Eveniment
Ce au făcut inspectorii de la Protecția Consumatorilor Alba, în ultimele trei luni. Acțiuni din ianuarie, comunicate în aprilie

Reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Alba au emis un comunicat de presă în care au făcut câteva precizări legate de activitatea instituției din primele trei luni ale anului.
Mai exact câte acțiuni de control au efecutat, dar și ce amenzi au dat. Aceștia nu precizează ce magazine, supermarket-uri, sau entități au fost verificate și când, ci au făcut un rezumat în care au prezentat câteva cifre.
În rezumatul făcut de CJPC Alba se regăsesc acțiuni de control care au avut loc în primul trimestru al anului 2025, adică lunile ianuarie, februarie, martie.
Pe scurt, comunicarea instituției nu este la zi. Concret, CJPC Alba a transmis informații vechi din ultimele 3 luni. Alba24 a solicitat în repetate rânduri, inclusiv oficial la structura centrală condusă de Cristian Popescu Piedone, informații legate de controalele din Alba, însă nu a primit nici un răspuns.
Asta în condițiile în care șeful ANPC postează zilnic pe contul propriu ”descinderile” în forță la agenții economici. Concluzia poate fi aceea că întregul efort de comunicare este centrat pe imaginea lui Cristian Popescu Piedone.
Informațiile solicitate de reporterii alba24.ro în urmă cu două luni vizau controalele realizate în centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități din județul Alba. Însă acestea nu au fost comunicate de reprezentații instituției.
Ce a făcut CJPC Alba în ultimele trei luni
Potrivit comunicatului de presă, inspectorii au realizat un număr de 586 acțiuni de control (173-servicii alimentare, 117-produse alimentare, 150-produse nealimentare, 146-servicii nealimentare).
În urma controalelor efectuate s-a aplicat un număr de 1030 sancțiuni contraventionale din care 634 avertismente si 396 amenzi contraventionale în valoare de 2.838.000 lei.
Valoarea mărfurilor neconforme oprite temporar de la comercializare: circa 240.000 lei. Valoarea mărfurilor neconforme oprite definitiv de la comercializare: aproximativ 180.000 lei. S-a dispus oprirea temporară de la prestarea serviciilor în cazul a 11 operatori economici.
Însă comunicatul nu specifică unde au avut loc acțiunile. Reprezentanții instituției au menționat la modul general că acțiunile au avut loc în supermarket-uri, magazine și centre de zi, însă fără a precizat unde și când.
Reclamații și informări
CJPC Alba a înregistrat în trimestrul I 2025 un număr de 171 reclamații și 29 de informări (28- produse și servicii alimentare, 105- bunuri nealimentare, 8- produse și servicii financiar-bancare, 60- prestări servicii), s-au soluționat în total 157 reclamații, dintre care 65 au fost soluționate amiabil, iar 27 au fost neîntemeiate.
Ce probleme au descoperit inspectorii
Bunuri alimentare și prestării servicii alimentație publică:
- agregate frigorifice sau echipamente de gătit neigienizate, deteriorate, ustensile de gătit neprofesionale;
- produse alimentare cu data durabilităţii minimale/data limită de consum depășită;
- produse cu parametrii organoleptici modificați, depreciate, alterate, cu mucegai, produse alimentare cu arsură de gheață, legume și fructe depreciate;
- nerespectare condiții depozitare, nerespectarea temperaturilor indicate de producători pentru produsele alimentare;
- produse alimentare expuse la comercializare fără indicarea cantității nete;
- bunuri alimentare fără elemente de identificare/caracterizare;
- comercializare fructe și legume fără indicarea tarii de proveniență și fără indicarea calității produselor;
- produse/ materie primă fără menționarea datei deschiderii ambalajului;
- lipsă monitorizare temperatură la agregatele frigorifice, lipsa graficelor de schimb ulei;
- lipsa verificării metrologice la balanțele de verificare utilizate;
- lipsă acord de funcționare U.A.T
- prestare servicii de alimentație publică cu preparate culinare finite păstrate la temperaturi necorespunzatoare, materie primă depozitată necorespunzător, lipsa afișării substanțelor alergene conținute de preparate și a celor care provin din produse congelate, lipsă declarație nutrițională în meniu, lipsa informare gramaj, cu agregate frigorifice și echipamente de gătit neigienizate, elemente fisurate/rupte, chedere rupte, cu ustensile neprofesionale;
- preparare produse de panificație și de patiserie cu materie primă depozitată în spațiu neigienizat, ustensile necurățate, neconforme, și agregate frigorifice cu chedere rupte, cu depuneri de resturi alimentare arse, tăvi de copt arse, cu resturi alimentare arse, rastel de depozitare necurățat/ neigienizat;
- prestare servicii de alimentație în centre sociale cu produse refrigerate depozitate în congelator cu data durabilității minimale depășită, produse congelate (carne, brânză, legume) fără elemente de identificare/caracterizare.
Ce probleme au descoperit la unitățile de prestări servicii sau care comercializează bunuri nealimentare
- bunuri nealimentare de import, din afara spațiului Uniunii Europene, fără informare privind denumirea și sediul importatorului;
- bunuri nealimentare fără elemente de identificare/caracterizare sau cu etichetare neconformă;
- comercializare produse fără traducerea informațiilor obligatorii în limba română;
- lipsă certificat de conformitate, lipsă certificat de garanție;
- produse textile fără marcaj privind compoziția fibroasă;
- produse nealimentare cu data de minimă durabilitate depășită (cosmetice);
- lipsă afișare preț de vânzare/ preț pe unitatea de măsură.
- nerespectarea regimului promoțiilor- operatorul economic nu informează consumatorii asupra duratei promoției, precum și că se referă la stocul disponibil; preț vechi și preț promoțional trecute eronat;
- prestare servicii sociale cu carențe în asigurarea condițiilor igenico-sanitare și de siguranță din spațiile de cazare- condiții de igienă precare, zone de exfoliere a vopselei de pe pereți, cu porțiuni de gresie desprinsă/spartă, pereți cu infiltrații, cadă/calorifere cu urme de rugină, paviment neigienizat, lenjerie uzată și igienizată precar;
- abateri privind calitatea serviciilor prestate în locuri de joacă: echipamente uzate, rupte, cu plastic deteriorat, părți și componente rupte/lipsă, scaune și balansoare deteriorate sau rupte, lipsă părți componente echipamente; lipsa instrucţiunilor de utilizare, lipsa panoului cu informații obligatorii, lipsa inscripționării conforme a echipamentelor de joacă, existența unor echipamente rupte, lipsă împrejmuire parc;
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
luni, 14.04.2025 at 16:32
Ce faceţi mă ? Vă lăudaţi că aţi muncit în ultimele luni ? Da până acum de ce aţi fost plătiţi ? Noroc cu Piedone, că a pus ceasul să sune, că eraţi într-o letargie continuă. Am văzut că şi pe Covrilacu l-a deranjat că Piedone îşi face treaba. Aşa-i la PSD-ul ăsta, ne facem că muncim,că nu are nimeni ce să ne facă.