si cati nu mai sunt ca si ei doar ca au spatele bine asigurat

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Patru din zece români și-au redus consumul de carne. Câți spun că țin post. Studiu

Publicat

Patru din zece români spun că și-au redus consumul de carne în ultimele 12 luni, iar 61% dintre aceştia au în vedere produse din carne vegetală pentru perioadele de post, potrivit unui studiu.

92% din consumatorii de carne consumă carne de două ori pe săptămâna, cel puţin. Cu toate acestea, nu sunt puţini nici cei care susţin că şi-au redus consumul de carne în ultimul an (39%).

“Dacă ne uităm în meniul consumat în ultimele 4 săptămâni, descoperim că tinerii de până în 24 de ani consumă în măsură mai mare decât celelalte categorii de vârstă mezeluri vegetale sau înlocuitori de carne – şi asta nu ca opţiune pentru a posti. Este posibil că acest lucru să ne semnalizeze un trend pe care producătorii de carne l-ar putea capitaliza pentru a nu pierde legătura, pe termen mediu şi lung, cu aceşti potenţiali consumatori”, declară Vasi Dragomir, Consumer & Shopper Insights Leader, NielsenIQ România.

Şi pentru că se apropie Postul Paştelui, tot din studiu aflăm că 36% din respondenţi susţin că ţin post din când în când, iar 61% dintre aceştia au în vedere produse din carne vegetală pentru perioadele de post.

Vezi și POSTUL PAȘTELUI 2021: Când începe cel mai lung și aspru post din an. Interdicțiile perioadei și zilele cu dezlegare la pește

9 din 10 români cumpără carne cel puţin o dată pe săptămână.

Tinerii cumpără carne cu o frecvenţa mai mare comparativ cu cei mai în vârstă. La cea mai recentă achiziţie, 87% dintre cumpărătorii de carne declara că au cumpărat carne neprocesată în timp ce 36% au au optat pentru mezeluri. Diferenţa dintre cele două categorii de carne este mai vizibilă în rândul celor mai în vârstă (45-59 de ani).

91% dintre aceştia au optat pentru carne neprocesată la ultima cumpărătură, pe când doar 33% pentru mezeluri.

Preferinţele faţă de tipul de carne variază tot în funcţie de vârstă. Există o probabilitate mai mare ca cei tineri să cumpere carne din pui (79% din cumpărătorii de 18 – 24 de ani) în timp ce categoria celor mai în vârstă să aleagă mai des carne de porc (72% din cumpărătorii de 45-59 de ani).

În ceea ce priveşte capacitatea de a influenţa alegerea magazinului, carnea neprocesata este în top, 67% dintre cumpărători spunând că acest tip de carne a contat cel mai mult pentru alegerea magazinului unde să meargă la cumpărături.

Carnea gătită în casă este consumată cel mai des (75%) şi pare că ocupă un loc central în meniul zilnic al românilor. Originea locală inspiră calitate ridicată în categoria “food”, în general, şi în legătură cu carnea în special.

Studiul s-a desfăşurat online, în perioada octombrie- noiembrie 2020. Eşantionul cuprinde 1000 de respondenţi, utilizatori de internet, din mediul urban, cu vârstă cuprinsă între 18-59 de ani.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 81 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența în municipii, orașe și comune din județ

Publicat

În ultimele 24 de ore, în județul Alba au fost înregistrate 81 de cazuri noi COVID-19, potrivit datelor transmise de DSP Alba miercuri, 3 martie.

De la începutul pandemiei, 15.831 de persoane au fost confirmate pozitiv în județul Alba. Dintre acestea, 14412 de persoane au fost declarate vindecate. De asemenea s-au înregistrat 425 decese.

Marți, în Alba au fost prelucrat 744 probe (387 la SJU si 357 la DSP). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 172979.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (54 cazuri noi)

Alba Iulia – 25

Aiud – 10

Sebeș – 6

Blaj – 4

Cugir – 4

Ocna Mureș – 4

Câmpeni – 1

Rural (27 cazuri noi)

Ighiu – 3

Lunca Mureșului – 3

Mihalț – 3

Unirea – 3

Valea Lungă – 3

Șona – 2

Șugag – 2

Cricău – 1

Doștat – 1

Jidvei – 1

Pianu – 1

Rădești – 1

Sâncel – 1

Șibot – 1

Vințu de Jos – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba (17 februarie – 2 martie) 2,35 (anterior 2,38).

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri în perioada 17 februarie – 2 martie – incidența cazurilor COVID-19:

Alba Iulia – 417 cazuri – 5,45 (anterior 5,58)

Teiuș – 18 cazuri – 2,48 (anterior 3,16)

Sebeș – 100 cazuri – 3,04 (anterior 3,34)

Aiud – 38 cazuri – 1,49 (anterior 1,46)

Cugir – 31 cazuri – 1,20 (anterior 1,28)

Ocna Mureș – 19 cazuri – 1,36 (anterior 1,14)

Blaj – 26 cazuri – 1,25 (anterior 1,30)

Abrud – 5 cazuri – 0,95 (anterior 0,95)

Câmpeni – 5 cazuri – 0,67 (anterior 0,54)

Baia de Arieș – 1 caz – 0,26 (anterior 0,52)

Zlatna – 3 cazuri – 0,38 (anterior 0,38)

Mediul rural:

Localitate – cazuri în perioada 17 februarie – 2 martie – incidența cazurilor COVID-19

Șpring – 30 cazuri – 11,39 (anterior 11,39)

Mihalț – 23 cazuri – 7,02 (anterior 6,11)

Ponor – 4 cazuri – 5,86 (anterior 5,86)

Doștat – 4 cazuri – 3,91 (anterior 2,93)

Unirea – 15 cazuri – 3,04 (anterior 2,43)

Crăciunelu de Jos – 6 cazuri – 2,80 (anterior 2,80)

Lunca Mureșului – 7 cazuri – 2,71 (anterior 1,93)

Berghin – 5 cazuri – 2,61 (anterior 2,61)

Valea Lungă – 8 cazuri – 2,52 (anterior 1,58)

Pianu – 9 cazuri – 2,51 (anterior 2,23)

Cricău – 5 cazuri – 2,49 (anterior 2,49)

Livezile – 3 cazuri – 2,46 (anterior 2,46)

Livezile – 3 cazuri – 2,46 (anterior 2,46)

Ciugud – 8 cazuri – 2,45 (anterior 2,76)

Rădești – 3 cazuri – 2,30 (anterior 2,30)

Lopadea Nouă – 6 cazuri – 2,29 (anterior 2,29)

Șibot – 5 cazuri – 2,05 (anterior 2,05)

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Apel al autorităților: Persoanele care nu pot ajunge să facă vaccinul, să anunțe. Nici o doză nu trebuie irosită

Publicat

Andrei Baciu, vicepreşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare, a declarat că dozele de vaccin sunt limitate și nu trebuie irosite. De aceea, persoanele care nu se pot prezenta la centrele de vaccinare când sunt programate, sunt rugate să anunțe acest lucru.

Potrivit procedurilor, dacă rămân doze de vaccin împotriva Covid-19 care nu sunt folosite, personalul din centrele de vaccinare trebuie să sune persoane programate în zilele următoare.

Prioritate trebuie să aibă, însă, persoanele vulnerabile, care sunt imunizate în etapa a II-a a campaniei de vaccinare, a declarat Andrei Baciu.

„Cred că în fiecare centru de vaccinare s-a întâmplat o astfel de situație. Știm ce trebuie să facem, apelăm pe cineva de-a doua zi. Nu vrem să aruncăm doze sub nicio formă”, a spus acesta.

Astfel, persoanele care nu se pot prezenta în ziua și la ora la care au fost programate la vaccinare pot suna la call center, la numărul 021.414.442. Acestea vor fi, de asemenea, reprogramate.

Sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Școala Gimnazială din Abrud va fi reabilitată și modernizată. Proiectul tehnic, lansat la licitație. LISTA lucrărilor propuse

Publicat

Corpul principal al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Abrud va fi reabilitat și modernizat. De asemenea, se propune construirea unei anexe și a unui depozit de lemn, dar și amenajarea unui teren de sport și a incintei. Primăria Abrud a lansat miercuri o licitație pentru realizarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție.

Primăria Abrud a lansat miercuri, 3 martie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru realizarea proiectului tehnic și a detaliilor de executie, verificarea tehnică de calitate și întocmire aviz, asistența tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul „Reabilitare si modernizare clădire (corp principal Școala Gimnazială), desființare centrală termică, construire anexă și depozit de lemn, amenajare teren sport și incintă”.

Valoarea totală estimată este de 232.076,78 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, se propun următoarele lucrări de bază: 

Reabilitare și modernizare corp principal – Școala Gimnazială

Se propune reabilitarea și modernizarea clădirii pentru crearea unui spațiu care să permită desfășurarea în condiții optime a activităților educaționale.

În acest scop se propun următoarele intervenții: reparații șarpantă și învelitoare; termosistem; intervenții la interiorul clădirii; intervenții la exteriorul clădirii.

 • înlocuirea elementelor din lemn deteriorate ale șarpantei și ignifugarea lor, înlocuirea învelitoarei, jgheaburilor și burlanelor, aplicarea de folie hidroizolantă peste noua astereală, înlocuirea șipcilor și contrașipcilor,
 • termoizolarea pereților exteriori cu vată bazaltică de 15 cm, termoizolarea soclului cu polistiren ignifugat de 5 cm,
 • refacerea finisajelor, pardoselilor, peretiilor interiori, refacere balustradă interior,

 • mascarea conductelor de instalații,
 • recompartimentarea zonei bibilioteci și refuncționalizarea laborator chimie în cabinet medical,
 • montare glaf la exteriorul ferestelor,
 • înlocuirea obiectelor sanitare, amenajare grup sanitar și refacere rampe de acces pentru persoane dizabilități,
 • realizarea de instalații cu rol de securitatea la incendiu,

Construire depozit lemne

Se propune realizarea unei clădiri pentru depozitarea necesarului de lemne cu regimul de înălțime P (pentru încălzirea spațiilor interioare din incinta și obținerea apei clade) având un sistem constructiv mixt din cadre de beton armat și zidărie portantă de 25 cm. (zidaria portantă va fi realizată din cărămidă ecologică). Șarpanta se va realiza din lemn de răşinoase, ecarisat și ignifugat și va sprijini pe placa de beton armat de peste parter, iar învelitoarea va fi din țiglă ceramică.

Clădirea va fi prevăzută cu trotuar de gardă, cu panta spre exterior de 2 %.

Finisaje exterioare: tencuieli decorative (culoare alb) și tâmplărie PVC alb cu geam termopan.

Finisaje interioare: tencuieli driscuite, zugrăveli lavabile, ciment sclivisit.

Construire anexă (ct, atelier, vestiare și depozit pentru terenul de sport)

Se propune realizarea unei anexe cu regimul de înălțime P (în care se va amplasa centrala termică, atelier, vestiare și depozit pentru terenul de sport) având un sistem constructiv mixt din cadre de beton armat și zidărie portantă de 25 cm.

Zidurile interioare de compartimentare se vor realiza din cărămidă de 25 cm, 15 cm respectiv 12 cm. Şarpanta se va realiza din lemn de răşinoase, ecarisat și ignifugat și va sprijini pe placa de beton armat de peste parter, iar învelitoarea va fi din țiglă ceramică.

Construire teren sport acoperit

Se propune realizarea unui teren de sport acoperit, având o structură metalică (profile rectangulare din oțel) pe care este tensionată o pânză PVC cu inserție textilă, impermeabilă, de culoare gri, în vederea protejării terenului de intemperii (ploaie, zăpadă, vânt, soare, etc.), laterealele fiind închise cu perdea culisantă, pe o înălțime de 2 m. Pe toată suprafața terenului se va realiza o placă slab armată de beton, pe care va fi aplicat gazon sintetic.

Amenajare incintă (refacere împrejmuire, amenajare alei și zone verzi)

Se propune corectarea sistematizării verticale a terenului din incintă, pentru dirijarea apelor pluviale. Se va reface împrjmuirea incintei, având înălțimea de 1,20 m la limita de proprietate dinspre strada Cloșca, respectiv 2 m pe restul conturului incintei.

Gardul va fi realizat din stâlpi metalici și panouri din fier forjat. Aleile din incintă vor fi realizate cu dale de beton, montate în șapă de beton, prevăzute cu pante pentru direcționarea apelor pluviale.

Zonele verzi vor fi amenajate cu gazon de trafic intens.

Desființare centrală termică existentă

Clădirea în care este amplasata centrala termică este într-o stare avansată de degradare. Aceasta este propusă pentru desființare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate