Administrație
Ce spun primarii orașelor din Alba despre majorarea salariilor, votată în Parlament. Ce venituri au în prezent
Aleșii locali vor avea salarii mărite, după votul de miercuri din Senat. Este o decizie de care acum fuge toată lumea. Parlamentarii spun că primarii aveau nevoie de venituri suplimentare, dar, în teren, situația este ușor diferită.
Cei mai mulți dintre primarii din Alba chestionați de Alba24 spun că nu au cerut acest lucru și că banii câștigați în prezent sunt suficienți. Unii adaugă și o nuanță: performanța în administrație ar trebui plătită mai bine decât contraperformanța.
Ce spun primarii din Alba despre majorarea salariilor:
”Consider inoportună majorarea salariilor. Întotdeauna când vrei să propui așa ceva trebuie să te uiți la cei din jurul tău.
Eu nu am nevoie de o majorare a venitului, consider că este îndestulător pentru nevoiele mele, raportat la costul vieții mele” a spus primarul municipiului Aiud, Oana Badea, care a a adăugat că venitul ei este în prezent de aproximativ 9.800 de lei pe lună.
Nici primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, nu este de acord cu majorarea.
”Sub nici o formă nu sunt de acord cu această măsură. Salariile sunt mai mult decât decente”, a declarat acesta pentru Alba24.
Primarul din Blaj are o altă opinie.
„Consider necesară o mărire de salariu ținând cont de responsabilități și de efortul depus, 7 zile din 7” a spus Gheorghe Valentin Rotar.
Primarul din Abrud, Cristian Albu spune că nu primarii sunt cei care au solicitat aceste măriri.
„Este o inițiativă a Parlamentului. Autoritățile locale nu au cerut măriri, mai ales în aceste momente, dar o indexare cu rata inflației este normală la toate categoriile.
Ar fi normal să existe un sistem de stimulare a primarilor performanți, care atrag fonduri pentru comunitățile locale”, a adăugat Cristian Albu, care în prezent câștigă aproximativ 8.000 de lei pe lună.
Competiție cu mediul privat, la Sebeș
Primarul din Sebeș, Dorin Nistor, spune că primăria pe care o conduce se luptă cu companiile locale pentru angajați și că mediul privat este mult mai motivand din punct de vedere al salariilor.
„La Sebeș, dacă vorbim de veniturile salariale din sistemul public, se impune precizarea că mediul privat este mult mai motivant în ceea ce privește opțiunile angajaților.
Nu de puține ori, am pierdut oameni din funcții importante pentru derularea investițiilor publice, care au ales companiile locale.
În contextul social actual, tema salariilor primarilor, parlamentarilor etc nu poate decât să genereze reacții neplăcute în dialogul public.
Concret, veniturile salariale ale primarului din Sebeș sunt aceleași ca în orice municipiu similar: adică 7265 lei net. Se adaugă un spor de 25%, pentru că avem în derulare proiecte europene, iar acest spor se situează la nivelul sumei de 2421 lei.
Salariul oricărui funcționar din primărie nu poate depăși salariul viceprimarului, ceea ce înseamnă, în cazul Sebeșului, 6696 lei net, pe linii ierarhice.
În condițiile în care vorbim de funcții publice importante care presupun responsabilitate, luând în calcul evoluția din piață a prețurilor, a costului cu energia, conștientizăm și presiunea asupra salariaților.
Este dificil să găsești sau să fidelizezi personal bun, mai ales în domeniul fondurilor europene, arhitect-șef, juridic, economic sau pentru investiții și dezvoltare comunitară, fără motivarea salarială corespunzătoare.
Eu cred că nu trebuie vorbit doar de salariul primarului și al viceprimarului, ci de întregul aparat din administrația locală.
Important, de asemenea, este ca statul să își asume responsabilitatea și grija pensionarilor, a populației vulnerabile, dar și a tinerilor care trebuie să ne asigure dezvoltarea. Tema este mult mai complexă…” a spus Dorin Nistor.
Primarul din Cugir, Adrian Teban spune că nu a solicitat mărirea salariilor ci aplicarea legii unice a salarizării și în administrația locală.
„Noi susținem aplicarea Legii unice a salarizării în sistemul bugetar și nu suntem de acord cu blocarea salariilor doar în administrația locală așa cum s-a întâmplat în ultimii 3 ani pentru că s-au creat dezechilibre majore între diferitele segmente bugetare, administrația locală fiind „Cenușereasa sistemului”.
Noi nu am cerut mărirea salariilor ci aplicarea legii unice a salarizării și în administrația locală”, a spus Adrian Teban.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Schimb
vineri, 23.09.2022 at 19:35
Dar veniturile celorlalti cetateni din Sebes nu interesează ? Ei nu suporta aceleași nejunsuri? Unii ar face schimb de locuride munca cu dvs. !
pilu
vineri, 23.09.2022 at 20:22
Cine are nevoie stringentă de bani,ăl mai bătrân dintre toţi. Moşule, vrei să ai o pensie babană să faci acte de caritate ?