ECONOMIE
CAS pentru venituri din chirii de la 1 ianuarie 2014. Ordonanţa de urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial. Vezi cine nu plătește
Ordonanţa de urgenţă ce prevede introducerea obligativităţii pentru plata contribuţiilor de asigurări de sănătate pentru veniturile obţinute din chirii a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, de la 1 ianuarie 2014, anumite categorii de persoane vor trebui să plătească trimestrial, în rate egale, CAS pentru veniturile obţinute.
Reamintim că Ordonanţa de urgenţă a fost elaborată de Ministerul Finanţelor şi aprobată miercuri de Guvern, .
„Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor (…) este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut„, se precizează în Ordonanţă.
Salariu mediu brut pe ţară, raportat la anul 2013, este de 2.223 lei lunar, astfel că plafonul anual maxim pentru plata contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate în cazul veniturilor din chirii ajunge la 11.115 lei.
Baza de calcul se va evidenţia lunar în decizia de impunere întocmită anual de către organul fiscal competent, iar plata se va efectua trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Nu vor avea această obligaţie fiscală individuală persoanele care obţin venituri impozabile din:
– cedarea folosinţei bunurilor, adică venituri în bani sau în natură, provenind din cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile;
– cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de cinci contracte de închiriere la sfârşitul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor califică aceste venituri în categoria celor din activităţi independente şi le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru această categorie;
– închirierea în scop turistic a unui număr de camere situate în locuinţe proprietate personală, cuprins între una şi cinci camere inclusiv;
– închirierea în scop turistic a unui număr de camere situate în locuinţe proprietate personală, mai mare de cinci. De la data depăşirii numărului de 5 camere de închiriat şi până la sfârşitul anului fiscal, determinarea venitului net se realizează în sistem real, potrivit regulilor de stabilire prevăzute în categoria venituri din activităţi independente;
– închirierea în scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personală, având o capacitate de cazare mai mare de 5 camere de închiriat, sunt calificate ca venituri din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină pe bază de normă de venit sau în sistem real şi se supun impunerii.
Contribuabilii care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia celor care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole, urmează să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de contribuţii sociale.
Anterior intrării în vigoare a acestui act normativ, nu erau obligate să plătească CAS individual pentru venituri din chirii persoanele care realizau, într-un an fiscal, venituri din salarii, asimilate salariilor sau pensiilor, din indemnizaţii de somaj, din activităţi independente (cu excepţia celor din drepturi de proprietate intelectuală), din activităţi agricole ori din asocieri fără personalitate juridică.
Potrivit legislaţiei în vigoare înaintea apariţiei Ordonantei, în cazul veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, deducerea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate pentru stabilirea bazei impozabile se efectuează potrivit regulilor proprii categoriei de venit, pe surse de venit.
Finanţele au introdus obligaţia organului fiscal competent de a determina, pe categoria venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venitul anual realizat (suma de venituri nete anuale) pentru aplicarea prevederilor referitoare la verificarea încadrării în plafonul corespunzător anului fiscal, respectiv pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
Contribuţiile de asigurări sociale de sănătate efectuate în cursul anului urmează să se deducă începând de la 1 ianuarie 2014 din veniturile realizate din categoria venituri din cedarea folosinţei bunurilor numai de organul fiscal competent la stabilirea obligaţiilor fiscale anuale.
Organul fiscal competent va recalcula baza impozabilă pentru acordarea deductibilităţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi va determina impozitul pe venit datorat.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.