Economie
Ce locuri de muncă sunt ferite de revoluția inteligenței artificiale, deocamdată. Oamenii nu scapă de muncă
Creșterea tehnologiilor de inteligență artificială (AI) are potențialul de a revoluționa fluxurile de lucru și de a automatiza multe locuri de muncă.
Dar nu toate profesiile vor fi afectate în termen scurt, potrivit unui raport recent, citat de foxbusiness.com.
Este vorba despre multe procese care au încă nevoie de prezența umană și care nu pot fi îndeplinite de computere.
Cel puțin deocamdată, nici un computer nu îți poate curăța casa sau desfunda țevile la baie. Dar sunt și joburi de nivel înalt, care nu pot fi înlocuite.
Spre exemplu, managerii și antreprenorii. Desigur, toată lumea se poate folosi într-o anumită măsură de AI, dar joburile lor nu vor dispărea.
Inteligența artificială generativă și modelele de limbaj mari (LLM) sunt tehnologii care au primit foarte multă atenție în ultima vreme.
Ambele folosesc algoritmi pentru a prelua conținut existent, creat de oameni, cum ar fi text, imagini, audio și video, pentru a crea conținut nou și a analiza cantități mari de date.
În majoritatea profesiilor, inteligența artificială va servi ca instrument complementar pentru lucrătorii umani, pe care îi ajută să devină mai productivi prin automatizarea unor sarcini, mai degrabă decât prin scoaterea lor din muncă, potrivit unui raport al lui Goldman Sachs.
Raportul a constatat că, în timp ce aproximativ două treimi din S.U.A. locurile de muncă sunt expuse unui anumit grad de automatizare bazată pe inteligență artificială, numărul mediu de sarcini din volumul zilnic de muncă pentru un anumit loc de muncă a variat între un sfert și jumătate, lăsând o cantitate semnificativă de muncă pentru oameni.
„Deși impactul AI asupra pieței muncii este probabil să fie semnificativ, majoritatea locurilor de muncă și industriilor sunt doar parțial expuse automatizării și, prin urmare, sunt mai susceptibile de a fi completate decât înlocuite de IA”, spune economiștii Goldman Sachs Research Joseph Briggs și Devesh Kodnani.
Studiul a constatat că mai multe industrii au avut o expunere relativ mică la automatizarea prin tehnologiile AI.
Printre acestea: curățenia, instalațiile sanitare și rețelele casnice, întreținerea și reparațiile; construcțiile și transporturile, pescuit, agricultură, silvicultură și multe altele.
Fiecare dintre ele are un procent de automatizare sub 50%, AI servind în mare parte ca instrument complementar pentru restul acestor sarcini.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News