ADMINISTRATIE
Ce planuri are noul primar din Aiud, pentru oraș. Dragoș Crișan: Nu știm dacă preluăm un municipiu aflat pe marginea prăpastiei
Municipiul Aiud va avea un nou primar după alegerile locale din 2024. Este vorba despre Dragoș Crișan, care a câștigat alegerile din partea PSD (anterior a fost la USR), împotriva Oanei Badea (PNL), primar în funcție.
Până la alegeri, Crișan era relativ necunoscut la nivelul județului. Acum va trebui să administreze un municipiu important al județului.
Alba24 l-a întrebat care sunt planurile pe care le are pentru oraș, solicitându-i să identifice trei obiective prioritare și modul în care dorește să le implementeze din funcția de primar.
Acesta a ales să ofere câteva elemente generale, cum ar fi transparentizarea administrației, deschiderea către investitori și ”condiții normale de trai pentru toți cetățenii Aiudului”.
Ce planuri are noul primar din Aiud, pentru oraș
Cu mare drag și cu cea mai mare deschidere vorbesc despre proiectele pe care eu și echipa mea le avem pentru Aiud, însă perioada de implementare a acestora ține foarte mult de ceea ce vom găsi când vom prelua conducerea municipiului.
Din păcate, actuala conducere a primăriei a fost foarte opacă în a prezenta situația reală a proiectelor și investițiilor, situația financiară sau cât de mult e afectată activitatea municipalității de gradul de îndatorare.
Chiar și pentru consilierii locali, multe dintre realitățile privind activitatea primăriei au fost ascunse sau omise să fie transparentizate.
Acum, nu știm dacă preluăm un municipiu aflat pe marginea prăpastiei, nu știm cât de grave sunt problemele în implementarea unor proiecte, unde constatăm întârzieri foarte mari, nu știm cât de mult a fost fardată activitatea municipalității.
Orice vom găsi la primărie, ne-am asumat să facem treabă și să punem Aiudul pe drumul cel bun, indiferent cât de greu va fi acest lucru.
Primele trei priorități pentru Aiud sunt:
1. Administrație locală transparentă și eficientă, axată pe problemele cetățenilor.
În primul rând, eu și echipa mea am promis că vom transparentiza întreaga activitate a administrației publice locale și ne vom ține de cuvânt, iar deciziile importante le vom lua cu consultarea aiudenilor.
În al doilea rând, administrația locală trebuie să fie eficientă, cu o activitate axată pe rezolvarea problemelor urgente ale cetățenilor.
Eficiența înseamnă să prioritizezi problemele, să găsești soluții și mai ales să cheltuiești eficient, echitabil și corect banii publici.
Cred că acest punct este cel mai ușor de pus în practică pentru că ține de viziune, iar colegii mei care mă vor susține în Consiliul Local împărtășesc această viziune și aceleași principii.
2. Condiții normale de trai pentru toți cetățenii Aiudului.
Poate vă vine greu să credeți, dar Aiudul are încă multe străzi neasfaltate sau fără canalizare. În această perioadă, alături de colegii mei facem un fel de recensământ al nevoilor/ problemelor din municipiul Aiud și din localitățile aparținătoare.
Suntem în stradă pentru a vorbi cu oamenii și a afla și a înțelege problemele lor. „Condiții normale de trai pentru toți cetățenii Aiudului” nu este o promisiune, ci este ca un fel de obligație care intră în fișa postului de edil.
Eu îmi doresc ca, în fiecare an, să avem în lista de investiții și proiecte, cât mai multe dintre problemele pe care le-am identificat în discuțiile cu cetățenii. Și să știți că nu sunt dorințe exagerate, ci lucruri normale pe care fiecare cetățean dintr-un oraș, care se consideră european, le merită.
Pe de altă parte, cetățenii din localitățile aparținătoare Aiudului trebuie să se bucure de condiții normale de trai cum au cei din centrul municipiului.
3. Deschidem Aiudul pentru investitori și creăm locuri de muncă
Aiudul trebuie să se deschidă spre investitori printr-o ofertă coerentă care să atragă companii și care ulterior să creeze locuri de muncă.
Din păcate, aiudenii au ajuns navetiști în Sebeș, Alba Iulia sau Blaj pentru că administrația nu a înțeles că trebuie să avem o zonă economică bine conturată.
Lucrurile sunt simple și nu inventăm noi roata, ci privim la exemplele din jurul nostru. Conturăm urbanistic o zonă de dezvoltare economică, stabilim reguli clare, aducem utilități și ne prezentăm oferta către investitori.
Datorită autostrăzii și terminalului intermodal de la Decea, Aiudul are un potențial extraordinar care poate fi valorificat pentru dezvoltarea economică.
Aiudul trebuie să devină un pol de dezvoltare, care să lucreze și să colaboreze cu administrațiile comunelor limitrofe, astfel încât să ne dezvoltăm împreună.
Cine este Dragoș Crișan
Sunt căsătorit și am două fiice, m-am născut în Aiud, iar liceul l-am urmat la Colegiului National „Titu Maiorescu”.
Sunt absolvent al Universității Tehnice din Petroșani, Facultatea de Mine (Specializare „Ingineria și protecția mediului in industrie”) și ulterior a Facultății de Drept.
După terminarea facultății, am lucrat mai mulți ani într-o companie multinațională – cel mai mare producător de ciment la nivel mondial, cu 1972 de fabrici, în 76 de țari.
La nici 26 de ani, am ajuns să coordonez o echipă cu câteva zeci de muncitori ai multinaționalei precum și să gestionez colaborarea cu mai multe firme terțe, care prestau servicii pentru compania mama, fiind implicat în managementul de mijloc al unei mari fabrici de ciment.
După ani de zile de navetă și bazându-mă pe cunoștințele și experiența dobândită prin intermediul cursurilor de perfecționare în mai multe țari, m-am hotărât să devin antreprenor și să înființez o afacere în orașul natal, care își urmează dezvoltarea de peste 10 ani.
Și eu am fost unul dintre aiudenii care, ani de zile, a făcut naveta la locul de muncă și îi înțeleg pe cei care, zi de zi, sunt pe drum între Aiud și locul de muncă.
De aceea, una dintre priorități este atragerea de investitori, care să creeze locuri de muncă în Aiud.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.