Connect with us
Advertisement

Eveniment

Ce este varianta Covid BA.5 și de ce reinfectează sute de mii de oameni în Europa. Ocolește vaccinul, dar cazurile sunt mai ușoare

Publicat

Țările europene raportează cifre foarte mari în ceea ce privește cazurile noi de COVID, generate în principal de noua variantă BA.5. Totuși, numărul de cazuri grave rămâne scăzut.

În Italia, această variantă generează peste 140.000 de cazuri noi, zilnic. Franța a trecut de 173.000 de cazuri, iar Germania înregistrează și ea peste 120.000, în timp ce Spania a raportat 59.000 de infectări. 

Totuși, de ce se reinfectează atât de mulți oameni cu această variantă? BA.5, care face parte din familia Omicron, este cea mai recentă variantă de coronavirus care provoacă valuri puternice de infecții la nivel mondial.

Este la originea a peste jumătate din cazurile secvențiate la sfârșitul lunii iunie și domină statisticile în iulie.

În Statele Unite, se estimează că este cauza a aproximativ 65% din infecții, explică Reuters.

BA.5, ”sora” Omicron

BA.5 nu este ceva nou. Identificată pentru prima dată în ianuarie, a fost urmărită de OMS din aprilie. Este o variantă a tulpinii Omicron, care a fost dominantă la nivel mondial de la sfârșitul anului 2021 și a provocat deja vârfuri de cazuri – chiar și cu teste puține – în țări precum Africa de Sud, unde a fost găsită pentru prima dată, precum și în Regatul Unit, în părți din Europa și în Australia.

Cazurile de coronavirus la nivel mondial au crescut patru săptămâni la rând, au arătat datele OMS.

La fel ca, BA.4, BA.5 este deosebit de abil în a se sustrage protecției imunitare oferite fie de vaccinare, fie de o infecție anterioară.

Din acest motiv, „BA.5 are un avantaj de creștere față de celelalte subvariante ale Omicron care circulă”, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19.

Reinfectări multe, dar spitalizări mai puține

Pentru mulți oameni, acest lucru înseamnă că se reinfectează, adesea chiar la scurt timp după ce au avut COVID-19. Van Kerkhove a declarat că OMS evaluează rapoartele de reinfectare.

„Avem numeroase dovezi că persoanele care au fost infectate cu Omicron se infectează cu BA.5. Fără îndoială”, a declarat Gregory Poland, virusolog și cercetător în domeniul vaccinurilor la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.

Dacă acest lucru pare deosebit de comun acum, ar putea fi pur și simplu pentru că foarte mulți oameni au luat Omicron, au sugerat cercetătorii.

În timp ce creșterea numărului de cazuri a provocat spitalizări în unele țări, decesele nu au crescut dramatic.

Acest lucru se datorează în mare parte faptului că vaccinurile continuă să protejeze împotriva formelor grave și a deceselor, dacă nu împotriva infecției, iar producătorii și autoritățile de reglementare analizează, de asemenea, vaccinuri modificate care să vizeze direct noile variante Omicron.

BA.5 nu ar fi mai periculoasă decât celelalte variante Omicron

De asemenea, nu există nicio dovadă că BA.5 este mai periculos decât oricare dintre celelalte variante Omicron, a subliniat Van Kerkhove, deși vârfurile de cazuri pot pune serviciile de sănătate sub presiune și riscă să fie mai multe persoane care să se îmbolnăvească de COVID de lungă durată.

OMS și alți experți au declarat, de asemenea, că pandemia în curs de desfășurare – prelungită de inechitatea vaccinurilor și de dorința multor țări de a „depăși” COVID-19 – nu va duce decât la apariția mai multor variante noi și imprevizibile.

Oamenii de știință atrag deja atenția asupra variantei BA.2.75, identificată pentru prima dată în India, care are un număr mare de mutații și se răspândește rapid.

OMS declara că pandemia rămâne o urgență de sănătate la nivel mondial, iar țările ar trebui să ia în considerare măsuri de sănătate publică, cum ar fi masca de protecție și distanțarea socială atunci când apar cazuri, alături de vaccinare.

„Ceea ce oamenii nu înțeleg în mod fundamental este că, atunci când există acest nivel ridicat de transmitere comunitară, aceasta va suferi mutații”, a spus Gregory Poland: „Cine știe ce va urma. Ne jucăm cu focul”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement