Eveniment
Cât de mult a plouat în zilele cu inundații catastrofale din Apuseni. Bilanțul precipitațiilor căzute în perioada 15 – 21 iulie
Echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba continuă, de mai bine de o săptămână, intervențiile, cu forțe umane și mecanizate, pentru degajarea albiilor colmatate și deblocarea podurilor și a podețelor în urma inundațiilor din Munții Apuseni.
Se acționează susținut pentru înlăturarea blocajelor, inclusiv prin igienizarea cursurilor de apă afectate. Totodată, sunt recalibrate albiile în vederea refacerii secțiunilor de scurgere a apelor râurilor Ocoliș și Sohodol (afluenții ai râului Arieș).
Potrivit reprezentanților SGA Alba, aceste operațiuni sunt necesare pentru restabilirea stării inițiale a cursurilor de apă și a funcționalității infrastructurii esențiale de acces, afectate de evenimentele hidrometeorologice care au avut loc în județ.
Astfel, în intervalul 15 – 21 iulie, s-au produs precipitații însemnate cantitativ pe râurile:
– Arieș (la stațiile hidrometrice: Arieșeni – 92,8 l/mp, Albac- 108,9 l/mp, Scărișoara – 136 l/mp, Câmpeni – 235,4 l/mp, Baia de Arieș – 142,8 l/mp)
– Abrud (la stația hidrometrică Abrud – 145,4 l/mp)
– Poșaga (la stația hidrometrică Poșaga – 164,3 l/mp)
– Geoagiu (la stația hidrometrică Valea Mânăstirii – 112, 3 l/mp)
– Neagra (la stația hidrometrică Vadu Moților – 103,5 l/mp)
– Arieșul Mic (la stația hidrometrică Ponorel – 103,5 l/mp)
Cea mai mare cantitate de precipitații s-a înregistrat pe Valea Ierii, la stația hidrometrică Ocoliș când, într-un interval de 12 ore, au căzut 250 l/mp.
Precipitațiile torențiale, în intervale scurte de timp, au generat scurgeri însemnate de pe versanți, torenți și pâraie. În același timp, au antrenat și transportat aluviuni, bolovani și material lemnos.
Potrivit SGA Alba, aceste fenomene cu caracter sever au produs eroziuni accentuate de mal și colmatări ale albiilor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News