Administrație
Ce a găsit Curtea de Conturi la Primăria Șibot, ce măsuri au fost luate și ce spune primarul Ilie Tomuş
Pagube de aproximativ 870.000 de lei din diverse prejudicii la bugetul local, bani neîncasați, sau plăți efectuate nelegal pentru proiecte de infrastructură sau materiale care nu apar în niciun inventar. Acestea sunt doar câteva dintre neregulile constatate de Curtea de Conturi într-un control efectuat în toamna anului trecut la primăria Șibot și pentru soluționarea cărora termenul este în 31 ianuarie. Acuzat de oponenții politici din Consiliul Local de fraudă, fals în documente, achiziții nelegale și nu numai, primarul comunei, Ilie Tomuș, susține că a rezolvat deja problema în proporție de 80%, iar până la termen, sau cel târziu la două săptămâni după această dată, va reuși să recupereze toți banii și să îndeplinească toate măsurile aplicate de Curtea de Conturi.
Citiţi şi: VIDEO: Acuzații de fraudă la Primăria Șibot. Viceprimarul Dacian Herlea: „Toate lucrările au fost plătite și recepționate în fals”
Decizia Curții de Conturi privind înlăturarea deficiențelor constatate și consemnate în Procesul Verbal încheiat în urma acțiunii „Auditul financiar al contului de execuție bugetată” la Șibot. Potrivit raportului Curții de Conturi, au fost constatate abateri de la legalitate și regularitate care au generat producerea de prejudicii la bugetul local în valoare de aproximativ 870.000 lei.
Abaterile constatate de Curtea de Conturi
Abateri de la legalitate care au generat producerea de prejudicii au fost constatate în achiziții de materiale care lipseau din inventar, plăți nejustificate efectuate către Postul de Poliție Șibot, plăți nelegale fără facturi și fără recepții, execuție de lucrări fără cadru legislativ la obiectivul de investiții „Amenajare parc public de recreere în localitatea Șibot”, decontarea unor lucrări majorate nelegal, datorită includerii unor lucrări care nu au fost efectiv executate (pavajul exterior cu pavaje din beton în cantitate de 150 mp).
Alte abateri constatate sunt achiziția nelegală a unei autospeciale pentru stingerea incendiilor, plata nejustificată a unor lucrări fără să existe temei legal al executării lor (decoperate pământ, transport, vânzare agregate balastieră), plata unor lucrări care în fapt nu au fost executate în totalitate.
Mai mult, aceștia au menționat și nereguli privind desfășurarea activității de alimentație publică, întocmirea necorespunzătoare a unor contracte de vânzare-cumpărare a unor terenuri din domeniul privat din Șibot, încheierea necorespunzătoare a unui contract de vânzare-cumpărare masă lemnoasă, din pădurea proprietate a UATC Șibot, darea în folosință gratuită a unor terenuri din comună și neplată a redevenței, angajare de lucrări fără să existe prevederi bugetare aprobate și pentru care constructorul nu a procedat la facturarea lor.
Prejudiciul trebuie recuperat până în 31 ianuarie
În urma acestor constatări, Curtea de Conturi a decis ca până la data de 31 ianuarie 2014, ordonatorul principal de credite (primăria Șibot) să ia toate măsurile legale pentru stabilirea exactă și recuperarea prejudiciilor create bugetului local prin chestiunile nelegale constatate în raport.
Mai precis, într-o săptămână, trebuie stabilit întreg prejudiciul și luarea măsurilor pentru recuperarea acestuia, reprezentând minusurile de inventar la elemente de poduri metalice și buloane, obiecte de inventar constatate lipsă la gestiunea Căminului Cultural, sumele reprezentând carburant achitat nelegal către UATC Şibot şi Poliţia Română în anii 2011 şi 2012, stabilirea prejudiciului adus la buget prin plăţi nelegale în anii 2009, 2010 şi 2011, recuperarea lui, stabilirea şi recuperarea prejudiciului adus bugetului prin plăţile nelegale efectuate la obiectivele de investiţii „Construire teren sport”, „Lucrări de amenajare parc Șibot”, „Amenajare teren de sport Șibot”, „Obiecte parcuri joacă” și „Furnizare și montare gazon sintetic”, divizate în mod nelegal din proiectul „Amenajare parc public de recreere în Șibot”, stabilirea și recuperarea prejudiciului creat prin achiziția autospecialei pentru stingerea incendiilor.
„Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, conform prevederilor art.64. Din legea 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, republicată.
Primarul Ilie Tomuș: „Până acum am recuperat 80% din bani”
Potrivit primarului Ilie Tomuș, până la data de 23 ianuarie au fost recuperate aproximativ 80% din sumele prevăzute în raportul Curții de Conturi, iar până în 31 ianuarie, sau în maximum două săptămâni după acest termen, sumele vor fi recuperate integral. „Din cele aproximativ 8 miliarde, nu toate sunt prejudicii aduse bugetului, mai sunt bani de recuperat de la oameni, de la care avem promisiuni că vor aduce banii. Am acționat în instanță, am pus popriri pe conturi, am făcut tot ce a ținut de noi ca să recuperăm acești bani. Probabil vor rămâne câteva puncte pe care nu vom reuși să le îndeplinim până în 31 ianuarie, dar în scurt timp după aceea, sunt convins că vom rezolva problema”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
"curtea de conturi"
joi, 23.01.2014 at 15:59
De ce minti… Ilie????
sibotean
marți, 28.01.2014 at 10:59
VORBA TA ”ULCIORUL NU MERGE DE MULTE ORI LA APA’!:)))))))))))
Ilie
vineri, 21.02.2014 at 21:29
Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, conform prevederilor art.64. Din legea 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, republicată.
puiu
luni, 16.05.2016 at 21:08
Pai vicele vra locul primarului,rl ce a pazit cind s-au produs aceste fraude???oare nu-i o raspundere colrctiva,la fel ca si in cazul Colectiv aceeasi raspudere o avea si printul iohan ,la fel ca PONTA dar lasii totdeauna tst gasesc scapare.CE zici d-le vice,tu ai dormit in acel timp s-au erai pe alta planeta??