Connect with us
Advertisement

Eveniment

Ce pedeapsă a primit profesorul de religie din Arieșeni care a lăsat însărcinată o elevă. Decizie finală la Curtea de Apel

l

Publicat

Decizie finală în cazul scandalului sexual în care fost implicat un fost profesor de religie al unui liceu din Arieșeni. 

Traian G., profesorul care a întreținut relații sexuale cu o elevă și pe care a lăsat-o însărcinată, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor și la plata a 10.000 de lei către mama copilului său. 

Decizia definitivă a fost de Curtea de Apel Alba Iulia, în data de 13 mai 2021, după ce partea vătămată a făcut apel la decizia Judecătoriei Câmpeni din data de în data de 17 decembrie 2020.

Mai exact, judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au respins apelul părții vătămate. Automat, prin respingerea apelului, decizia de la instanța de fond a devenit definitivă.

Scandalul sexual în care a fost implicat fostul profesorul de religie al Liceului Tehnologic de Turism şi Alimentaţie din Arieşeni a ieșit la suprafață după ce bărbatul a fost de acord să facă un test de paternitate.

CITEȘTE ȘI: Fost profesor de religie din Alba care a lăsat gravidă o elevă, în internatul unui liceu, condamnat la închisoare cu suspendare

Profesorul a lăsat-o însărcinată pe minoră în anul 2017, iar în 2018 fata a dat naștere copilului.

Atunci ar fi existat la nivelul şcolii a o anchetă internă, în urma cărora profesorul a fost găsit nevinovat şi cazul a fost închis. Ulterior, a fost de acord cu test de paternitate, în urma căruia a rezultat faptul că el ar fi tatăl copilului.

După izbucnirea scandalului, profesorul și-a dat demisia.

Cazul a fost cu atât mai grav cu cât fata era beneficiară a sistemului de protecție a statului, mai exact locuia într-o casă de tip familial.

Ce s-a întâmplat

Potrivit datelor din motivarea instanței Câmpeni (unde s-a judecat cazul), transmise de reprezentații instanțelor pentru alba24.ro, fata a mers de bunăvoie într-o cameră de internat care aparținea liceului, unde profesorul de religie era cazat și a întreținut relații sexuale cu bărbatul.

Ce declarau reprezentații instituțiilor din Alba, în 2019, când scandalul a devenit public

În data de 19 iulie, fostul profesor de religie își recunoștea copilul.

Atunci Direcția generală de asistență socială și protecția copilului Alba transmitea într-un comunicat de presă:

”L.M. (fata în cauză) s-a născut la data de 08.12.2000, în localitatea Blaj, jud. Alba, iar din anul 2001 a beneficiat de măsuri de protecție specială, atât în sistem familial (asistent maternal profesionist) cât și în sistem rezidențial, ultima măsura de plasament fiind la Casa de Tip Familial Târsa – jud. Alba, unitate rezidențială din cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia cu care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba are încheiat un contract de furnizare de servicii sociale.

L.M. a urmat cursurile Liceul Tehnologic de Turism şi Alimentaţie din Arieşeni clasele a IX-a și a X-a, absolvind clasa a XI-a, profil mecanic la Liceul Tehnologic Silvic Câmpeni.

CITEȘTE ȘI: Profesorul de religie din Arieșeni, acuzat că a lăsat o elevă însărcinată, și-a recunoscut copilul. Comunicat DGASPC Alba

Menționăm că DGASPC Alba nu a fost informată cu privire la derularea unei anchete administrative de către unitatea de învățământ privind zvonurile unei relații dintre minoră și un cadru didactic.

În luna noiembrie 2017, L.M. a declarat angajaților din casa de tip familial (preotului coordonator, managerului de caz, persoanei de referință) că este însărcinată și că dorește să păstreze sarcina, dar nu a dorit să decline identitatea tatălui în cadrul ședințelor de consiliere și a discuțiilor cu managerul de caz.

S-a revizuit Planul de Intervenție Personalizat, stabilindu-se obiective și activități legate de sarcina în evoluție, monitorizarea lunară a stării de sănătate a viitoarei mame prin medicul de familie și medicul specialist, alimentație sănătoasă, renunțarea la adicții în perioada sarcinii.

În programul de consiliere a minorei s-a insistat mult pentru conștientizarea importanței continuării studiilor, a finalizării acestora în vederea obținerii unei calificări.

De asemenea, aceasta a fost consiliată și transferată, în ultimul trimestru de sarcină, la Centrul Maternal ”Speranța” Alba Iulia, serviciu specializat pentru mamă și copil, dând naștere în luna iunie 2018 unui copil la maternitatea din localitatea Sebeș.

Atât mama, cât și copilul au rămas în centrul maternal Alba Iulia, până la împlinirea vârstei de 18 ani (decembrie 2018) a mamei, când aceasta a solicitat acordarea măsurii de protecție specială la Casa de Tip Familial Târsa pentru ea, iar pentru copilul ei, instituirea plasamentului la un asistent maternal profesionist.

În luna ianuarie 2019, L.M., printr-o cerere adresată Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, a solicitat să-i fie aprobată deplasarea împreună cu fiul său şi asistentul maternal profesionist, la Institutul de Medicină Legală Cluj Napoca pentru recoltarea de probe în vederea stabilirii paternităţii fiului ei.

Menționăm că presupusul tată al copilului s-a deplasat la Institutul de Medicină Legală Cluj Napoca singur și nu însoţit de persoanele mai sus menţionate.

Demersul pentru recunoașterea paternității a fost inițiat de către L.M. și presupusul tată, neexistând o acţiune în instanţă pentru stabilirea paternităţii.

Institutul de Medicină Legală Cluj Napoca nu a comunicat mamei rezultatul testului ADN, doar presupusului tată.

CITEȘTE ȘI: Polițiștii din Alba au deschis dosar penal ”in rem” cu privire la un profesor de religie care a lăsat însărcinată o elevă

În data de 19 iunie 2019, tânăra L.M., împreună cu domnul G.T. care se presupune că ar fi tatăl copilului, au avut programare la Starea Civilă din cadrul Primăriei Sebeș pentru recunoașterea paternității copilului și emiterea unui nou certificat de naștere pentru copil.

La această oră, copilul a fost recunoscut, fără prezentarea rezultatului testului ADN de către tată, urmând ca în data de 20 iunie 2019 să fie eliberat noul certificat de naștere”.

Inspectoratul Școlar Județean Alba – Marcela Dărămuș

Fosta șefă a IŞJ Alba, Marcela Dărămuş, a declarat la vremea respectivă pentru Alba24.ro că nu a fost informată de conducerea liceului de la data respectivă şi că aflase ulterior, din presă, despre acest caz. Odată cu demisia profesorului, cel puţin din punct de vedere administrativ, gestionarea cazului de către IŞJ Alba s-a încheiat.

“Am aflat ieri din presă (despre acest caz – n.r.). Acum un an şi jumătate, conducerea unităţii de învăţământ de la acel moment a decis să gestioneze situaţia intern, discutând într-o comisie de disciplină, local, acest caz, iar conducerea inspectoratului nu a fost informată nici verbal, nici în scris.

Am înţeles că au luat declaraţii elevei, în prezenţa tutorelui, iar cei doi ar fi spus că nu au pretenţii şi că profesorul nu ar fi tatăl copilului. Astfel că au închis cazul.

Dacă aş fi fost informată de conducerea şcolii la momentul respectiv, am fi cercetat cazul pe baza codului de etică, strict din punct de vedere al respectării normelor de conduită valabil în sistemul de educaţie, de către cadrul didactic, iar dacă am fi constatat că nu au fost respectate aceste reguli, profesorul ar fi fost suspendat de pe atunci de la clasă”, declara atunci Marcela Dărămuş.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement