Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce profit au avut firmele foștilor șefi din SRI, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, cercetați de DNA pentru trafic de influență

Publicat

Firmele lui Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI și al lui Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției Juridice SRI au avut profituri de milioane de lei, din activitatea de consultanță.

În unii ani, rata profitului ajungea și la 90%.

Florian Coldea a făcut profit de aproape 12,5 milioane de lei din consultanță prin firma Strategic SYS SRL, înființată cu fostul general SRI Dumitru Cocoru. Firma are ca obiect principal „Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea”.

În 2023, firma a avut o cifră de afaceri de 6,1 milioane lei și un profit de 4,8 milioane lei, cu doar patru angajați. A avut rată de profit ce a depășit 90% în unii ani, scrie cluj24.ro, care citează date Termene.ro.

Dumitru Dumbravă a avut un profit de aproape 8,7 milioane de lei prin firma Wise Line Consulting SRL. Potrivit portalului citat, firma furnizează „Activități de consultanță pentru afaceri și management”.

Firma a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri de 6,2 milioane lei și un profit de peste 4,8 milioane lei, cu o creștere de 300% față de anul anterior.

Cercetați penal pentru trafic de influență

Florian Coldea și Dumitru Dumbravă sunt cercetați pentru trafic de influență, sub control judiciar pe cauțiune.

Omul de afaceri Cătălin Hideg, cel care i-a denunţat la DNA pe foştii generali SRI Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, a declarat joi, într-o intervenţie la Antena 3, că aceştia i-ar fi cerut, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, suma de 600.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină o pedeapsă cu suspendare, într-un dosar în care are o condamnare în primă instanţă de 4 ani închisoare pentru fraude cu fonduri europene.

Cătălin Hideg, patronul companiei Sanimed International, a fost condamnat în luna februarie de Tribunalul Bucureşti la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro.

Dosarul se află în prezent în faza de apel la Curtea de Apel Bucureşti, potrivit Agerpres.

Acuzațiile procurorilor DNA

Procurorii au dispus cercetarea pentru trafic de influență a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă și pentru complicitate la trafic de influență a omului de afaceri Dan Tocaci.

De asemenea, firmele celor doi foști generali SRI, Wise Line Consulting SRL și Strategic Sys SRL, sunt cercetate pentru spălarea banilor.

”În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză; Cătălin Hideg – n.r)

suma de 700.000 euro plus TVA,

în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat.

După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la

600.000 euro plus TVA,

fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale.

În contextul menționat mai sus, în aceeași perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială în sumă de aproximativ 100.000 euro.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu părăsească teritoriul României și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar”, se arată în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție.

Detalii din ancheta DNA

Potrivit sursei citate, inculpații vor depune o cauțiune în valoare de 500.000 lei (stabilită față de cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București), respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, sau prin constituirea unor garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita acelorași sume de bani, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție.

Cătălin Hideg ar fi fost îndrumat să semneze contracte de asistență juridică cu casa de avocatură SCP „Doru Trăilă și Asociații”. Procurorii susțin că clauza privind angajarea unui consultant era un mecanism de ascundere a adevăratei naturi a sumelor de bani pretinse, prin contracte între SCP „Doru Trăilă și Asociații”, SC Wise Line Consulting SRL (controlată de Dumitru Dumbravă) și SC Strategic Sys SRL (controlată de Florian Coldea), potrivit ordonanței DNA, citată de Digi24.

Când Hideg nu a putut face plățile conform contractului, presiunile asupra lui au crescut. La o întâlnire, Dumitru Dumbravă i-a spus că „FC-ul (Florian Coldea) are o problemă cu asta”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax