Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cartea de identitate electronică va fi eliberată gratuit. Condițiile propuse de Ministerul de Interne

Publicat

Cartea de identitate electronică va putea fi obținută gratuit. Prevederea se regăsește într-un proiect pus în consultare publică de către Ministerul Afacerilor Interne.

Acesta prevede că:

Persoanele cu vârsta mai mare de 14 ani sunt scutite de la plata contravalorii cărții electronice de identitate solicitate:

  • pentru prima cerere, într-un interval de timp de 5 ani (OUG nr. 97/2005)
  • ori de câte ori este necesar

Condiţia de vârstă se consideră a fi îndeplinită cu 180 de zile înainte de împlinirea vârstei de 14 ani.

Pentru cărţile electronice de identitate emise cu un termen de valabilitate de 5 ani, intervalul de timp se consideră a fi îndeplinit cu 180 de zile înainte de împlinirea acestuia.

Pentru cărţile electronice de identitate emise în condiţiile art. 16 alin. (22) din OUG 97/2005, scutirea de la plata contravalorii este asigurată pentru o singură carte electronică de identitate emisă într-un interval de timp de 5 ani, titularul având opţiunea de a alege.

Prin excepție, sunt scutiți de la plata contravalorii cărții electronice de identitate și titularii cărţilor electronice de identitate eliberate în cadrul proiectului pilot derulat la nivelul judeţului Cluj, pentru prima solicitare după finalizarea proiectului pilot.

Situația actuală

Articolul 411 din OUG nr. 97/2005, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede:

  • ,,(1) Contravaloarea cărţii electronice de identitate emise persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani se asigură din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile prin bugetul aprobat Ministerului Afacerilor Interne pentru D.G.E.P., în condiţiile şi limitele stabilite prin hotărâre a Guvernului.
  • (2) Prin hotărârea prevăzută la alin.(1) se stabileşte şi mecanismul de asigurare a contravalorii cărţii electronice de identitate.

Intervenția Guvernului printr-o reglementare a condițiilor, limitelor și a mecanismului de asigurare a contravalorii cărții electronice de identitate este necesară în contextul în care din ce în ce mai multe servicii publice sunt expuse online.

Nevoia unor mecanisme de identificare și autentificare sigure și fiabile și de asigurare a confidențialității datelor cu caracter personal a devenit un factor hotărâtor pentru cetățeni în accesarea acestor servicii, se arată în nota de fundamentare.

De ce este propusă facilitatea

Receptivitatea scăzută în fața beneficiilor mijloacelor de identificare electronică este cauzată de cele mai multe ori de costul acestora, ce revine în sarcina cetățeanului.

Suportarea costului de către cetățean conduce la pierderea interesului față de utilizarea unui mijloc de identificare electronică și împiedică progresul în domeniul serviciilor publice și a nivelului lor de adoptare.

De asemenea, cărțile de identitate în formatul actual nu îndeplinesc standardele minime de securitate impuse de regulamentele europene.

În consecință, cărțile de identitate eliberate de statele membre propriilor cetățeni, folosite ca documente de călătorie, trebuie să includă un suport de stocare de înaltă securitate pe care să fie stocate imaginea facial a titularului și două amprente digitale.

Stocarea datelor biometrice pe cărțile de identitate este considerată o metodă adecvată pentru a asocia o identificare și o autentificare fiabilă, cu un risc redus de fraudă, în scopul consolidării securității documentelor.

Cărțile de identitate care nu îndeplinesc cerințele impuse de Regulamentul (UE) 2019/1157 încetează să fie valabile la data de 3 august 2031.

Schimbări prin proiectul MAI

Proiectul de act normativ introduce un mecanism de asigurare a contravalorii cărții electronice de identitate

  • într-o primă etapă din fondurile alocate în PNRR
  • după epuizarea acestora, din alte fondurilor externe nerambursabile sau de la bugetul de stat, în condițiile stabilite de Guvern.

Scopul proiectului de act normativ este stimularea adoptării voluntare a cărții de identitate electronice cu semnătură digitală calificată.

Grupul social vizat de prezentul act normativ este reprezentat de persoanele care au împlinit vârsta necesară solicitării unui act de identitate, respective 14 ani, și optează pentru obținerea unei cărți electronice de identitate.

Se propune oferirea gratuită a unei cărți electronice de identitate persoanelor care au împlinit vârsta de 14 ani.

Contravaloarea este asigurată o singură dată din fonduri externe nerambursabile și o singură dată într-un interval de 5 ani, din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax