Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cea mai mare pensie specială din România a ajuns la un nivel INCREDIBIL. Foștii magistrați, pe primele 20 de locuri la mega-pensii

Publicat

Cea mai mare pensie specială din România înregistrată la 1 septembrie se ridică la 69.343 de lei brut, o sumă colosală pe care o încasează lunar un fost angajat al statului român. 

Casa Națională de Pensii Publice a furnizat pentru Libertatea o situație a pensiilor de serviciu, cunoscute popular ca pensii speciale, în condițiile majorărilor operate începând cu 1 septembrie, în urma recalculării veniturilor.

Alte 4 pensii speciale sar de 60.000 de lei lunar. Toate sunt acordate conform Legii 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

A doua cea mai mare pensie lunară brută este de 68.145 de lei (pe când în ianuarie număra 56.875 de lei), iar „podiumul” este completat de o pensie de 63.842 de lei (față de 56.489 în luna ianuarie).

Cea mai mare pensie specială din România: magistrații conduc detașat lista mega-pensiilor

Top cinci pensii speciale e completat de două venituri care depășesc, de asemenea, 60.000 de lei. Mai precis, una de 62.783 de lei, iar o alta de 60.465 de lei.

Din datele furnizate de CNPP ziarului Libertatea, primele 20 de pensii depășesc toate, din punctul de vedere al sumei brute, borna de 50.000 de lei, venitul cu numărul 20 fiind de 50.392 de lei.

Toate cele 20 de pensii sunt acordate în baza legii referitoare la statutul procurorilor și judecătorilor.

Spre deosebire de pensiile din sistemul public (bazate pe contribuții), pensiile speciale sunt finanțate atât din bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS), cât și din bugetul de stat (BS).

Impozitarea acestor pensii este de fațadă.

Pensiile speciale au dispărut din dezbatere

De remarcat că pensiile speciale au dispărut din dezbaterile electorale. Ele nu mai reprezintă un subiect nici pentru candidații la președinție, nici pentru cei la cele două camere ale Parlamentului.

Limitarea sau scăderea lor, precum și scăderea vârstei de pensionare a magistraților au fost îngropate în noua lege a pensiilor.

Vezi detalii aici: Vârsta de pensionare a magistraților va crește la 60 de ani din 2063, peste 40 de ani. Cum se aplică legea pensiilor speciale

Legea prevede creșterea vârstei de pensionare a magistraților până la 60 de ani, doar că prevederea nu se aplică imediat.

În prezent, aceștia pot ieși la pensie la 47 de ani și 4 luni, cu condiția să aibă 25 de ani vechime în domeniu.

Noua lege prevede că la fiecare an, vârsta de pensionare va crește cu 4 luni, adică la fiecare 3 ani, un magistrat va ieși mai târziu la pensie cu un an.

Legea se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Astfel, la sfârșitul lui 2027, vârsta de pensionare a magistraților va crește cu un an, adică va ajung la 48 de ani și 4 luni.

Și tot așa, timp de aproximativ 39 de ani, până în decembrie 2062. Așa se face că magistrații anului 2063 vor fi primii care vor ieși la pensie la 60 de ani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate