Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

Ce se întâmplă când pierzi simţul orientării


Publicat

Vă cer să aveţi puţintică răbdare.Vă asigur, merită să judecaţi rândurile următoare fiindcă au anvergura filozofică a cuvintelor omului care gândeşte înainte de a deschide gura. Mesajul lor plin de substanţă se impune reţinut mai ales acum când unii dintre contemporanii noştri cred că dacă au un megastatut social, nimeni nu le poate cere socoteală vreodată atunci când care ies din teritoriul orânduielii lumeşti.

Apreciez cugetarea autorului şi îmi permit să o folosesc ca laitmotiv pentru acest articol. Iacăt-o: „Cu bani poţi să ai orice, se spune. Nu, nu se poate. Poţi să cumperi mâncare, dar nu poftă; medicamente, dar nu sănătate; paturi moi, dar nu somn; cunoaştere, dar nu înţelepciune; strălucire, dar nu confort; distracţie, dar nu bucurie; colegi, dar nu prietenie; servitori, dar nu fidelitate; păr cărunt, dar nu onoare; zile liniştite, dar nu pace. Coaja tuturor lucrurilor o poţi obţine pe bani, dar nu sâmburele.”

Mi-am permis să mă folosesc de sensul acestei reflecţii pentru a pune în lumină mentalitatea defectoasă al unor inşi cu credinţa declarată că privilegiile reprezintă totul în viaţă. Societatea are asemenea oameni cu interese meschine, care nu simt normalitatea decât dacă dorm pe o saltea plină cu avantaje. Nici lor nu le vine să creadă ce noroc a dat peste ei. Au prins funcţii mari în conjuncturi favorabile pentru ducerea la îndeplinire a unor planuri străine de morală, bună-cuvinţă şi onestitate.

Nu vă grăbiţi să spuneţi că nu ştiţi despre cine este vorba. Uitaţi-vă în stânga şi în dreapta, înainte şi înapoi, apoi gândiţi-vă la personajele văzute la televizor în ultimele săptămâni şi veţi descoperi cauza pentru care unii dintre aceşti deşucheaţi loviţi de „meningita morală”au ajuns să fie arătaţi cu degetul. Cei judecaţi şi condamnaţi, parcă din ce în ce mai mulţi, nu au suferit de sărăcie, ci doar de grangomanie.

Toţi au avut, într-un fel sau altul, pâinea şi cuţitul în mână. Apoi, toţi s-au perindat în spaţiul public, cei mai mulţi ca funcţionari ai statului, susţinând că sunt responsabilui şi că respectă regulamentele, ordinea şi aplică legea. Atât de mult au respectat-o şi au aplicat-o, încât au ajuns să stea la un loc cu borfaşii de rând. Şi ştiţi de ce? Pentru că au crezut că poţi obţine coaja tuturor lucrurilor pe bani, inclusiv sâmburele la care făcea trimitere autorul meditaţiei reprodusă la început.

Să nu vă gândiţi că nu ştiau că în Codul Penal, vechi sau nou, scrie că derapajele de la norme sunt pedepsite aspru. Spun toate asta deoarece persoanele în cauză activau la un nivel social ridicat, beneficiind de toate oportunităţile datorate funcţiilor plătite din banii publici. Prin urmare, aveau din ce să trăiască şi să nu cadă în patima prejudecăţii că funcţiile şi relaţiile, tehnic vorbind, te fac mai puternic şi de neatins de dezaprobarea publică şi chiar de braţul legii.

Ştiu, mă pot înşela. Într-o societate cu principii mişcătoare, când unii dau şi alţii primesc, se mai întâmplă ca pe profitori să-i prindă bătrâneţea cu cazierul imaculat. Trăiesc sub umbrela unei prezumţii de aşa-zisa cinste şi corectitudine artificială, recunoscută doar de inşii care au părul cărunt, dar nu onoare. Paradoxul nu este că aceşti oameni au scăpat de sancţiuni, ci faptul că emit în continuare un soi de judecăţi maniacale, cu efecte dezastruoase asupra climatului existenţial în care trăim.

Sunt uimit să văd cum aceşti pezevenghi sunt împinşi în faţă şi nu de puţine ori ajutaţi să râmână pe soclu chiar şi atunci când asupra lor planează acuzaţii grave. Ca atare, întreb: După consumarea unor nereguli grave, aşa cum au fost cele existente în cautarea medicilor răniţi în accidentul aviatic din Apuseni, este oare normal ca nişte neisprăviţi, cu „competenţă” în misiunile urgente de salvare, să râmână în funcţii, beneficiind de clemenţa pilelor de la nivel judeţean sau de la centru?

Mi-am făcut cruce când l-am auzit pe un oficial politic, vaşnic apărător al mediocrităţii, afirmând că , în general, echipele şi-a făcut bine treaba şi toţi salvatorii, începând cu personalul de la IGSU, sunt oameni de toată isprava! Această caracterizare m-a lăsat visător. Aşa se întâmplă când îţi pierzi simţul orientării: Te mulţumeşti cu coaja în loc să ajungi la sâmbure.

Eliade Bălan

 

*Eliade Bălan este colaborator al ziarului Alba24. În  perioada 1993-2010 a fost secretar general de redacție, redactor șef  și editorialist la ziarul România liberăDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

CÂMPENI

Drumul dintre Abrud și Câmpeni, blocat de câțiva arbori căzuți pe carosabil din cauza furtunii. ISU Alba intervine

Publicat

Stația de Pompieri Câmpeni, în cooperare cu SVSU Abrud intervine pe DN74 între Abrud si Cîmpeni pentru degajarea unor arbori doborâți de vânt pe carosabil.

Din primele informații drumul este blocat în aceste momente, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului s-au deplasat două mașini de pompieri.

Au fost anunțați și reprezentanții Secției de Drumuri Naționale Alba.

Județul Alba este sub avertizare COD Portocaliu de vijelii și ploi torențiale până în 2 august la ora 2,00

La ora 23,00 ANM a emis o alertă COD ROȘUpentru mai multe localități din Apuseni de pe raza județului Cluj: vijelie puternică, rafale peste 90…100 km/h, grindină de dimensiuni medii și mari, frecvente descărcări electrice, averse care vor depași 35 l/mp,

Localitățile afectate: Iara, Săvădisla, Moldovenești, Căpușu Mare, Măguri-Răcătău, Băișoara, Mărișel, Rișca, Valea Ierii; Județul Cluj: zona joasă; Județul Cluj: zona de munte de peste cota 1800 m

Potrivit ISU Cluj au fost înregistrate solicitări pentru îndepărtarea arborilor doborâți în localitățile Băișoara, Muntele Băișorii, între localitățile Mărișel și Poiana Horii.

Știre în actualizare

foto: caracter ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

VIDEO: Un tânăr din Abrud, bătut de membrii bandei de tineri ”Frații Koala” din Spania, în stare gravă. Nouă persoane, arestate

Publicat

Un român de 23 de ani, originar din Abrud, se află în stare critică după ce a fost bătut de o bandă de tineri.

Tânărul Alexandru Ioniță, în vârstă de 23 de ani, a fost bătut duminica trecută în Amorebieta (Bizkaia).

Acesta este internat la spitalul Cruces și este „stabil”, deși este încă foarte grav, potrivit surselor apropiate familiei, citate de disporamadrid.com.

Nouă persoane, arestate

Nouă persoane au fost arestate. Este vorba despre Bărbați cu vârste cuprinse între 15 și 38 de ani (cinci minori și patru adulți).

Tânărul a fost bătut de aproximativ douăzeci de persoane, membri ai unei bande.

„Va fi necesar să vedem care a fost cu adevărat voința agresorilor, dacă intenționau să provoace o vătămare sau să meargă mai departe, în ton cu cei care i-au încurajat (strigând „ Omoară-l!”)”, a spus Josu Erkoreka, vicepreședintele și consilierul de securitate al regiunii.

Trebuie să așteptăm să colectăm mărturiile și mai multe dovezi pentru a avea un „dosar mai solid” care să permită argumentarea acuzațiilor, deoarece „nu este suficient doar un videoclip”, a mai declarat Erkoreka.

Ce s-ar fi întâmplat

Evenimentele au avut loc în jurul orei trei dimineața în timpul unei mega-petreceri care a avut loc într-un parc din zona Jauregiberria, în Amorebieta, potrivit ziarulromanesc.es.

Rănitul a început să fie lovit cu bețe și sticle de către un grup de tineri în timp ce strigau: „Omoară-l, omoară-l”, într-un videoclip difuzat pe rețelele de socializare.

Presupușii agresori fac parte dintr-un grup de tineri violenți, cunoscuți drept „frații Koala”.

Potrivit autorităților, acest grup organizat s-a întâlnit în mod regulat în diferite municipalități din Bizkaia cu intenția de a „genera lupte și a înspăimânta alți tineri”.

Locuitorii din Amorebieta s-au adunat pentru a protesta împotriva acestui atac și a altor evenimente violente recente, convocate de asociațiile hotelierilor din acest oraș. În luna iulie au existat mai multe agresiuni homofobe și sexuale.

Consiliul municipal din orașul vecin Lemoa a convocat populația pentru a susține un miting în tăcere care va avea loc joi, la ora opt după-amiaza, în fața primăriei din acel oraș, pentru a-și arăta condamnarea față de agresarea tânărului.

Aproximativ două sute de oameni s-au adunat joi după-amiază în fața primăriei Lemoa (Bizkaia).

Într-un comunicat, aceștia au respins agresiunea suferită de tânărul din orașul vecin și și-au exprimat solidaritatea față de rudele și prietenii apropiați ai victimei, declarând „cea mai puternică respingere a acestui tip de atitudini și comportamente violente”.

 

Sursă: diasporamadrid.com

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO-VIDEO: Cheile Vălișoarei (Aiudului), minunățiile din Munții Trascău. Creste din calcar și peisaje care îți taie respirația

Publicat

Cheile Vălișoarei, numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii sunt o bijuterie a naturii ce impresionează prin numărul mare de specii rare de plante, ocrotite prin lege, care se ascund în crăpăturile versanților săpați în calcare mezozoice (jurasice).

Rezervația naturală Cheile Vălișoarei este situată pe teritoriul satului Vălișoara, comuna Livezile, la circa 14 km nord-vest de municipiul Aiud și circa 15 km de satul Buru, comuna Iara (județul Cluj).

Cheile sunt străbătute de Pârâul Aiudului, afluent pe dreapta al Mureşului, alimentat permanent din zona carstică a Bedeleului.

Cheile Vălișoarei sunt o rezervație complexă, geomorfologică și botanică, unde verticalitatea pereților de stâncă de 200 – 400 metri domină peisajul limitrof.

Cheile sunt săpate în calcare jurasice, care prezintă cea mai accentuată carstificare datorită purității și masivității lor.

Cheile au o lungime de 1.000 metri și o lăţime de 25 – 150 metri şi o înălţime de 100 – 150 metri. Pereții cheilor, pe ambii versanți, adăpostesc 27 de peșteri de dimensiuni reduse cu forme carstice superficiale: lapiezuri, bolți, arcade, cea mai mare având 134 metri. Peșterile adăpostesc specii rare de nevertebrate și lilieci.

Punctele cheie sunt Peșterile Puculea și Peștera Sandului, Vf. Bogza Mare și Bogza Mică, stânca numită Cetatea, pădurea cu arbore stufos și Vf. Data.

Spre exemplu, Peștera Puculea a oferit, de-a lungul veacurilor, în vremuri grele, adăpost locuitorilor zonei, care se refugiau aici din calea dușmanului.

Fereastra laterală a peșterii a fost provocată de o bombă de obuzier, lansată din drumul din vale.

Deși predomină stânca, ceea ce presupune o redusă acoperire vegetală, aici au fost identificate 12 asociații vegetale care reflectă diverstatea condițiilor de relief.  Vegetaţia este caracteristică fisurilor, fiind întâlnite specii care s-au adaptat pentru a se dezvolta în crăpăturile stâncilor, pe un teren sărac în humus.

Puteți admira garofița albă de stâncă (Dianthus spiculifolius), colilia (Stipa pucherrinea) sau feriguță (Asplenium ruta-muraria) – specii rare și protejate de lege, dar și brândușa, pălămida, iarba surzilor, coada iepurelui, irisul sălbatic, laleaua pestriță, cuibul pământului, mătăciunea etc.

Vegetaţia lemnoasă este reprezentată de tufişuri de păducel, porumbar, pâlcuri de scoruș, păduri de stejar pufos, gorun şi carpen, păduri de fag.

Chiar în mijlocul Cheilor, în cea mai spectaculoasă zonă, se află Castelul Templul Cavalerilor, cu o vechime de aproape 700 de ani. Acesta a fost refăcut, devenind un punct de atracție în zona Munților Trascău, iar priveliștea de la ferestrele acestuia este răvășitoare.

Castelul a fost construit inițial de un nobil din zonă, apoi a devenit cazarmă militară.

Chiar și Regele Mihai al României a stat o perioadă din armată la castelul din Trascău, iar în zilele noastre a fost vândut la o licitație.

În cadrul rezervaţiei, accesul se face doar pe poteca turistică, marcată cu punct roşu, potrivit cheileinalba.ro.

Traseul tematic în circuit de parcurgere a versantului drept al Cheilor Vălișoarei (Aiudului) oferă priveliști excelente spre Templul Cavalerilor, Peștera Puculea, Depresiunea Trascăului și Vf. Data (de pe Vf. Bogza Mare), Valea Aiudului și amfiteatrul Cheilor Vălișoarei (de pe Vf. Bogza Mică).

Căi de acces:

Accesul se face pe DJ 107 M modernizat Aiud – Buru până la km 14, de unde pe circa doi kilometri drumul traversează sectorul de chei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Adolescenții din România se pot vaccina anti-COVID cu Moderna, de luni. Trebuie să fie însoțiți de un părinte

Publicat

Adolescenții români din categoria de vârstă 12-17 ani se vor putea vaccina cu serul Moderna începând de luni, 2 august.

Este al doilea vaccin autorizat pentru grupa de vârstă 12-17 ani, după cel produs de Pfizer.

La începutul lunii iunie, România a fost prima țară din Uniunea Europeană care a început vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani, cu Pfizer, imediat după autorizarea vaccinului de către Agenția Europeană a Medicamentului, pentru această grupă de vârstă.

Tinerii din categoria de vârstă 12-17 ani care vor să se vaccineze cu serul Moderna trebuie să aibă la ei cartea de identitate (cei peste 14 ani).

De asemenea, trebuie să fie însoțiți obligatoriu la centrul de vaccinare/cabinetul medicului de familie de un părinte sau de tutorele legal, care trebuie să își dea consimțământul în scris.

Sursă: Hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate