Connect with us
Publicitate

Economie

Cât costă „salariul pe card”. Comisioane şi alte cheltuieli pentru angajaţii care folosesc cardurile bancare

Publicat

Majoritatea angajaţilor din Alba primesc salariile pe carduri bancare, astfel că s-au obişnuit deja cu retragerile de la ATM sau plăţile fără cash la magazine. Însă în continuare majoritatea beneficiarilor care utilizează carduri preferă să scoată banii de la bancomat, astfel că am vrut să vedem cu cât mai rămân albaiulienii din venituri dacă nu ţin cont şi de comisioanele bancare.

Am luat în considerare un salariu net lunar primit pe card de 1.300 de lei, o valoare apropiată de cel al venitului mediu pentru judeţul Alba. Cu alte cuvinte, cât ar primi lunar un salariat cu câştiguri modeste. De asemenea, am ţinut cont de oferta celor mai “populare” cinci instituţii bancare de pe piaţă: BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank şi CEC. În privinţa utilizării cardurilor de debit, comisioanele percepute de acestea sunt dintre cele mai variate. De la zero comision la Banca Transilvania şi CEC pentru retrageri de numerar în oferta standard şi la ATM-urile proprii ale băncilor, la 0,25% pentru BCR, banii în plus pe care trebuie să-i suporte clienţii dacă folosesc carduri bancare se completează cu comisioane de administrare lunară sau anuală pentru card şi/sau cont, cele de interogare a soldului (dacă doriţi să vedeţi câţi bani aveţi în cont), fără să mai vorbim de costuri suplimentare şi destul de piperate în condiţile în care nu găsiţi în apropiere un ATM al băncii care a emis cardul şi utilizaţi unul ce aparţine altei instituţii bancare.

Să spunem că primiţi salariul de 1.300 de lei lunar pe card, retrageţi suma integral de la bancomat în fiecare lună şi mai verificaţi de două ori la 30 de zile “dacă au intrat banii”. Aţi avea de suportat în plus costuri pornind de la 7,2 lei pe an (pentru cardurile la care nu există comision de retragere numerar la ATM, de administrare a contului sau cardului sau alte costuri), până la 138,4 lei pe an (BRD), 97,8 lei pe an (BCR), 88 de lei (Raiffeisen), fără a pune la socoteală retrageri de numerar de la ATM-urile altor bănci faţă de cea care a emis cardul; desigur, dacă ţinem cont şi de aceste operaţiuni, costurile cresc în funcţie de numărul acestora).

Mai jos puteţi vedea un tabel cu comisioanele pentru carduri ale băncilor de pe piaţă: Clik pe poză

Cele mai scumpe comisioane se regăsesc la UniCredit Ţiriac Bank, BRD şi BCR.

La nivel naţional, potrivit gândul.info, în primele nouă luni ale anului trecut, posesorii de carduri au retras circa 19 miliarde de euro de la bancomate, iar câştigul băncilor, dacă luăm în considerare un comision mediu de 0,2%, a fost de circa 168,9 milioane de lei, echivalentul a 38,2 milioane de euro.

În septembrie, numărul cardurilor de debit în circulaţie era de peste 11,7 milioane, în creştere cu 7,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Totodată, reţeaua de ATM-uri a băncilor din România era de circa 10.850 de unităţi.

Posesorii de carduri bancare preferă în continuare să folosească banii cash, în defavoarea tranzacţiilor de plată cu cardul, potrivit datelor Băncii Naţionale. Numărul retragerilor de numerar l-a depăşit pe cel al plăţilor prin POS cu circa 14 milioane în cel de-al treilea trimestru al anului trecut.

Cardurile de salariu – avantaje

Unele bănci au oferte speciale pentru clienţii care îşi iau salariul pe card: fie au comisioane de retragere sau de administrare reduse, fie se oferă alte facilităţi. BCR, spre exemplu, oferă accesul la un credit de consum între 500 de lei şi 40.000 de lei, maximum şase salarii. De asemenea, salariaţii care primesc banii pe card BCR pot la credit imobiliar în lei cu dobândă fixă de 6,25% pe trei ani. La Raiffeisen, comisionul de retragere de la alte bănci pentru cardul de salarii este mai scăzut, de 0,5% plus 2,5 lei, faţă de 1% plus 2,5 lei la un card obişnuit.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate